Eroon tupakoinnista 15 psykologisella neuvolla

tammikuu 29, 2018
Jotta voisit lopettaa tupakoinnin, kannattaa välttää sellaisia vaarallisia tilanteita, jotka saavat sinut lankeamaan. Yritä olla vahva ja pitää itsesi tietoisena kaiken aikaa. Muista, että kyseessä on vain tapa menneisyydestä, ja lopetus on suuri saavutus.

On aina oikea hetki lopettaa tupakointi. On siis parasta jättää tämä haitallinen tottumus taakse niin pian kuin vain mahdollista. Se kannattaa ehdottomasti hylätä jo ennen kuin keho tuottaa ne ensimmäiset varoitukset, ensimmäiset ongelmat tai ensimmäiset pelästyttävät hetket.

Jos poltat ja olet kokeilut kaikkia menetelmiä lopettaaksesi, olet kenties lakannut uskomasta, että olisi olemassa ihmetekniikoita. On monia asioita, joita mainostetaan ”lopullisena ratkaisuna tupakoinnin lopettamiseksi”, mutta ne eivät kuitenkaan omalla kohdallasi ole tehonneet, mikäli edelleen kamppailet asian kanssa.

Onkin hyvä muistaa, että nämä ratkaisut eivät ole mitään taikareseptejä. Ei siis ole olemassa tekniikkaa, joka toimisi aivan kaikilla. Tulee valita sellainen vaihtoehto, joka toimii juuri itselläsi ja oman luonteesi kohdalla.

Seuraavalta listalta tulee siis valita ne neuvot jotka sopivat sinulle, ja niitä tulee kokeilla ja sitten integroida päivittäiseen elämään. Anna neuvojen viedä sinut tehokkaammin kohti tavoitettasi, eli sitä muutosta, joka saa aikaan elämänlaatusi kohenemisen merkittävästi.

Jokainen ihminen on uniikki olento, ja hänen tapansa, tarpeensa ja nyanssinsa määrittävät sen, mikä on ihanteellinen hoito tupakoinnista eroon pääsemiseksi. Kenties sinun tulee myös kokeilla useampia eri keinoja, jotta saisit selville, mikä on paras juuri oman luonteesi osalta.

Seuraavassa kerromme siis 15 psykologisesta niksistä, joiden avulla tupakoinnin jättäminen helpottuu luontaisin keinoin – jatka lukemista, jos itsekin kamppailet tämän terveyttä vähentävän tottumuksen kanssa, ja jätä se taaksesi menestyksekkäästi!

Strategioita kolmeen vaiheeseen, jotka tupakoinnin lopettava käy lävitse

Tupakoinnin jättämisen prosessin aikana ilmenee kolme vaihetta, jotka ihmisen on käytävä lävitse, ja ne ovat seuraavat:

  • Valmistautuminen, jolloin tulisi omaksua vahva aikomus lopettaa tupakointi.
  • Hylkäämisen vaihe. Tämä käsittää kieltäytymis-syndrooman, joka tuo mukanaan rasitteen, epäilyksen ja halun mennä takaisin vanhaan tapaan. Tämä vaihe on erityisen kriittinen.
  • Viimeisessä vaiheessa on kyse ylläpidosta, jolloin on elintärkeää varmistaa tämä uusi vaihe pidemmäksi aikaa sekä estää mahdollinen palaaminen aikaisempaan.

Kun ihminen on tietoinen näistä vaiheista, hän tietää, mitä saattaa tapahtua missäkin kohdassa ja mitä tällöin tulee tehdä.

Tämän vuoksi onkin tärkeä tietää kyseisistä askelista tarkemmin, jotta menestys olisi taattu missä tahansa tupakoinnin lopettamisen vaiheessa.

Lue aiheesta lisää: 5 syytä siihen, miksi tupakoinnin lopettaminen parantaa ulkonäköä

Vinkkejä valmistautumisen vaiheeseen

joogaa vuorenhuipulla

Tupakointi on teko, jolla on alkunsa sosiaalisissa tekijöissä. Sitä pitävät yllä useat psykologiset tekijät. Ennen kaikkea tässä on kyseessä fyysinen riippuvuus nikotiinista.

Siten haluammekin kaikkein ensimmäiseksi antaa hyvän ja varman suunnitelman etenemiseen.

Vähennä sosiaalisia tekijöitä ja saatavuutta

1. Tee itsellesi lista niistä tilanteista ja hetkistä, jolloin sinulla on tilaisuus tupakoida.

2. Ideana on vähentää tupakan saatavuutta näinä tärkeinä hetkinä.

Jos esimerkiksi tiedät, että juuri herättyäsi tunnet suurta halua polttaa, pidä lähettyvilläsi purkkaa tai karkkia.

Vähennä psykologisia tekijöitä

3. Yksi psykologisista tekniikoista tupakoinnin lopettamisessa on omakuvan hyödyntäminen. Nyt tulisi siis nähdä itsensä ihmisenä, joka ei tupakoi.

