Logo image
Logo image

Korkea verenpaine ja munuaisvaivat

3 minuuttia
Älä nauti reseptittömiä lääkkeitä. Maksa ja munuaiset eivät välttämättä pysty käsittelemään niitä.
Korkea verenpaine ja munuaisvaivat
Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Tiesitkö, että korkea verenpaine on yksi munuaisten pahimmista vihollisista? Korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia ja muita kehonosia hitaasti ja johtaa pahimmillaan munuaisten toimintahäiriöön. Tässä artikkelissa kerromme sinulle parhaista keinoista ehkäistä korkea verenpaine ja sen aiheuttamat negatiiviset seuraukset. Kontrolloimalla verenpainettasi pidät koko kehon terveenä. Pidä nämä vinkit mielessä!

Miten korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia?

Korkean verenpaineen ja munuaisten terveyden välinen yhteys on helppo ymmärtää. Todellinen ongelma on kuitenkin se, että verenpainetta tulee harvoin ajateltua ennen kuin alamme kärsiä vakavista oireista ja ongelma on äitynyt pahaksi.

Pidä nämä seikat mielessä ymmärtääksesi korkean verenpaineen ja munuaisten toiminnan välinen linkki:

 • Korkea verenpaine pakottaa sydämen työskentelemään kovemmin. Sydän joutuu puskemaan verta suoniin kovemmalla voimalla, ja jos sydän rasittuu pitkällisen ponnistelun seuraksena, voi se aiheuttaa pysyviä vammoja verisuoniin.
 • Yksi suurimmista riskeistä on se, että munuaisten sisäiset verisuonet vahingoittuvat, eivätkä munuaiset enää pysty suodattamaan niihin virtaavaa verta. Tämä johtaa myrkkyjen ja kuona-aineiden kertymiseen.
 • Ylimääräinen neste vaurioittaa verisuonia ja nostaa verenpainetta entisestään. Kaikki tämä johtaa vaaralliseen noidankehään, josta voi aiheutua vakavia seurauksia.

Mistä tiedän, kärsinkö munuaisten toimintahäiriöstä?

 

Some figure

Kun alat kärsiä munuaisvaivoista, tulee sinun ikävä kyllä tarkkailla munuaisten toimintaa jatkuvasti, sillä jo syntyneet munuaisvauriot eivät korjaannu. Kroonisesta vajaatoiminnasta kärsivät ovat alttiita vakaville toimenpiteille, ja he tarvitsevat usein dialyysia tai munuaissiirron.

Haluat tietenkin välttää nämä vakavat seuraukset, joten sinun tulee ennen kaikkea tarkkailla verenpainettasi. Kun verenpaine pysyy ihanteellisella tasolla ja pidät huolta siitä, että syöt terveellisesti ja vietät terveellistä elämää, voit välttää munuaisten vajaatoiminnan. Munuaiset voivat oireilla seuraavilla tavoilla:

 • Tunnet olosi uupuneeksi koko päivän ajan
 • Jalat ja nilkat turpoavat
 • Olet herkkä kylmälle
 • Virtsa on väriltään kirkkaankeltaista
 • Maha tuntuu kovalta ja turvonneelta

Yksi nopeimmista tavoista selvittää munuaisten tila on tehdä virtsa-analyysi. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavien virtsa sisältää korkean määrän kreatiniinia.

Mitä kreatiniini on? Se on kuona-aine, jota syntyy lihaskudoksen ja proteiinien hajoamisprosessissa. Kun munuaiset toimivat kunnolla, kreatiniinia erittyy virtsaan, ja jos munuaiset toimivat hitaasti, nousee kreatiniinin määrä virtsassa huomattavasti. Normaalista poikkeavaksi arvo nousee käytännössä kaikilla potilailla, kun munuaisten toiminnasta on jäljellä hiukan alle puolet. Testi kertoo, kuinka suuren verimäärän munuaiset pystyvät tiettynä ajanjaksona puhdistamaan kreatiniinista – tämä antaa selkeän kuvan munuaisten toimintakyvystä.

