Logo image
Logo image

Tietyt juomat voi kohottaa verenpainetta

3 minuuttia
Jos haluat parantaa sydän- ja verisuonijärjestelmäsi terveyttä, ja etenkin jos verenpaineesi on korkeanpuoleinen, näiden tuotteiden käyttö on hyvä olla vähäistä tai ne kannattaa jättää täysin pois.
Tietyt juomat voi kohottaa verenpainetta
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Korkea verenpaine on riski ihmisen terveydelle. Se voi aiheuttaa paljon vahinkoa, jos sitä ei hoideta ja hallita kunnolla. Siksi tulee olla varovainen myös sellaisten juomien suhteen, jotka voivat kohottaa verenpainetta.

Tällä kertaa kerromme siis sellaisista juomista, jotka on parasta jättää vähemmälle tai kokonaan pois, jos kärsit korkeasta verenpaineesta. Jatka lukemista ja kuulet tarkemmin näistä tuotteista, joista moni on hyvin suosittu!

Korkean verenpaineen vaarat terveydelle

Yksi kaikista niistä haitoista, jotka korkea verenpaine tuo mukanaan on se, että se aiheuttaa vahinkoa ihmisen keholle näyttämättä mitään huomattavia oireita.

Siksi sitä kutsutaankin äänettömäksi tappajaksi. Korkea verenpaine voi johtaa elämänlaadun alenemiseen, sillä se aiheuttaa jatkuvaa epämukavuutta tai jopa sydänkohtauksen.

Huolimatta siitä, että korkea verenpaine on vakava ongelma, on olemassa hoitoja, jotka yhdistettyinä oikeisiin elämäntapamuutoksiin voivat saada tämän ongelman lievittymään.

Mitkä ovat kaikkein yleisimmät vahingot?

Valtimoiden ongelmat

Some figure

Valtimot ovat joustavat ja voimakkaat silloin kun ne ovat hyvässä kunnossa, ja jollei verenpaine lisäänny.

Kun näin tapahtuu, valtimot voivat vahingoittua tai kaventua. Tämä vaikuttaa niihin soluihin, jotka sijaitsevat sisäseinämissä, ja ne paksuuntuvat ja kovettuvat.

Ruoan kautta saadut rasvat tulevat osaksi verenkiertoa. Kun veri menee kehon läpi, vahingoittuneet solut lisääntyvät. Tämä muutos vaikuttaa siihen, kuinka veri virtaa kehon useisiin alueisiin (aivoihin, jalkoihin, sydämeen, munuaisiin jne.).

Aneurysma

Jatkuva veren virtaus vahingoittuneen valtimon lävitse voi aiheuttaa seinämän paksuuntumisen, mikä saa sitten aikaan aneurysman.

Jos aneurysma repeää, tämä aiheuttaa sisäisen verenvuodon, joka voi asettaa ihmisen hengen suureen vaaraan.

Sydän

Some figure

Jos sinulla on korkea verenpaine, tämä ongelma voi vaikuttaa sydämesi terveyteen, sillä tämä elin vastaa siitä että veri tulee pumpatuksi kaikkialle kehoon.

 

Koska veren on tällöin vaikeampi virrata, korkea verenpaine voi saada aikaan rintakipua, arytmiaa tai sydänkohtauksen.

Aivovauriokin on mahdollinen, mikä johtuu tilapäisestä iskeemisestä kohtauksesta, joka on lyhyt katkos veren virtauksessa aivoihin.

Nämä ovat vain muutamia niistä vakavista ongelmista, jotka johtuvat siitä, että korkeaa verenpainetta ei hallita kunnolla tai ei oteta huomioon aineita jokapäiväisessä elämässä jotka kohottaa verenpainetta.

Mitkä juomat voivat kohottaa verenpainetta?

On tapoja estää ja hoitaa korkeaa verenpainetta. Yksi niistä on se, että vältetään niiden juomien nauttimista, jotka kohottaa verenpainetta. Seuraavassa kerromme erilaisista tällaisista juomista – ovatko ne osa omaakin ruokavaliotasi?

Isotoniset juomat

Some figure

Nämä ovat juomia, jotka on suunniteltu kehon nesteytykseen esimerkiksi urheilun yhteydessä, ja niiden koostumus sisältää annoksen natriumia – erityisesti natriumkloridia ja natriumbikarbonaattia.

