Onko maksasi myrkyttynyt?

Onko sinulla usein päänsärkyä? Onko ihosi aina kulahtaneen näköinen – vaikka mitä uusia kauneudenhoitotuotteita kokeilisit? Onko keskittyminen vaikeaa, tai kärsitkö turvotuksesta kehossasi? Nämä kaikki voivat olla oireita maksan myrkyttyneisyydestä, joten sinun tulisi olla varuillasi, mikäli huomaat ne itselläsi. Tässä artikkelissa kerromme perustietoa tästä ilmiöstä, joka on terveysongelma, jota voidaan hoitaa oikealla ruokavaliolla ja muilla elämäntapamuutoksilla. Lue siis lisää, sillä seuraavassa annamme tietoa siitä, mitkä oireet ovat merkki siitä, että elimistösi on myrkyttynyt eikä maksasi enää toimi oikealla tavalla.

On olemassa monia kemikaalireaktioita, jotka tapahtuvat elimistössä siksi, että keho pyrkii pitämään itsensä sisäisessä tasapainossa ja terveenä. Tämä toiminta saattaa kuitenkin joutua vaaraan monistakin elimistön sisäisistä ja sen ulkopuolisista syistä, kuten esimerkiksi viruksista, bakteereista, ympäristöstäsi peräisin olevista myrkyistä tai auringon säteilystä. On myös hyvin oleellista tämän asian kannalta, kuinka terveellisesti syöt. Voit siis olla oman kehosi pahin vihollinen, etkä välttämättä edes ole siitä tietoinen.

Maksa (ja myös keuhkot ja munuaiset) on vastuussa niiden aineiden suodattamisesta, neutralisoinnista tai hallinnasta, jotka saattavat vahingoittaa elimistöäsi. Ikävä kyllä nykyisin on niin, että kaupoista löytyvä ruoka on usein sellaista, että se aiheuttaa maksalle liikaa rasitusta, ja tämän seurauksena maksasi väsyy.

Elimistösi ei tiedä kuinka säilöntäaineisiin, keinotekoisiin makeutusaineisiin, väreihin tai muihin lisäaineisiin tulisi reagoida – tähän ryhmään kuuluvat kaikki ne aineet, jotka on merkitty ruokapakkauksiin kummallisin kirjaimin ja numeroin. Ostat ehkä tällaisia ruokia joka ikinen päivä. Vaikka nämä ravintotuotteet tulevat elimistössäsi käsitellyiksi siinä missä muunkinlaiset ruoat, jää niistä jälkeen jätteitä. Nämä sitten ajan kuluessa saavat aikaan kehosi myrkyttymisen, kun niiden määrä lisääntyy.

Kuinka voit selvittää, onko kehosi myrkyttynyt?

Jos katsot kehon myrkyttymisen selityksen sanakirjasta, löydät seuraavan tyyppisen kuvauksen: häiriö, muutos tai reaktio, joka on ilmennyt jonkin haitallisen aineen seurauksena, jonka olet syönyt, hengittänyt tai koskettanut. Elimistön myrkyttyminen tarkoittaa siis sitä, että kehossasi tapahtuu muutos, eli se joutuu epätasapainoon, ja tällä on oireita.

Joskus emme kuitenkaan kiinnitä tarpeeksi huomiota sellaisiin merkkeihin, joita kehomme antaa myrkyttymisestä, ja luulemme niiden olevan jostakin muusta asiasta johtuvia – esimerkiksi liian vähäisestä unesta tai vaikkapa liian vaativasta vastuusta, joka aiheuttaa stressiä.

Oireina kehon myrkyttymisestä ovat toistuvat päänsäryt, muutokset unirytmissä (unettomuus tai uupumus), ahdistuneisuus, apatia, ärtyneisyys, keksittymiskyvyn puute, muistiin liittyvät ongelmat, ekseema tai ihon kuivuus, huulirohtumat, allergiat, muutokset hiuksissa tai kynsissä, painon lisääntyminen, vaikeudet pudottaa painoa sekä kehossa ilmenevä turvotus.

Maksa

Ensimmäisenä asiana sinun tulisi tietää, ovatko nämä oireet todella seurausta kehon myrkyttymisestä, vai ovatko ne jonkin muun asian aiheuttamia. Jos käyt tavallisessa lääkärintarkastuksessa, saat tietää, onko syytä huoleen. Useimmissa tapauksissa koetulokset kertovat, että elimistössä ei tapahdu mitään erikoista, tai ettei ole syytä mihinkään erityiseen huoleen, mutta potilaan olo saattaa silti jatkua huonona. Nämä oireet voivat olla voimakkuudeltaan mietoja, mutta ne saattavat myös pahentua niin paljon, että ne muuttuvat kroonisiksi.

Kuinka voit estää elimistösi myrkyttymisen?