4. Sen sijasta että kerrot kaikille että aiot lopettaa tupakoinnin, kerro, että et enää polta.

5. Jos keskityt prosessiin (”Minä olen lopettamassa”, tämä saattaa saada aikaan epäilyksiä ja alhaista mielialaa. Ihanteellista olisi nähdä itsensä sellaisena kuin haluat olla, eli  henkilönä, joka ei tupakoi.)

Lue aiheesta lisää: 7 luonnollista hoitoa ahdistukseen

Vinkkejä kaikkein kriittisimpään vaiheeseen eli ”mahdolliseen lopetukseen”

päänsärky

Nyt olet kriittisessä vaiheessa. Olet varma siitä, että haluat lopettaa tupakoinnin. Psykologinen ja fyysinen riippuvuus on niin voimakas, että koet tilanteen kuitenkin vaikeaksi.

Sosiaalisten ja saatavuutta koskevien tekijöiden hallinta

6. On paikkoja ja päivittäisiä tapoja, jotka automaattisesti saavat halusi polttaa syntymään. Näitä ovat ne hetket, kun menet kahvilaan, töihin ja muihin vastaaviin paikkoihin, joissa tapaat ystäviäsi joka päivä.

7. Nämä ovat aikoja, jolloin sinun tulisi muuttaa tilanteita ja luoda entisten tilalle uusia tapoja.

8. Mene mindfulness-tunneille, harrasta joogaa, tai ala tanssia, uida tai maalata.

Tässä on kyse siitä, että annat uusia stimulaatiota aivoillesi huomion suuntaamiseksi muualle. Samalla osallistut terveellisiin ja hyödyllisiin asioihin, jotta voisit kanavoida ja kouluttaa tunteitasi. Voit hallita ahdistustasi hengityksen, keskittymisen ja progressiivisen rentoutumisen avulla.

9. Tässä tulisi pystyä tunnistamaan riskejä aiheuttavat tilanteet sekä suunnitella tapoja näiden tilanteiden kohtaamiseksi positiivisen itseohjauksen avulla.

10. Näe itsesi ihmisenä, joka on tehokas ja jolla on suuri tahdonvoima.

Vähennä riipuvuuttasi nikotiinista

11. Eräs asia, jota suositellaan, on suosikkitupakkamerkin käytön vähentäminen ja vaihtaminen sellaiseen merkkiin, jossa on vähemmän nikotiinia. Tämän prosessin tulisi kestää kaksi viikkoa.

Ylläpidon vaihe

Olet nyt tehnyt sen, eli olet lopettanut tupakoinnin. Tai ainakin toistaiseksi asia on näin!

On tärkeää tietää, että kun ihminen on päässyt viiteen kuukauteen ilman tupakointia, ei vielä olla edetty edes ylläpidon vaiheeseen. Itse asiassa tämä on toiminnan vaihe, ja on edelleen suuri riski siitä, että vanhaan tapaan palataan.

Halu polttaa on edelleen läsnä, ja siihen sisältyvät ne oireet, jotka liittyvät riippuvuuteen. Eräitä näistä ovat päänsäryt, huono mieliala, ahdistus ja muut vastaavat.

Tämä ei ole helppo asia, ja itse asiassa onkin monia, joiden tulee kontrolloida psykologisia ja saatavuuden tekijöitä jopa vuoden jälkeen lopettamisesta.

Lue aiheesta lisää: Poista nikotiini elimistöstäsi 7 ruoan avulla

Kun sitten on kulunut puoli vuotta lopettamisesta, ollaan siinä vaiheessa, että tapoja tulee jatkaa. Tulee edelleen hallita psykologisia ja saatavuutta koskevia tekijöitä, ja tässä ovat avuksi seuraavat askeleet:

12. Älä menetä näkökentästäsi ”miksi”-puolta, eli syitä siihen, miksi haluat lopettaa tupakoinnin.

13. Arvosta sitä, että olet tehnyt työtä ja että tahtosi on ollut voimakas. Arvosta myös sitä, minkälainen olosi on nyt, ja arvosta sitä hyvinvointia ja motivaatiota, joiden avulla estät itseäsi lankeamasta vanhaan tapaan.

14. Keskity niihin aktivitetteihin, joita käytit lopettaaksesi tupakoinnin, kuten esimerkiksi urheilu, jooga ja muut vastaavat.

15. Viimeiseksi sitten sellainen asia, että olisi hyväksi jakaa käyttämäsi strategia muiden kanssa, jotka käyvät lävitse samaa tilannetta kuin sinä itse. Tällä tavalla voit vahvistaa tavoitettasi sekä tuntea olevasi ylpeämpi itsestäsi.

Haluatko lopettaa tupakoinnin, tai oletko jo tässä prosessissa parasta aikaa? Ota avuksesi antamamme neuvot, jotta onnistuisit suuremmalla todennäköisyydellä – lopeta tupakointi aivan lopullisesti!

UUTISIA VERKOSSA