Vagina - 10 faktaa, joita et ehkä tiennyt

Koska vaginasi on sidekudoksen peittämä, harjoitukset voivat vahvistaa lantionpohjan lihaksia, mikä auttaa välttämään esimerkiksi virtsanpidätysongelmia.
Vagina - 10 faktaa, joita et ehkä tiennyt

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vagina eli emätin on naisten lisääntymiselimissä oleva elin, joka yhdistää kohdun kehon ulkopuolelle. Se on limakalvon peittämä kanava, joka auttaa ylläpitämään luonnollista kosteutta ja tulehdusten ehkäisyyn tarvittavaa happamuutta.

Siinä on myös monimutkaisia sidekudoksia, jotka antavat sille tarvittavan joustavuuden usealle sen päätoiminnolle. Yhdessä ulkosynnyttimien kanssa vagina on oleellinen osa naisen kehoa, sekä lisääntymistarkoituksessa että seksuaalisen nautinnon ja terveyden kannalta.

On olemassa muutamia mielenkiintoisia faktoja emättimeen liittyen, joita monet naiset eivät tiedäkään – joten katsotaanpa!

1. Vaginasi puhdistaa itse itsensä

pyyhe lantiolla

Oletko koskaan huomannut, että emättimestäsi tulee nestettä? Vaginasta voi erittyä useita erityyppisiä nesteitä, läpinäkyvästä valkoiseen, ja ne ovat ihan normaali ilmiö.

Tämän nesteen tarkoitus on ylläpitää hyvää bakteerikasvustoa ja eliminoida vaarallisia bakteereja, viruksia ja vanhoja soluja jotka saattavat yhä olla kehossa.

Siksi ei kannata peseytyä hajustetuilla saippuoilla, jauheilla tai muilla hajua poistavilla tuotteilla, sillä se voi olla haitallista.

2. Se voi vaihtaa väriä

Seksuaalisen kiihottumisen ja raskauden aikana verenkierto genitaalialueelle muuttuu. Tämä voi aiheuttaa pienen muutoksen värissä.

Alentuneet estrogeenitasot kuukautisten tai vaihdevuosien aikaan voivat aiheuttaa saman muutoksen.

3. Se muuttaa kokoa

Vagina muuttaa kokoa seksuaalisen aktiivisuuden ja synnytyksen aikaan. Veren pakkautuminen alueelle auttaa tätä elintä laajenemaan, jotta se voi tehdä toimintonsa.

Joten mitä seksuaalisesti aktiivisempi olet, sitä todennäköisemmin vaginasi kasvaa.

4. Sitä voidaan vahvistaa

nainen jumppaa

Lantionpohjaan keskittyvien harjoitteiden säännöllinen toisto auttaa vahvistamaan emättimen lihaksia.

Arviolta yhdellä kolmesta naisesta on jonkinlaatuinen toimintahäiriö lantionpohjassaan, etenkin vaihdevuosien jälkeen. Tämä voi johtaa virtsanpidätysongelmiin, rakkokipuun ja poltteluun virtsatessa.

5. Vaginaan on mahdotonta hukata jotain

Ylempi osa vaginaa on sisäänpääsy kohtuun, ja aukko on niin pieni, että vain mikroskooppiset aineet, kuten sperma, mahtuu siitä läpi.

Mutta ehkäistäksesi vakavia tulehduksia, ei kannata jättää seksileluja tai tamponeita vaginaan liian pitkäksi aikaa.

6. Se voi tulla ulos

Vagina ja kohtu

Ole varovainen tämän kanssa! On olemassa tila, jonka nimi on kohdun laskeuma, joka voi olla synnynnäinen tai johtua lantionpohjan heikkoudesta.

On tärkeää huomata se ajoissa, jotta voit mennä gynekologin vastaanotolle hetimmiten.

7. Vagina on joustava

Yksi tämän elimen uniikki ominaisuus on se, että se voi laajentua, ja se myös helposti palaa takaisin normaaliin kokoonsa. Vaikka emätin löystyy yhdynnän aikana, muutaman minuutin jälkeen se palautuu normaalitilaan.

Ikä ja lukuisat synnytykset voivat tehdä vaginasta pysyvästi pehmeämmän.

8. Sillä on sama pH kuin viinillä

Kiinnostavaa kyllä, terveen vaginan pH on sama kuin viinillä. Vaginan pH voi vaihdella 3,8 ja 4,5 välillä, kun taas viinin pH on 3 ja 4 välillä, viinistä riippuen.

9. Se voi pelastaa elämiä

verinäytteet

Uusiutuvia kohdunseinämän soluja, joita on kuukautisveressä, voidaan käyttää sydämen vajaatoiminnasta kärsivien hoidossa. Ne tunnetaan kantasoluina, ja ne ovat näyttäneet tuovan positiivisia tuloksia sydänongelmien hoitamisessa useilla ihmisillä.

Useat hoidot ja lääketieteelliset tutkimukset perustuvat tähän tietoon.

10. Koolla ei ole väliä

Vaginasi koolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa paljonko nautit seksuaalisista suhteista. Keskivertopituus on 7,6cm ja se voi olla jopa 10cm seksuaalisesti kiihottuneena.

Tämä tarkoittaa sitä, että minkä tahansa kokoinen penis mahtuu kokonaan sisään, ja jos partnerisi on suurikokoinen, sinä voit mukautua ja tulla myös suuremmaksi.

Kiinnostavaa, eikö? Muista, että mikäli sinulla on lisää kysymyksiä tai huomaat jotain normaalista poikkeavaa, voit aina kysyä gynekologiltasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.