Logo image
Logo image

Kuinka parantaa oloa surullisena

3 minuuttia
Suru voi vaikuttaa elämämme eri puoliin. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka parantaa oloa silloin kun kaikki tuntuu vähän liian raskaalta.
Kuinka parantaa oloa surullisena
Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2019

Emme useinkaan tiedä, miksi olo on surullinen tai kuinka mielialan voisi saada paranemaan. Suru on yksi ihmisten yleisimmistä tunteista, ja se voi johtua eri syistä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka parantaa oloa surullisena.

Kuinka parantaa oloa surullisena

Mieliala ei luonnollisestikaan voi nousta sekunneissa, mutta voimme ainakin tehdä kaiken voitavamme olotilan parantamiseksi. Jos tunnet olosi surulliseksi, seuraavista keinoista voi olla hyötyä.

1. Päästä se ulos

Some figure

Itkeminen tai muunlainen tunteiden ilmaisu nähdään usein negatiivisena yhteiskunnassamme, mutta se on sitä mitä useimmat meistä tarvitsevat voidakseen paremmin.

Jos et halua jutella kenellekään, kirjoita vihkoon ylös ajatuksesi, pelkosi ja huolesi. Joskus tämä voi auttaa selkeyttämään tunteita ja löytämään ratkaisun.

Ei ole väliä, kuinka sekavaa teksti on tai jos hypit aiheesta toiseen. Anna tunteidesi vain virrata. Ideana on päästää kaikki ulos vihkoon.

2. Anna mielen levätä

Ollessamme surullisia emme useinkaan halua tehdä asioita, jotka vaativat liikaa keskittymistä tai vaivannäköä. Tästä syystä meidän on vaikea kuntoilla, hoitaa asioita tai olla tehokkaita työssä. Yksi hyvä tapa tuntea olonsa paremmaksi on tehdä jotain mukavaa ajattelematta erityisesti mitään.

Voit esimerkiksi katsoa jakson suosikkisarjaasi tai hyvän komediaelokuvan. Toinen vaihtoehto on istua mukavasti nojatuolissa ja lukea hyvää kirjaa siemaillen samalla teetä tai kahvia. Voit myös katsoa hauskoja ja viihdyttäviä videoita netistä ja olla ajattelematta mitään epämiellyttävää.

3. Naura

Some figure

Naura yhtäkkiä, vaikka joutuisit pakottamaan sen. Nauraminen parantaa mielialaa, sillä se vapauttaa endorfiineja. Naura peilin edessä. Hymyile ensin leveästi ja naura sitten niin paljon kuin kykenet.

Ja jos tämä ei toimi, muistele jotain hauskaa videota tai elokuvaa. Voit vaikka pyytää kaveria kertomaan vitsejä. Mikä vain saa sinut nauramaan!

4. Käytä koira ulkona

Tästä on paljon hyötyä sekä sinulle että koirallesi. Väsyneinä emme useinkaan halua poistua kotoa, mutta koiran omistajalta vaaditaan tiettyjä velvollisuuksia, kuten koiran käyttämistä ulkona. Tämä on hyvä keino saada samalla vähän raitista ilmaa.

Keuhkosi saavat happea ja saat liikuntaa huomaamattasi. Pystyt selkeyttämään mielesi ja ja sinun on kiinnitettävä huomiota ympäröiviin asioihin: varomaan autoja tietä ylittäessä, etsimään penkin puistosta, keräämään koirasi jätökset jne.

5. Keskity hyviin asioihin

Some figure

Suru johtuu yleensä jostain negatiivisesta, joka sitten leviää ja alkaa vaikuttaa elämämme eri puoliin. Älä anna surulle tätä mahdollisuutta! Kun olemme surullisia, kaikki näyttäytyy synkkänä aivan kuin päämme päällä olisi tumma pilvi. Kuinka tämän tunteen voi kumota?

Yksi hyvä keino on ajatella mukavia asioita. Kaikkialta löytyy tusinoittain tilanteita, ihmisiä tai esineitä, jotka voivat saada olosi tuntumaan onnekkaalta ja kiitolliselta. Ajattele kaikkia hyviä muistoja, aiempia matkoja, ystäviä ja läheisiä, henkilökohtaisia saavutuksia, päivittäin nauttimaasi hyvää ruokaa jne.

Yritä löytää jotakin hyvää joka päivä. Se voi olla jotain ihan pientä, kuten paikan saaminen metrosta matkalla kotiin, tai jotakin isoa, kuten elämäsi rakkauden tapaaminen.

6. Järjestys

Jotta mielesi toimisi selkeästi, tarvitset järjestystä ympärillesi. Jos makuuhuoneesi, olohuoneesi tai toimistosi on täynnä rojua, on vaikea tuntea oloaan hyväksi. Lisäksi siivoaminen auttaa saamaan ajatukset muualle, sillä joudut miettimään minne laitat minkäkin tavaran, mitä pitää heittää pois, mitä pitää korjata tai puhdistaa jne.

7. Tanssi ja laula

Some figure

Samoin kuin saat olon paranemaan pakotetulla hymyllä, myös koko kehosi muuttuu täysin, jos kuuntelet rytmikästä musiikkia. Erityisesti jos alat liikkua musiikin tahtiin! Laita radio tai nettivideo päälle, kun teet askareitasi. Mikään ei ole hauskempaa kuin siivota kotia kuunnellen samalla hyvää musiikkia.

Jos edes tämä ei toimi, voit koittaa laulamista peilin edessä. Käytä hiusharjaa, vesipulloa tai kynää mikrofonina. Tämä on hauskaa, ja suru väistyy varmasti.

8. Syö hedelmä

Tai pieni pala suklaata. Ruoka voi parantaa oloa surullisena. Mutta ruokavalintojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Vaikka surullisena tekee yleensä mieli jotain rasvaista tai sokerista, valitse mieluummin jotakin terveellistä: hedelmää, kourallinen pähkinöitä tai hillovoileipä. Nämä ruoat saavat aivot vapauttamaan serotoniinia, joka on onnellisuushormoni.

Koita näitä keinoja parantaa oloa surullisena!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Power, M. J. (2010). Sadness. The Corsini Encyclopedia of Psychology, 1-2.
  • Gao, J., & Kerstetter, D. L. (2018). From sad to happy to happier: Emotion regulation strategies used during a vacation. Annals of Tourism Research, 69, 1-14.
  • Williams, A. (2013). When You’Re Sad, You Cry. Xlibris Corporation.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.