Natrium on huono asia niille, joiden verenpaine on kohonnut. Siksi onkin parasta, että tällöin ei syödä tai juoda sellaisia tuotteita, jotka sitä sisältävät.

Energiajuomat

Ne, joilla on sydänongelmia tai korkeaa verenpainetta, hyötyvät näiden juomien jättämisestä pois ruokavaliosta.

Useat tutkimukset osoittavat, että terveidenkin ihmisten, jotka nauttivat näitä juomia, verenpaine kohoaa.

Energiajuomat sisältävät mm. tauriinia ja kofeiinia. Tutkijat uskovat, että nämä aineet voivat olla syynä lisääntyneeseen verenpaineeseen ja sydämen lyöntinopeuteen.

Mikä tahansa tuote, joka lupaa kohoamisen energiatasossa, sisältää enemmän tai vähemmän kofeiinia ja tauriinia. Nämä aineet toimivat suurena vaikuttajana verenpaineen osalta.

Yksi osoitus tästä on se, että yhden energiajuoman juonti vastaa kahta kupillista kahvia.

Älä kuitenkaan sekoita energiajuomia urheilujuomiin – näistä jälkimmäisten tarkoituksena on palauttaa keho sen jälkeen, kun on harrastettu uuvuttavaa liikuntaa.

Kahvi ja tee

Some figure

Kohtuullinen kahvin tai teen juonti on yleensä suositeltu asia silloin, kun verenpaine on alhainen. On selvää, että tämä on kuitenkin huono asia niille, joilla verenpaine on kohonnut.

Kahvi on yksi niistä juomista, jotka lisäävät verenpainetta kaikkein eniten. Jopa ne, joiden verenpaine ei ole kohonnut, hyötyvät siitä että kahvinjuonti pidetään vain kohtuullisella tasolla.

Alkoholi

Tutkijoille ei ole vielä selvää, miksi alkoholi voi aiheuttaa kohottaa verenpainetta.

Se mikä kuitenkin tiedetään, on tämä: kun verenkierrossa on alkoholia, tapahtuu häiriintymistä hapen tarjonnassa sydämeen.

Jos on vaikeuksia saada happea sydämeen, tämän elimen täytyy pumpata kovempaa. Siten se pyrkii kompensoimaan hapen ja ravinteiden kulkeutumisen muilta kehon elimiltä.

Kuten voit huomata, sellaiset juomat jotka lisäävät verenpainetta, ovat hyvin monen suosikkeja, ja ne saattavat olla osa omaakin päivittäistä ruokavaliotasi. Yksi tapa torjua korkean verenpaineen haittoja on tehdä näitä juomia koskeva korjaus elintavoissa.

Verenpaineen alentamiseksi tehtävät muutokset, kuten esimerkiksi mainittujen juomien jättäminen pois, ovat tärkeitä niillä, joilla korkeaa verenpainetta on jo alkanut ilmetä, sillä ne auttavat suojelemaan verenkiertojärjestelmää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kitt J, Fox R, Tucker KL, McManus RJ. New Approaches in Hypertension Management: a Review of Current and Developing Technologies and Their Potential Impact on Hypertension Care. Curr Hypertens Rep. 2019;21(6):44. Published 2019 Apr 25. doi:10.1007/s11906-019-0949-4
  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.
  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.
  • Malik, A. H., Akram, Y., Shetty, S., Malik, S. S., & Yanchou Njike, V. (2014, May 1). Impact of sugar-sweetened beverages on blood pressure. American Journal of Cardiology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2014.01.437
  • Fletcher, E. A., Lacey, C. S., Aaron, M., Kolasa, M., Occiano, A., & Shah, S. A. (2017). Randomized controlled trial of high-volume energy drink versus caffeine consumption on ECG and hemodynamic parameters. Journal of the American Heart Association, 6(5). https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004448
  • Husain K, Ansari RA, Ferder L. Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention. World J Cardiol. 2014;6(5):245–252. doi:10.4330/wjc.v6.i5.245
  • Iqbal AM, Jamal SF. Essential Hypertension. [Updated 2019 Apr 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.