Logo image
Logo image

7 munuaisia vahingoittavaa tapaa

3 minuuttia
Munuaisesi vastaavat joka ikisen syömäsi aterian suodattamisesta elimistössäsi, joten on hyvin tärkeää olla rasittamatta niitä liikaa. Muun muassa liiallinen lääkkeiden käyttö on erittäin haitallista munuaisten terveyden kannalta.
7 munuaisia vahingoittavaa tapaa
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Munuaiset ovat hyvin tärkeä elin, joka vastaa kaiken jätteen ja liiallisen nesteen suodattamisesta elimistössä, jotta ne voisivat poistua virtsan mukana. Vaikka tämä tarkoittaa tietysti sitä, että munuaiset ovat äärimmäisen tärkeät ihmisen terveyden kannalta, monien ihmisten kohdalla epäterveellisen elämäntyylin seurauksena munuaisten toiminta saattaa häiriintyä suuresti. Tässä artikkelissa esittelemme 7 munuaisia vahingoittavaa tapaa.

Voit viettää suhteellisen normaalia elämää, vaikka munuaisesi toimisivat vain 20 % teholla. On siis mahdollista, että luulet terveytesi olevan täysin kunnossa, vaikka munuaisesi olisivatkin hitaasti tuhoutumassa. Monessa tapauksessa munuaisten terveyden huononemisesta ei itse asiassa seuraa mitään suuria merkkejä, ja siten asia saatetaan huomata vasta kun on liian myöhäistä. Jos pidät elämäntyylisi kohtuullisen terveellisenä sekä vältät tiettyjä huonoja tapoja, pystyt olennaisesti vähentämään munuaisillesi aiheutuvaa mahdollista haittaa.

Hyvä munuaisten terveys on itse asiassa yhtä kuin hyvä yleinen terveys. Tämän vuoksi asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että kannattaa jättää pois seuraavaksi esiteltävät 7 munuaisia vahingoittavaa tapaa – näin voit viettää terveempää elämää.

7 munuaisia vahingoittavaa tapaa

Hiilihapollisten juomien nauttiminen

Some figure

Japanilaisen Osakan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, jotka juovat kaksi tai useamman virvoitusjuoman päivässä, on suurempi riski saada jokin munuaissairaus.

Kyseisessä tutkimuksessa tarkasteltiin 12 000:a henkilöä, jotka joivat paljon virvoitusuomia, ja tuloksena oli se, että heillä oli muita todennäköisemmin tietyn tyyppistä proteiinia virtsassaan. Tämä proteiini tunnetaan nimellä proteinuria, ja se on alkuvaiheen merkki munuaisten vahingoittumisesta, vaikka tässä vaiheessa vahinko onkin vielä korjattavissa. Virvoitusjuomat liittyvät myös kohonneeseen riskiin saada munuaiskiviä.

Kuinka tätä ongelmaa voi välttää?

Sen sijaan, että valitsisit hiilihapollisen juoman tai muun teollisen virvoitusjuoman, suosi tuoreita mehuja ja tietysti vettä.

Liiallinen natriumin saanti

Some figure

Yksi munuaisten monista tehtävistä on natriumin käsittely aineenvaihdunnassa. Päälähde elimistössä olevalle natriumille on ruoka, johon sitä lisätään, ja olisikin hyvä jättää tällainen ravinto lähes kokonaan pois ruokavaliosta. Kun syöt liikaa natriumia sisältävää ruokaa, munuaisesi joutuvat tekemään töitä paljon kovempaa, mikä on pidemmän ajan kuluessa haitaksi terveydelle.

Kuinka tämän ongelman voi välttää?

Suola on aines, jota on jo lisättynä lähes jokaiseen ruokatuotteeseen, jonka ostat marketista, joten sen määrä ruoanlaitossa kannattaa minimoida. Sen sijaan voit lisätä ruokaasi monenlaisia mausteita, kuten esimerkiksi korianteria, kurkumaa, pippuria tai inkivääriä.

Kofeiinin liiallinen saanti

Vaikka kohtuullinen määrä kahvia ei olekaan mitenkään haitallista terveydelle, liian suuri määrä voi kuitenkin aiheuttaa haittaa munuaisille. Kofeiini nimittäin nostaa verenpainetta, mikä rasittaa suuresti myös munuaisia.

Kuinka tämän ongelman voi välttää?

Muista, että kofeiinia sisältäviä juomia, kuten kahvia ja teetä, kannattaa aina juoda vain kohtuudella. Kaupallisia energiajuomia kannattaa kuitenkin välttää kokonaan, ja sen sijaan voit siirtyä supertehokkaisiin smoothieisiin tai hedelmiin, jotta saisit päivääsi kaipaamasi energialisäyksen.

