Munuaisten puhdistus kotikonstein - 5 tapaa

Sen lisäksi, että ruokasooda tasapainottaa happamuutta verenkierrossa, se auttaa myös parantamaan munuaisten toimintaa ja ehkäisemään munuaiskivien muodostumista.
Munuaisten puhdistus kotikonstein - 5 tapaa

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Munuaisten tehtävänä on puhdistaa verta poistamalla kehosta kuona-aineita ja myrkkyjä. Munuaisten toimintaa ei tule pitää itsestäänselvyytenä, sillä munuaisten toiminnalla on suuri merkitys terveytesi ja elämänlaatusi kannalta. Tässä artikkelissa annamme 5 neuvoa, joiden avulla munuaisten puhdistus onnistuu kotikonstein – auta munuaisiasi pysymään terveenä ja huippukunnossa!

Munuaisten puhdistus on tärkeää

Munuaiset ovat toiminnassa kaiken aikaa – ne eivät lopeta toimintaansa hetkeksikään. Ne suodattavat ja puhdistavat verta, poistavat ylimääräisen kuona-aineen ja myrkyt sekä vapauttavat hormoneja kehon käyttöön. Munuaisten toiminta säätelee myös verenpainettasi, ja kehossasi säilyy elektrolyyttitasapaino munuaisten ansiosta.

Monet ihmiset aliarvioivat munuaisten tärkeyden ja tietämättään vahingoittavat munuaisia epäterveellisillä elintavoillaan. Huonojen elintapojen seurauksena voi esiintyä ongelmia: Kreatiniinitaso nousee, munuaisten toiminta heikkenee ja veren suodatus hidastuu. Alkaa väsyttää ja olo tuntuu sairaalta. Jos elämäsi on tällä hetkellä monimutkaista, kuvittele millaista se olisi dialyysihoidon aikana. Ehkä jopa tunnet jonkun, joka on kokenut dialyysihoidon, ja ymmärrät, että munuaisten puhdistus on tärkeää, jotta munuaiset pysyvät terveenä ja vahvana. Seuraavilla ohjeilla voit aloittaa munuaisistasi huolehtimisen jo tänään.

Merkkejä munuaisongelmista

Munuaisten puhdistus on tärkeää niiden toiminnan kannalta.

 

Olet saattanut kokea yhden tai useamman seuraavista oireista, mutta et ole niistä kuitenkaan sen enempää huolestunut – ellei oireet ole olleet pitkäaikaisia ja pysyviä. Esimerkiksi joinakin päivinä saatat tuntea olosi väsyneemmäksi tai kärsit jalkojen turvotuksesta. Tämä voi olla täysin normaalia, mutta elleivät oireet häviä ja oireiden lisäksi ilmenee kipua tai jatkuvaa virtsaamistarvetta, on tarpeen käydä lääkärissä. 

Merkkejä munuaisongelmista ovat mm.:

  • Jatkuva väsymys
  • Jalkojen turvotus, varsinkin turvotus nilkoissa
  • Kutina läpikotaisin kehossa, hermostuneisuus
  • Tiheä virtsaamisen tarve, selvästi useammin kuin normaalisti
  • Ruokahalun häviäminen, oksentelu, huimaus
  • Käsien ja jalkojen puutuminen
  • Jatkuva unentarve
  • Tummuvat laikut iholla

Munuaisten puhdistus kotikonstein – 5 tapaa

1. Ruokasooda

Munuaisten puhdistus ruokasoodan avulla.

 

Sinulle on varmastikin jo suositeltu ruokasoodan käyttöä munuaisten puhdistukseen. Ruokasooda toimii luonnollisena elektrolyyttina, joka auttaa hallitsemaan ja säätelemään veren happamuutta (pH-tasoa). Munuaisongelmien yhteydessä on yleistä sairastaa tautia nimeltä renaalinen tubulaari asidoosi eli RTA. Tällöin ihminen kärsii elimistön kohonneesta happamuudesta, mikä muuttaa munuaisten toimintaa. Ruokasooda auttaa ylläpitämään optimaalisen pH-tasapainon ja se auttaa välttymään kyseiseltä sairaudelta. Tämän lisäksi ruokasooda auttaa ehkäisemään munuaiskivien muodostumista ja parantaa munuaisten toimintaa yleisesti. Kannattaa juoda lasillinen vettä, johon on lisätty teelusikallinen ruokasoodaa vähintään kolmesti viikossa.

