Poista päänsärky ja stressi akupainelulla

Tämän tekniikan tarkoituksena on stimuloida verenkiertoa sekä rentouttaa lihaksia. Jotta energiaa voitaisiin tasapainottaa, tulee painetta asettaa symmetrisellä tavalla kehon molemmilla puolilla.
Poista päänsärky ja stressi akupainelulla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Akupainelu on yksi kaikkein vanhimmista terapiamuodoista, ja sitä käytetään eri tyyppisten elimistön ongelmien hoidossa. Poista päänsärky ja stressi akupainelulla. Jotta tätä tekniikkaa voitaisiin toteuttaa kunnolla, tulee sinun osata tunnistaa ja käsitellä kehosi painepisteitä, joissa on hermokertymiä. Näitä pisteitä on tietyillä kehon alueilla, kuten esimerkiksi ohimoilla. Kun näitä alueita käsitellään oikealla tavalla, pystytään stimuloimaan veren virtaamista sekä rentouttamaan lihaksia. Näin pystytään myös vähentämään jännittyneisyydestä johtuvaa kipua.

Useimmat tavalliset päänsäryt johtuvat stressistä ja jännittyneisyydestä. Poista päänsärky ja siten lievitä näitä tuntemuksia käyttämällä muutamia paineluun perustuvia yksinkertaisia tekniikoita, joita voi helposti toteuttaa kotona. Tällä kertaa kerromme siis akupainelusta, jonka avulla voit poistaa päänsärkyä ja stressiä – kannattaa kokeilla, mikäli nämä ongelmat ovat itseäsi vaivaavia ilmiöitä!

Kuinka akupainelussa kohdistetaan painetta kehoon?

Kun mitä tahansa elimistön aluetta painellaan, on tärkeää asettaa sama paine myös kehon toiselle puolelle, jotta pystyisit saamaan aikaan tasapainoisen energian.

Jotta voisit stimuloida jotakin tiettyä aluetta, tulee sinun painaa sitä jämäkästi mutta hitaasti ja pyörivin liikkein hieroen, ja mikäli tavoittelemasi elimistön reaktio vaatii voimakkaampaa painamista, voit tehdä niinkin. Paineen voi asettaa sormien, rystysten, kämmenen tai peukaloiden avulla.

Poista päänsärky ja stressi akupainelulla

Hiero ohimoitasi

Ohimosi sijaitsevat kasvojesi sivuilla kulmakarvojen tasolla. Jotta voisit tietää tarkasti, missä nämä alueet sijaitsevat, laita peukalot kulmakarvojesi yläpuolelle ja siirrä niitä noin 1,5 senttiä päälakeasi kohden. Kun olet löytänyt ohimosi, paina niitä hellävaraisesti, ja hiero molempia puolia samaan aikaan ja vastapäivään. Voit tehdä tätä hierontaa minuutin tai kauemmin, ja muista hengittää samalla syvään.

Kulmakarvojen sisäkärjet

poista päänsärky ja stressi hieromalla kulmakarvoja

Juuri nenäsi harjanteen yläpuolella ja kulmakarvojesi sisäkärjissä sijaitsevat kaksi painepistettä, jotka voivat auttaa lievittämään päänsärkyjä ja jännittyneisyyttä. Tässä tapauksessa emme kuitenkaan suosittele paineen käyttämistä, sillä se saattaa olla epämiellyttävän tuntuista, mutta voit hieroa näitä alueita etusormillasi 30 sekunnin ajan.

Pikkusormen ja ranteen välinen alue

Etsi pikkusormesi ja ranteesi välinen alue, ja paina sitä yhtäjaksoisesti 30 sekunnin ajan. Aseta sama paine molemmille ranteille, ja pystyt huomaamaan kuinka jännittyneisyydestä johtuvat päänsärkysi lievittyvät.

Jos haluat rentoutua täydellisesti, kokeile tätä tekniikkaa!

