Logo image
Logo image

8 ruoka-ainetta triglyseridi-arvojen alentamiseen

3 minuuttia
Liiallinen määrä triglyseridejä veressä voi johtaa verenkiertoelimistön tai sydämen toimintaongelmiin. Tästä syystä onkin tärkeää lisätä triglyseridejä alentavia ruokia ruokavalioon - kokeile näitä herkullisia ja ravinteikkaita ruoka-aineita!
8 ruoka-ainetta triglyseridi-arvojen alentamiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Korkeat triglyseridi-arvot johtuvat liiallisesta triglyseridien määrästä veressä. Triglyseridi on veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään ja muihin tarkoituksiin. Elimistö saa triglyseridejä kahdella tapaa: ravinnosta ja valmistamalla itse. Ruoassa oleva rasva (öljyt, maidon rasva, voi, rasva eläinten lihassa) on pääasiassa triglyseridirasvaa, joka ohutsuolessa pilkkoutuu ja imeytyy verenkiertoon. Myös elimistön solut, etenkin maksasolut, pystyvät valmistamaan triglyseridejä.

Lääkäreiden mukaan triglyseridi ja sen määrä ei tulisi ylittää 150 mg/dl määrää, sillä suurempi määrä trigyseridejä voi lisätä riskiä sydäntauteihin ja haimatulehdukseen.

Korkea triglyseridi-määrä johtaa usein hyvänlaatuisen HDL-kolesterolin vähentymiseen. HDL-kolesteroli on elimistölle hyödyllistä, sillä se pitää verisuonet puhtaina ja poistaa pahanlaatuista, verisuoniin kertyvää LDL-kolesterolia. Onneksi veren rasvapitoisuuteen voi vaikuttaa pitkälti omilla elämäntavoillaan. Kun nautit kohtuulla rasvoja ja vältät kovia rasvoja ja eläinperäistä rasvaa, voit ehkäistä verenkierron rasvoittumista. Lisäämällä tiettyjen elintarvikkeiden nauttimista voit alentaa triglyseridiarvoja tehokkaasti.

1. Oliiviöljy

Some figure

 

Ekstra-neitsytoliiviöljy muodostuu terveellisistä rasvahapoista, jotka lisäävät hyvälaatuisen kolesterolin määrää verisuonissa. Säännöllinen oliiviöljyn nauttiminen säätelee triglyseridien määrää, puhdistaa verisuonia ja vähentää tulehdusta. Tämän lisäksi oliiviöljyllä voidaan ehkäistä vakavia verenkiertoelimistön ongelmia, kuten sepelvaltimotautia, veritulppien muodostumista ja ateroskleroosia.

Suositeltua lukemista: Yrttien ja oliiviöljyn pakastamisen hyödyt

2. Palkokasvit

Pavut eli palkokasvit tunnetaan niiden korkeasta ravintoainemäärästä. Ne ovat loistava vaihtoehto verenkiertoelimistön terveyden tehostamiseen. Papujen korkea määrä vesiliukoista kuitua auttaa poistamaan ylimääräistä kolesterolia ja triglyseridejä elimistöstä. Samalla ne auttavat ehkäisemään rasvakertymien muodostumista verisuonten seinämissä.

Pavuista saa myös runsaasti terveellistä proteiinia ja hiilihydraatteja, joita keho käyttää ravinnonlähteenään.

3. Rasvainen kala

Some figure

 

Rasvainen kala on yksi parhaimmista ruoka-aineista, jolla voidaan tukea verenkierron toimintaa ja kognitiivisia toimintoja. Kalasta saa runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, joka auttaa alentamaan triglyseridin määrää.

Tämän lisäksi kala sisältää antioksidantteja ja tulehdusta hillitseviä yhdisteitä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien aiheuttamia negatiivisia sivuvaikutuksia, kuten solujen muutoksia ja vanhenemista.