2. Omenaviinietikka ja sen hyödyt

Omenaviinietikan hyödyt munuaisten puhdistuksessa.

 

Omenaviinietikka sisältää happoa, joka on hyödyllistä munuaisille. Ensi kuulemalta tämä saattaa vaikuttaa ristiriitaiselta, sillä mehän yritämme olla nostamatta veren happamuutta. Omenaviinietikka on hyödyllistä, sillä se edistää ruuansulatusta ja auttaa puhdistamaan munuaisia. Kokeile päivän pääaterian jälkeen lasillista vettä, johon on lisätty teelusikallinen omenaviinietikkaa.

3. Parhaat luonnonyrtit munuaisille

Voikukka on hoitava yrtti.

 

Fytoterapia on ihanteellinen keino puhdistaa munuaisia suodattamalla verta, vähentämällä tulehduksien esiintymistä ja estämällä munuaiskivien muodostumista. Tässä ovat parhaat kasvit ja yrtit hyvään iltapäiväteehen:

  • Basilika: Erinomainen keino välttää kivuliaat munuaiskivet. Voit tehdä teetä sekoittamalla 5 basilikan lehteä ruokalusikalliseen hunajaa.
  • VoikukkaTämä on parhaita yrttejä ruuansulatukselle, maksalle ja munuaisille. Tee teetä keittämällä kaksi teelusikallista kuivattua voikukkaa 15 minuutin ajan. Juo kerran päivässä. Tämä puhdistuskuuri on hämmästyttävä!
  • Inkivääri: Jos olet jo hulluna inkivääriin, olet onnekas. Sitä pidetään yhtenä parhaista apukeinoista tulehduksien, kivun ja infektioiden hoidossa. Inkivääri sekä puhdistaa että vahvistaa maksaa ja munuaisia.

4. Parhaat hedelmät ja mehut

Granaattiomenaa munuaisten puhdistukseen.

 

Vesimeloni: Tämä on parantava hedelmä ja luonnollinen lääke munuaisille. Koska vesimeloni sisältää runsaasti vettä, se auttaa puhdistamaan elimistön kudoksia ja verenkiertoa. Muista, että vesimeloni on parasta syödä tuoreena.

Granaattiomenamehu: Ihohuokosia supistavien ominaisuuksiensa ansiosta tämä hapokas juoma on olennainen osa terveellistä ruokavaliota, jota ei pidä unohtaa.

5. Ruokalusikallinen oliiviöljyä sitruunan kanssa aamuisin

Sitruunaa ja oliiviöljyä munuaisten puhdistamiseen.

 

Kuten jo varmasti tiedät, oliiviöljyssä on paljon öljyhappoa, jonka tulehduksia vähentävät vaikutukset auttavat pitämään huolta kehostasi. Oliiviöljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat hyödyllisiä munuaisille. Sekoita aamuisin ruokalusikallinen oliiviöljyä muutamaan tippaan sitruunamehua – tämä auttaa ehkäisemään munuaiskivien muodostumista.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhang, J. L., Rusinek, H., Chandarana, H., & Lee, V. S. (2013). Functional MRI of the kidneys. Journal of Magnetic Resonance Imaging. https://doi.org/10.1002/jmri.23717
  • Ekberg, O., & Nylander, G. (2019). Anatomy and physiology. In Medical Radiology. https://doi.org/10.1007/174_2017_58
  • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Siddiqui WA, Shahzad M, Shabbir A, Ahmad A. Evaluation of anti-urolithiatic and diuretic activities of watermelon (Citrullus lanatus) using in vivo and in vitro experiments. Biomed Pharmacother. 2018 Jan;97:1212-1221. doi: 10.1016/j.biopha.2017.10.162. Epub 2017 Nov 12. PMID: 29145146.
  • Di Iorio, B. R., Bellasi, A., Raphael, K. L., Santoro, D., Aucella, F., Garofano, L., Ceccarelli, M., Di Lullo, L., Capolongo, G., Di Iorio, M., Guastaferro, P., Capasso, G., & UBI Study Group (2019). Treatment of metabolic acidosis with sodium bicarbonate delays progression of chronic kidney disease: the UBI Study. Journal of nephrology32(6), 989–1001. https://doi.org/10.1007/s40620-019-00656-5
  • National Kidney Foundation. 10 Signs You May Have Kidney Disease. Recuperado el 3 de mayo de 2021. https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.