Mikäli haluat rentoutua todella kunnolla sekä päästä eroon stressistä ja päänsärystä, muodosta nyrkki vasemmalla kädelläsi  niin, että peukalosi on etusormesi päällä. Tässä tapauksessa akupainelupiste on juuri siinä, missä peukalo ja etusormi kohtaavat, yläpuolella ja vasemmalle päin (kts. artikkelin ensimmäinen kuva). Paina 30 sekunnin ajan ja toista sitten sama toisella kädelläsi.

Käytä jalkojasi

poista päänsärky ja stressi jalkahieronnalla

Jaloissa sijaitsevat painepisteet ovat yhteydessä kehosi elimiin. Jotta voisit stimuloida pisteitä sekä lievittää päänsärkyä, aseta painetta iso- ja ukkovarpaasi väliselle alueelle. Käytä peukaloasi ja paina kyseistä kohtaa yläpuolelta 30 sekunnista minuuttiin. Toinen vaihtoehto, jotta voisit lievittää päänsärkyjä ja stressiä akupainelulla, on painaa jalan alaosaa jalkaluun takana 30 sekunnin ajan. Tee tämä painelu molemmille jaloille.

Kallon alaosa

Tämä piste on hyödyllinen mikäli haluat lievittää päänsärkyä ja vilustumisen oireita. Aseta molemmat etusormesi kallosi alaosaan, ja erota ne noin 2,5 senttiä ulospäin, kunnes voit tuntea helpotuksen kyseisellä alueella. Paina näitä kahta pistettä ja hiero niitä hellävaraisesti 30 sekunnista minuuttiin.

Kokeile akupainelua, mikäli sinua vaivaavat stressi ja päänsäryt – sen avulla voit tehokkaasti lievittää kyseisiä ongelmia luonnollisesti ja täysin ilman kustannuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agarwal A, Ranjan R, Dhiraaj S, et al. Acupressure for prevention of pre-operative anxiety: a prospective, randomised, placebo controlled study. Anaesthesia. 2005; 60: 978-981. https://doi.org/10.1111/j.1365-2044.2005.04332.x
  • Díaz Marín J, Molina Hurtado J. Efectos de un programa de arte – terapia basado en la técnica de acupresión de tapas en el estrés postraumático de socorristas de La Virginia (Colombia). Pereira (Colombia): Universidad Tecnológica de Pereira, 2009.
  • Dols G. Aplicaciones clínicas en los trastornos músculo-esqueléticos. Barcelona, España: Paidotribo, 2002.
  • Lozano López C, Mesa Jiménez J, de la Hoz Aizpurúa J, Pareja Grande J, Fernández de las Peñas C. Eficacia de la terapia manual en el tratamiento de la cefalea tensional. Una revisión sistemática desde el año 2000 hasta el 2013. Neurología. 2016; 31(6): 357-369.
  • Marx S. La salud está en tus manos: Las mejores técnicas de acupresión para sentirte bien. Madrid: EDAF, 2008.
  • Moreno Utkina A. Aplicación de la acupresión en el tratamiento de trastornos y lesiones musculoesqueléticas. Guía de aplicación. Guayaquil: Pontificia Universidad Católica de Ecuador, 2011.
  • Santiago-Vasco M, Béjar-Poveda C.  Metaanálisis sobre los efectos de la acupresión durante el parto. Matronas Prof. 2017; 18(2): 60-67.
  • Ocampo S, Carrillo P. Tratamiento de las cefaleas con acupuntura. Acta Med Cent. 2018; 12(4): 496-505.
  • Rivera Caravaca J, Carrión Martínez A, Conesa Fuentes M. ¿Es el masaje efectivo para reducir el dolor lumbar ocupacional de las enfermeras?  Evidentia: Revista de enfermería basada en la evidencia. 2017; 14(14): https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6376674
  • Ramezani I, Somayeh L, et al. Effects of LI4 Acupressure on Post-cesarean Section Pain. International Journal of Health Studies. 2016; S.l: doi: http://dx.doi.org/10.22100/ijhs.v2i2.138.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.