Kipulääkkeiden runsas käyttö

Some figure

Lukuisia kipulääkkeitä saa helposti apteekista ilman reseptiä, ja moni ajatteleekin niiden olevan paras ratkaisu kivun ilmetessä. Valitettavasti on kuitenkin niin, että liiallinen kipulääkkeiden käyttö voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, joihin kuuluu myös munuaisten vahingoittuminen.

Kuinka tämän ongelman voi välttää?

Kysy lääkäriltäsi vaihtoehtoisista hoitomuodoista kivunlievitykseen liittyen. Voit myös kokeilla eräitä luonnollisia tuotteita, joilla on todettu olevan tehokkaita kipua lievittäviä ominaisuuksia.

Runsaasti proteiinia sisältävät ruuat

Proteiini on elintärkeä tekijä elimistön kunnollisen toiminnan kannalta, mutta vain silloin kun sitä tulee ravinnon kautta kohtuullinen määrä. Sellaiset ruoat kuten punainen liha, kala ja jopa kananmunat voivat saada munuaisesi toimimaan kovemmin kuin niille on hyväksi.

Kuinka tämän ongelman voi välttää?

Proteiinia runsaasti sisältävät ruoat kuuluvat tietysti hyvään ruokavalioon, mutta vain mikäli niitä syödään kohtuudella. Hyvä vaihtoehto on kasviproteiini, joka on helpommin suletettavaa ravintoa keholle ja aivan yhtä terveyttä edistävää kuin eläinproteiini.

Alkoholin runsas nauttiminen

Some figure

Liiallinen alkoholin nauttiminen on huono tapa, joka voi nopeasti aiheuttaa munuaisten vahingoittumista. Alkoholissa on sellaisia myrkyllisiä aineita ja kemikaaleja, jotka ovat hyvin aggressiivisia sekä munuaisia että maksaa ajatellen.

Kuinka tämän ongelman voi välttää?

Ole tarkkana kun juot alkoholia, ja vältä liiallista humalahakuista juomista. Sen sijaan että tilaisit toisen drinkin, tilaa vaikka kivennäisvettä, mehua tai teetä.

Älä odota liian pitkään, jos sinulla on vessahätä

Kun kehosi kertoo sinulle, että on aika mennä vessaan, on tärkeää mennä mahdollisimman pian. Jos sen sijaan pidätät virtsaa kovin kauan, saatat aiheuttaa elimistöllesi haittaa pidemmällä aikavälillä, sillä seurauksena voi olla munuaisten toiminnan pysyähtyminen tai inkontinenssi.

Ota siis nämä 7 munuaisia vahingoittavaa tapaa huomioon elintapojasi miettiessäsi, mikäli haluat huolehtia munuaisten kunnosta ja koko elimistösi hyvinvoinnista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Michishita R, Matsuda T, Kawakami S, et al. The association between changes in lifestyle behaviors and the incidence of chronic kidney disease (CKD) in middle-aged and older men. J Epidemiol. 2017;27(8):389–397. doi:10.1016/j.je.2016.08.013
  • Saldana TM, Basso O, Darden R, Sandler DP. Carbonated beverages and chronic kidney disease. Epidemiology. 2007;18(4):501–506. doi:10.1097/EDE.0b013e3180646338
  • Garofalo C, Borrelli S, Provenzano M, et al. Dietary Salt Restriction in Chronic Kidney Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2018;10(6):732. Published 2018 Jun 6. doi:10.3390/nu10060732
  • Evaluation, D. (2003). Clinical Guidelines National Kidney Foundation Practice Guidelines for Chronic Kidney. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/200307150-00013 [pii]
  • Levey, A. S., Eckardt, K. U., Tsukamoto, Y., Levin, A., Coresh, J., Rossert, J., … Willis, K. (2005). Definition and classification of chronic kidney disease: A position statement from Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO)z. Kidney International. https://doi.org/10.1111/j.1523-1755.2005.00365.x
  • Coresh, J., Selvin, E., Stevens, L. A., Manzi, J., Kusek, J. W., Eggers, P., … Levey, A. S. (2007). Prevalence of chronic kidney disease in the United States. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.298.17.2038
  • Epstein, M. (1997). Alcohol’s Impact on Kidney Function. Alcohol: Health & Research World. https://doi.org/10.1172/JCI103093.II.
  • Waddington F, Naunton M, Thomas J. Paracetamol and analgesic nephropathy: Are you kidneying me?. Int Med Case Rep J. 2014;8:1–5. Published 2014 Dec 15. doi:10.2147/IMCRJ.S71471

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.