Logo image
Logo image

5 suositusta ahdistuksen hillitsemiseksi

2 minuuttia
Ahdistus on tila, joka hallitsee tunteita ja aiheuttaa häiriöitä. Sen vaikutukset voidaan kumota. Tässä artikkelissa ehdotamme joitakin suosituksia ahdistuksen hillitsemiseksi.
5 suositusta ahdistuksen hillitsemiseksi
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ahdistus on ihmisille välttämätöntä. Se nähdään hallintamekanismina eri tilanteita kohdatessa, erityisesti kun kyseessä on uhka. On normaalia, että keho reagoi ahdistuksella ennakoidessaan tilanteita tai reagoidessaan niihin, pitäen ihmisen valppaana ja varuillaan. Mutta ahdistus voi olla myös musertavaa ja menettää merkitystään ollessaan liiallista. Tässä artikkelissa annamme viisi suositusta ahdistuksen hillitsemiseksi.

Ahdistus voi muuttua valppaana pitävästä mekanismista psyykkiseksi tilaksi. Tämä tapahtuu monien tekijöiden seurauksena. Nämä tekijät jaetaan kolmeen pääryhmään:

Altistavat tekijät

 • Biologiset ja geneettiset.
 • Sosiaalinen konteksti ja oppiminen.
 • Persoonallisuus ja elämäntyyli.

Aktivoivat tekijät

Some figure
 • Huumeiden käyttö tai piristävät aineet.
 • Ongelmat jonkin asian saavuttamisessa.
 • Tieto odottavasta suuresta ponnistuksesta tai muutoksesta.

Ylläpitävät tekijät

 • Kykyjen tai järkeilykyvyn menetys.
 • Haitalliset ratkaisut.
 • Ongelmien huono käsittely.

Lisää ahdistuksesta

Tämä vaiva liittyy usein masennukseen, sillä niille on yhteistä monet samankaltaiset oireet ja reaktiot.

Selittämätön väsymys, hikoilu, kohonnut sydämensyke ja huimaus ovat tärkeimpiä merkkejä ahdistuskohtauksesta. Ne voivat heikentää elämänlaatua ja ne tulisi hoitaa ammattilaisen avustuksella.

Suosituksia ahdistuksen hillitsemiseksi

Vaikka ongelma on monimutkainen, on olemassa monia eri tapoja käsitellä oireita.

On tärkeää tietää, että voit luottaa joihinkin suositeltaviin ja toimiviin menetelmiin. Tässä artikkelissa paljastamme jotkut hyödyllisimmistä tekniikoista ahdistuneille ihmisille. Älä jätä lukematta.

Ilmaise tunteesi

Yksi tavallisimmista ongelmista ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä ovat vaikeudet ilmaista ajatuksia ja tunteita. Tähän vaikeuteen liittyy yleensä taipumus tukahduttaa tunteita.

Some figure

Tästä syystä suositellaan, että yrität ilmaista tunteesi aina kun mahdollista. Paras tapa harjoitella on aloittaa läheisimmistä ihmisistä, usein perheestä.

Sitä mukaa kun edistyt, siirry hieman vaikeampaan päämäärään: ilmaise tunteitasi ystäville ja tutuille. Tämä auttaa suuresti.

Kirjoita

Se, että saat tehtyä tunteesi kuulluksi ja ymmärretyksi ihmisten kanssa keskustelun kautta ei ole ainoa vaihtoehto, jolla saat hyviä tuloksia: yksi erinomainen vaihtoehto on tehdä se kirjoittamalla.

Tämä harjoitus on erinomainen ahdistuksen hillitsemiseksi, erityisesti jos ahdistuneen täytyy koskaan puhua julkisesti. Ota vain muistio ja kynä esiin ja kokeile. Vain näiden kahden välineen avulla saat ulos ajatustavat, koskivat ne sitten itseäsi tai ympärilläsi olevia ihmisiä.

Jos haluat viedä tämän harjoituksen pidemmälle, voit jopa kokeilla päiväkirjan pitämistä, niin näet edistyksesi päivä päivältä.

Käytä aikaa oppiaksesi tuntemaan itsesi

On olemassa monia eri aktiviteetteja, joita voi koittaa lievittääksesi ahdistuksen oireita. Laatu on kuitenkin tärkeämpää kuin määrä. Nämä vaihtoehdot eivät aina välttämättä riitä, jos niiden tekeminen ei ole henkilöstä miellyttävää, missä tapauksessa onkin parasta oppia tuntemaan itsensä.

Tätä ei tehdä ainoastaan silloin, kun olet ahdistunut, vaan milloin tahansa. Käytä aikaa sen pohtimiseen, mikä ahdistuksen laukaisee.

Lukeminen tai uppoutuminen liikuntaan on yksi todella hyvä tapa tehdä tämä. Se on tilaisuus oppia tuntemaan itsensä tehdäkseen päätöksiä ja pitääkseen oireet hallinnassa.

Naura

Ilon etsiminen pienistä asioista auttaa vähentämään stressiä ja voi myös lievittää ahdistusta.

Some figure

Huumori on tärkeää: hymy tekee oikein hyvää, erityisesti kun se on spontaania ja vilpitöntä.

Nauraminen ja hyvän huumorin levittäminen auttavat hoitamaan ahdistusta sekä tekevät elämästä paljon yksinkertaisempaa sosiaalisella ja fysiologisella tasolla.

Harrasta liikuntaa

Liikunnassa erittyy hyvin paljon hormoneja, ja näiden hormonien joukossa ovat endorfiinit, jotka vastaavat hyvästä olosta ja ilosta.

Tästä syystä liikunta on loistava vaihtoehto ahdistuksen hillitsemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
 • Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
 • Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.