Tässä emme tarkoita kehon myrkyttymistä jostakin epäsopivasta ateriasta tai tuotteesta johtuen, vaan niiden haitallisten jäänteiden vaikutuksesta, joita epäterveellinen ruoka jättää jälkeensä. Hyvä uutinen tätä koskien on se, että voit tehdä asialle paljonkin, jotta olosi paranisi ja jotta vastaavaa ei pääsisi enää käymään tulevaisuudessa. Voit siten nauttia täydestä terveydestä ilman myrkytyksen häiritseviä ja huolestuttavia oireita.

Tee ruokavaliostasi tasapainoinen ja luonnollinen

Syömäsi ruoan laadulla on todella selvä yhteys siiihen, kuinka todennäköistä elimistön myrkyttyminen vakavalla tavalla on. Yritä siis syödä mahdollisimman paljon luonnonmukaista ruokaa ja jätä pois teollisesti käsitellyt tuotteet. Voit löytää luonnollista ruokaa esimerkiksi pieniltä markkinoilta tai suoraan tuottajien myyntipisteistä, ja supermarkettien ruokaa kannattaa sen sijaan välttää. Hylkää kokonaan valmiiksi pakatut, pakastetut tai mikrossa valmistettavat tuotteet, ja ala syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia, joita ei ole suihkutettu haitallisilla aineilla. Kannattaa myös aina suosia kausituotteita.

Bruschetta

Muista liikkua tarpeeksi

Tämä on myös tärkeä seikka, sillä yksi tapa, jolla elimistösi poistaa itsestään myrkyllisiä aineita on hien avulla, joka tulee ulos ihohuokosistasi. Liikunta myös tekee elimistäsi, kuten esimerkiksi keuhkoistasi, kyvykkäämmät sekä lisää niiden toiminnan tehokkuutta. Vaikka liikunta vaatiikin vaivannäköä, on se loistava tapa vähentää maksan myrkyttymisestä aiheutuvia oireita. Tulet näkemään vaikutuksia niin ihosi kunnossa, painossasi sekä yleisesti ottaen olossasi, joka muuttuu hyvinkin paljon paremmaksi.

Huolehdi riittävästä unensaannista

Yöllä elimistösi käyttää hyödyksi sen ajan, jonka makaat sängyssäsi, jotta se pystyy toipumaan ja saamaan taas energiaa. On siis tärkeää nukkua noin 7 tai 8 tuntia yössä. Pidä kiinni terveellisistä nukkumanmeno- ja heräämisajoista.

Unenpuute tekee kehossa olevia myrkyllisiä aineita poistavista elimistä väsyneitä, ja se lisää elimistössäsi olevan kortisolin määrää, joka on niin kutsuttu stressihormoni. Se aiheuttaa tai jopa pahentaa kehosi kokemaa myrkyttymistä, joten muista tämä: uni on hyvin tärkeä asia, jos tavoittelet hyvää oloa ja terveyttä!

Vanha rouva nukkuu

Pyri onnellisuuteen

Jos olet aidosti hymyilevä, iloinen, rentoutunut ja yleisesti ottaen onnellinen, ja jos koet olevasi kiitollinen, kuuluu tähän myös se, että jätät pois sinua vahingoittavat asiat. Tämä saattaa kuulostaa hyvin henkevältä tai joltakin vaihtoehtoiselta hoidolta, mutta itse asiassa on todistettu, että onnellisuus estää sinua kehittämästä epäterveellisiä tapoja, kuten vaikkapa alkoholin, pikaruoan, suolaisten herkkujen tai makeisten jatkuvaa syöntiä.

Puhdista kehosi detox-dieetillä

Jos olet saanut varmuuden siitä, että kokemasi oireet johtuvat todella maksan myrkyttymisestä, voit ryhtyä puhdistavalle detox-dieetille, joka kestää viikon verran:

  • Aamiainen: makeuttamatonta vihreää teetä ja kaksi palaa kokojyväleipää, jolle olet levittänyt sokeritonta karpalohilloa.
  • Aamupäivä: omena tai päärynä, jos ulkona on kuuma. Jos sää on kylmempi, ota vihreää teetä gluteenittoman paahtoleivän kanssa, jolle olet laittanut muutaman tipan oliiviöljyä.
  • Lounas: voit valita höyrytettyjen vihannesten ja grillatun valkoisen kalan sekä hampurilaisen, revonhännän (amarantti) ja salaatin väliltä. Vaihtoehtoisesti voit laittaa vihanneksia ja grillattua sinistä kalaa, tai vaikkapa salaatin, jossa on salaatinlehtiä, porkkanaa, sipulia, oliiviöljyä ja hiukan suolaa.
  • Iltapäivän välipala: sama kuin aamiainen.
  • Illallinen: hyvin sopiva vaihtoehto on grillatut vihannekset sienten kera, lisukkeeksi voit valmistaa kokojyväriisiä oliiviöljyn ja laakerinlehtien kanssa.

Kokeile siis kehosi puhdistusta detox-dieetillä ja noudata antamiamme muita ohjeita, mikäli haluat puhdistaa myrkyttyneen elimistösi luonnollisesti.