Miten pidän parempaa huolta verenpaineestani ehkäistäkseni munuaisten vahingoittumisen?

 

Some figure

Nyt kun tiedät miten tärkeää on tarkkailla verenpainettasi myös munuaisten terveyden kannalta, voimme tutustua vinkkeihin, joiden avulla pidät verenpaineen tasaisena ja alhaisena:

 • Vältä ylipainoa. Pidä painosi ihanteellisissa lukemissa omaan kokoosi ja ikääsi nähden.
 • Syö paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä, etenkin vihreitä lehtikasviksia ja diureettisia hedelmiä, kuten ananasta, päärynää, viinirypäleitä ja karpaloita.
 • Vältä maitotuotteita, jotka sisältävät paljon rasvaa. Nauti kasvipohjaisia maitoja, jotka valmistetaan riisistä, kaurasta tai pähkinöistä.
 • Vältä suolaa niin paljon kuin mahdollista. Poista natrium ruokavaliostasi ja vältä myös sokeria ja valkoisia jauhoja.
 • Liiku vähintään puoli tuntia päivässä. Aktivoi verenkiertoa, sydäntä ja keuhkoja. Sinun ei tarvitse rääkätä itseäsi henkihieveriin: jo rivakka kävelylenkki riittää, kunhan se nostaa pienen hien pintaan ja saa sinut hengästymään. Kokeile uimista, pyöräilyä ja tanssitunteja.
 • Nauti lasi punaviiniä päivässä, mutta älä ylitä tätä määrää.
 • Jos tupakoit, lopeta mahdollisimman pian, sillä tämä huono tapa pilaa terveytesi.
 • Nauti D-vitamiinia. D-vitamiini on hyväksi munuaisten toiminnalle.
 • Nauti ruokalusikallinen ruokasoodaa vesilasiin sekoitettuna. Ruokasooda tasapainottaa kehon pH-arvoja ja tekee kehosta emäksisemmän, mikä helpottaa munuaisten toimintaa.
 • Vältä liiallista lääkkeiden nauttimista, kuten kipulääkkeitä, sillä ne kuormittavat munuaisia ja maksaa. On selvää, että joskus lääkekuureja ei voi välttää, mutta esimerkiksi toistuvat antibioottikuurit tekevät hallaa suolistolle ja munuaisille. Jos sairastelet jatkuvasti, käy ruokavaliosi läpi ravitsemusasiantuntijan kanssa – sinulla saattaa olla ravintoainepuutteita.
 • Tarkkaile stressin määrää ja vähennä sitä tarvittaessa. Stressi nostaa verenpainetta ja voi johtaa vakaviin sairauksiin tulevaisuudessa. Sinulla tulisi olla tarpeeksi aikaa levolle ja vapaa-ajalle myös kiireen keskellä. Varaa aikaa joka päivä rentouttavalle hetkelle: lue kirjaa, juo kuppi teetä, meditoi tai venyttele.
 • Muista käydä lääkärissä säännöllisesti kokonaisvaltaisessa terveystarkastuksessa, mikäli kärsit korkeasta verenpaineesta. Osta verenpainemittari kotiin, jotta voit itse tarkistaa verenpaineesi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gordillo-Paniagua, G., & Valencia-Espinoza, L. C. (1992). HIPERTENSION ARTERIAL. Acta Pediatrica Espanola. https://doi.org/10.1103/PhysRevB.82.115408
 • Herrero, J. I., & Alegre, F. (2008). Insuficiencia renal. In Trasplante hepático. https://doi.org/10.1016/B978-84-8086-310-0.50022-1
 • MedlinePlus. (Consulta 2018). PRESIÓN ARTERIAL ALTA. Online [https://medlineplus.gov/spanish/highbloodpressure.html].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.