Logo image
Logo image

Voiko ruoka auttaa surullisuuteen?

3 minuuttia
Jotkut ruoat, kuten kaura tai raakakaakao, säätelevät ihmisen hermostoa ja lisäävät endorfiinien tuotantoa, joten ne voivat olla avuksi suruun.
Voiko ruoka auttaa surullisuuteen?
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2019

Tiesitkö, että surullisuudesta ylitse pääsemistä voidaan edistää luonnollisesti ruokavaliolla ja eräillä hoidoilla, kuten Bach-kukilla ja eteerisillä öljyillä? Kyllä, ruoka auttaa surullisuuteen!

Nyt kerromme, kuinka pystyt palauttamaan ilon, energian ja optimismin elämääsi kääntymättä lääkkeiden puoleen.

Voidaanko surusta edes päästä ylitse?

Suru on tunne, jota ilmenee aina silloin tällöin erilaisiin tilanteisiin liittyen. Esimerkkejä ovat rakkaan ihmisen kuolema tai se, että ihminen ei saavuta asettamaansa tavoitetta.

Ongelma pahenee silloin, kun suru jää mieleen pitkäksi aikaa ja muuttuu krooniseksi tilaksi. Sen lisäksi että tämä hankaloittaa läheisiä ihmissuhteita ja muuta sosiaalista elämää, se vahingoittaa ihmistä myös fyysisellä tavalla.

Ennen kuin suru muuttuu masennukseksi, on mahdollista hoitaa sitä luonnollisin keinoin eräillä ruoilla ja ravintolisillä, jotka tasapainottavat hermostoa ja tunteita ilman ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

Ruokavalion ja itselle omistetun ajan avulla pystyt tuntemaan olosi paremmaksi.

Ruoka auttaa surullisuuteen, kuin myös luonnolliset hoidot

1. Bach-kukat

Some figure

Nämä ovat uutteita erilaisista kasveista, ja ne toimivat energian kautta erilaisten tunne-elämän ongelmien hoidossa (esimerkiksi pelko, viha, mustasukkaisuus, apatia, ahdistuneisuus, stressi syyllisyys jne.).

Suurena etuna on se, että toisin kuin lääkkeet, nämä uutteet eivät tuota haittavaikutuksia tai muitakaan sivuvaikutuksia, eivätkä ne aiheuta riippuvuutta.

Jotta surun lievittäminen helpottuisi, voit käyttää seuraavia uutteita:

 • Katkero: Tilanteet, jolloin henkilö tietää mikä surun aiheuttaa (esimerkiksi jokin perheeseen tai työhön liittyvä asia).
 • Sinappi: Kun surulle ei ole tunnettua syytä.
 • Ruusu: Tehokas niihin hetkiin, kun surun lisäksi ilmenee motivaation puutetta, eikä mielenkiintoa asioiden tekemiseen ole.
 • Piikkiherne: Hyvä sellaisiin tilanteisiin, jolloin suru on kroonista ja ihminen kokee toivottomuutta.
 • Kastanja: Tämä voi auttaa syvän kärsimyksen ja toivottomuuden tilanteissa, kun ihminen itkee helposti.

Uutteita voidaan yhdistää siten kuin on hyödyllisintä, ja niitä kannattaa ottaa neljä pisaraa neljä kertaa päivässä.

2. Eteeriset sitrusöljyt

Nämä öljyt ovat loistavia monen fyysisen ja henkisen ongelman hoitoon, ja niillä on mahtava, parantava tuoksu.

Eteeriset sitrusöljyt – sitruunasta, appelsiinista ja greipin kuorista saadut – tarjoavat iloa, energiaa, elinvoimaisuutta ja luovuutta.

Samalla ne ovat hyödyksi masennuksen torjuntaan sekä yleisesti ottaen mielialan parantamiseksi.

Niitä voidaan käyttää diffuusorissa, hajuvesinä, meikkiin sekoitettuina tai vaikkapa pesu- tai siivousaineissa. Tärkeintä on se, että niiden tuoksu pääsee valloilleen.

3. Kaura

Some figure

Kauran ei tulisi puuttua sellaisten ihmisten ruokavaliosta, jotka kärsivät usein surullisuuden jaksoista. Tämä ruoka toimii nimittäin hermoston säätelijänä.

Lisäksi kaura pystyy parantamaan mielialaa ja lisäämään energiaa synkkinä jaksoina, ja se lievittää hermostuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Sen suuri kuitumäärä säätelee suoliston toimintaa ja laskee verensokeria. Lisäksi kaura sopii erinomaisesti painonpudotukseen, sillä se on hyvin täyttävää ruokaa, joka estää makeanhimoa.

Voit nauttia kauraa myslissä, kakuissa ja kekseissä tai vaikkapa suolaisissa ruoissa, kuten esimerkiksi keitoissa.

4. Oluthiiva

Tämä tuote on lisäravinne, jota myydään usein jauheen tai hiutaleiden muodossa. Voit sekoittaa sitä mihin tahansa juomaan tai ruokaan rikastuttaaksesi annoksiasi vitamiineilla ja mineraaleilla.

Oluthiiva auttaa torjumaan surullisuutta ja muita hermostohäiriöitä luonnollisesti, ja samalla se tarjoaa kyvykkään kauneushoidon iholle, hiuksille ja kynsille.

Lue aiheesta lisää: Oluthiiva nopeuttaa hiustenkasvua

5. Kaakao

Some figure

Raakakaakao – toisin kuin paljon rasvaa ja sokeria sisältävä suklaa – on lääkinnällistä ruokaa, joka lievittää kipua, surullisuutta ja ahdistuneisuutta. Kaakao voi tuottaa mieluisan yllätyksen, sillä se pystyy jo hyvin nopeasti saamaan aikaan onnellisuuden tunteen. Kaakao stimuloi endorfiinien tuotantoa, minkä vuoksi se lisää mielihyvää ja hyvinvointia.

Kun tunnet itsesi surulliseksi, on tärkeää miettiä mikä siihen on syynä ja yrittää selvittää asiat jotta mielenterveys säilyy hyvänä. Mutta myös ruoka auttaa surullisuuteen, joten kokeile näitä keinoja siinä ohessa, kun pidät psyykkisestä terveydestäsi huolta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nehlig A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716-27.
 • Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 15(10), 2779-811.
 • Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review (2013). Andrew Scholey and Lauren Owen.
 • Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International journal of health sciences, 8(4), 393-401.
 • Kringelbach, M. L., & Berridge, K. C. (2010). The Neuroscience of Happiness and Pleasure. Social research, 77(2), 659-678.
 • Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P., He, W., Chow, J. K., Lau, B. W., & Tsang, H. W. (2017). The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2017, 5869315.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.