Parhaita rasvaisia kalalajeja ovat:

  • Makrilli
  • Lohi
  • Tonnikala
  • Sardiinit
  • Silli
  • Turska

4. Kaura

Kaura on yksi parhaimmista ruoka-aineista etenkin aamupalalla nautittuna, sillä se pitää huolta sydämestä ja verisuonistosta. Kaura vähentää rasvojen määrää verenkierrossa, ja ehkäisee täten verenkiertoelimistön sairauksia ja sydämen kuormittumista.

Kaura sisältää vesiliukoista kuitua, joka ehkäisee rasvan kertymistä. Lisäksi se alentaa glyseemistä indeksiä ja pitää verensokerin tasapainossa – näin ehkäiset verensokeripiikit ja naposteluvimman, sekä sokerinhimon. Kaurasta saa myös terveellisiä rasvoja, jotka ehkäisevät monia eri tauteja.

Lisää siis kulhollinen kaurapuuroa jokaiseen aamuusi ja pidät nälän, sekä rasvakertymät suonissa loitolla.

5. Pähkinät

Some figure

 

Saksanpähkinät, mantelit ja muut pähkinät antavat elimistölle runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Omega-3 on elintärkeä ravintoaine, joka puhdistaa verisuonia ja tukee sydämen toimintaa. Omega-3:n lisäksi pähkinöistä saa runsaasti kuitua ja antioksidantteja, jotka kohtuullisissa määrissä nautittuna auttavat kontrolloimaan triglyseridien määrää.

6. Avokadot

Avokadojen päivittäinen syönti on hyödyllistä sydämen terveydelle ja ne tehostavat yleistä hyvinvointia. Puolikas avokado päivässä on sopiva annos, ja vaikka avokado sisältääkin paljon kaloreita ei sitä tule välttää – avokado on yksi terveellisimmistä ruoka-aineista.

Tämä muheva hedelmä on täynnä ravintoaineita, jotka hillitsevät tulehdusta ja vähentävät riskiä kroonisiin sairauksiin. Lisäksi avokadosta saa terveellistä rasvaa, antioksidantteja ja proteiinia. Kuten saatatkin jo tietää, kaikki nämä ainekset ovat tärkeitä terveelle aineenvaihdunnalle ja puhtaille suonille. Avokadon sisältämä öljy kontrolloi triglyseridien määrää ja liiallista LDL-kolesterolia.

7. Valkosipuli

Some figure

 

Korkeista rasva-arvoista kärsivien kannattaa syödä valkosipulia säännöllisesti. Valkosipuli säätelee rasvan määrää verenkierrossa ja samalla se kiihdyttää kuona-aineiden poistumista. Monet suosittelevat valkosipulin nauttimista raakana, sillä kypsentämättömän valkosipulin ravintoaineet päätyvät kehon käyttöön muuttumattomina. Viipaloi valkosipuli esimerkiksi salaatinkastikkeeseen tai leivän päälle.

Suositeltua lukemista: Vähennä vatsarasvaa valkosipulilla ja sitruunalla

8. Papaija

Papaija sisältää antioksidantteja, kuitua ja luonnollisia entsyymejä, jotka tehostavat rasvojen sulamista. Samalla se vähentää pahanlaatuisen rasvan kertymistä ja triglyseridejä.

Voit nauttia papaijaa sinällään, smoothieissa tai hedelmäsalaateissa. Papaijaa syömällä ehkäiset plakin kertymisen verisuonten seinämiin.

Lisäämällä tässä artikkelissa mainittuja ruokia päivittäiseen ruokailuusi voit ehkäistä korkeat rasva-arvot ja pitää parempaa huolta verenkiertoelimistöstäsi. Näiden ruoka-aineiden nauttimisen lisäksi on tärkeää nauttia riittävästi vettä ja välttää rasvaisia ruokia, maitotuotteita ja muita kovien rasvojen lähteitä.

Suositeltua lukemista: Sitruuna-papaijasmoothie vatsan puhdistukseen


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
  • Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
  • Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.