Logo image
Logo image

Nöyryys luo onnellisuutta

4 minuuttia
Nöyryys tarkoittaa sitä, että olet empaattinen ja kunnioittava, etkä ole toisia kohtaan alistava. Kyseessä on hyödyllinen käsite, ja nöyryys onkin asia, jonka harjoittaminen kannattaa aina.
Nöyryys luo onnellisuutta
Viimeisin päivitys: 05 tammikuuta, 2019

Nöyryys on enemmän kuin vain hyve. Nöyryys on arvo, jota meidän kaikkien tulisi toteuttaa ja joka meidän tulisi myös välittää eteenpäin lapsillemme. Nykyisin näyttää kuitenkin siltä, että moni sekoittaa elämässä menestymisen valtaan, ja tällöin ihmisestä tulee itsekäs.

On olemassa eräs kiinnostava arabisanonta, jonka menee näin: “Me synnymme viattomina olentoina, joista tulee kameleita. Myöhemmin me muutumme leijoniksi, ja lopulta meistä tulee lapsia.”

Mitä nöyryys opettaa ihmiselle

Some figure

Ihmisellä on monimutkainen henkilökohtainen matka ja joskus janoamme voimaa sekä valtaa. Toisin sanoen, joskus me haluamme muuttua “leijoniksi”. Myöhemmin sitten ymmärrämme, että voimme löytää todellisen arvomme vasta silloin, kun sielumme on lempeä, ja tämä tarkoittaa elämän lähestymistä viisaalla ja nöyrällä tavalla.

Ei ole kuitenkaan helppoa olla nöyrä jokapäiväisessä elämässä. Tähän vaaditaan pieniä muutoksia ja muita lähestymistapoja, jotka mahdollistavat elämisen harmonisemmalla tavalla – tämä pätee epäilemättä myös omalla kohdallasi.

Tällä kertaa kutsumme sinut siis pohtimaan ajatusta nöyryydestä. Jatka lukemista, sillä seuraavassa kerromme, miksi se kannattaa ja mitä siihen sisältyy.

Menestyksekkäät ihmiset eivät katso toisia alaspäin

On monia, jotka uskovat sanan “nöyryyden” tarkoittavan sitä, että jostakin on puutetta. Tai he uskovat, että nöyrät ihmiset asettavat aina toiset oman itsensä edelle.

Toisaalta moni ajattelee nöyryyden liittyvän erityisesti buddhalaisuuteen. Tämän hengellisen liikkeen mukaan Buddha muistuttaa meitä siitä, miksi on niin tärkeää omata jalo sydän sekä ottaa etäisyyttä materiaalisista asioista.

Some figure

Buddhan oppeihin kuuluvat muun muassa sen tärkeys, että emme takerru toisiin ihmisiin, sillä näin voimme tuntea itsemme vapaammiksi, suoraselkäisemmiksi ja kunnioittavammiksi.

Et ehkä etsi monimutkaisia selityksiä johonkin näinkin yksinkertaiseen ja perustavanlaatuiseen asiaan. Nöyränä oleminen ei tarkoita elämän viettämistä köyhänä tai jonkin tietyn uskonnon, liikkeen tai hengellisen käytännön toteuttamista.

Kyseessä on yksinkertaisesti maalaisjärki – nöyryys tarkoittaa siis sitä, että et usko olevasi parempi kuin muut. Siinä on myös kyse vastavuoroisuuteen uskomisesta ja sen harjoittamisesta. Ja ennen kaikkea muista tämä: nöyryyttä ei saarnata, vaan sitä toteutetaan.

Katsotaan hiukan tarkemmin tätä käsitettä – mitä nöyryys tarkoittaa käytännössä?

Ihmiset, jotka eivät toteuta sitä, mistä he saarnaavat

Me tiedämme kaikki jonkin julkisuuden henkilön, poliitikon tai liike-elämän hahmon, joka saarnaa siitä, että tulisi esimerkiksi auttaa vähempiosaisia, mutta ei tee näin itse. Kenties nämä henkilöt kertovat siitä, kuinka pitäisi jakaa enemmän, tai että tulisi edistää kunnioitusta, jotta ihmisten mahdollisuuksia voitaisiin parantaa.

 • Tällaiset ihmiset saarnaavat suurista hyveistä, joita he eivät kuitenkaan itse toteuta omassa elämässään. Ajattelepa vaikka halvan työvoiman käyttöä, jota tapahtuu huonoissa olosuhteissa kaukaisissa maissa, tai työvoiman hyväksikäyttöä, ja mieti sitten niitä elinolosuhteita, joissa julkisesti näihin asioihin liittyvistä hyveistä saarnaavat saattavat itse elää.
 • Lisäksi on niin, että asian tarkastelua ei tarvitse toteuttaa laajemmassa mielessä, sillä tällaisesta löytyy esimerkkejä lähempääkin – sitä ilmentävät ne lähipiirisi ihmiset, jotka eivät tee sitä, mistä he toisia muistuttavat. Jokaisella on varmasti muutama kaveri tai sellainen perheenjäsen, joka puhuu usein siitä, kuinka paljon hän tekee toisten eteen ja siitä, kuinka paljosta hän on luopunut.
 • Toisin sanoen nämä henkilöt kerskuvat sillä, kuinka hienoja ihmisiä he ovat, mutta itse asiassa he ovat tuoneet sukulaisilleen ja kavereilleen vain onnetonta oloa.

On siis tarpeen miettiä kysymystä nöyryydestä sekä ottaa se huomioon jokapäiväisessä elämässä. Jokaisen sanan, jonka sanot ääneen, tulisi näkyä myös käytöksessäsi. Meidän tulisi toimia tietoisesti ja johdonmukaisesti.

Siksi onkin niin, että sellaiset ihmiset joilla on jalo sydän pystyvät oikeasti näyttämään jalot tekonsa, sanansa ja halunsa. Tämä saa muut tuntemaan olonsa aidosti suojatuiksi ja kunnioitetuiksi, ja se saa aikaan inspiroitumista kyseisen henkilön käytöksestä.

Jokainen voi oppia olemaan nöyrä

Positiivinen psykologia, jonka luoja on psykologi Martin Seligman, kuvaa nöyryyden asiana, joka on ihmiselle välttämätön ja joka pystyy luomaan onnellisuutta.

Tässä kannattaa muistaa, että positiivinen psykologia ilmaantui selkeästä tarpeesta tarjota ihmisille tarpeeksi hyviä strategioita hallinnan saamiseksi sekä hyvinvoinnin luomiseksi henkilön omassa elämässä. Pitkän aikaa psykologiaa käytettiin sairauksien hoitamiseen, eli toisin sanoen sen tarkoituksena oli sairaiden ihmisten parantaminen.

Martin Seligman on kannustanut psykologiaa ottamaan tarpeellisen liikkeen siihen suuntaan, jossa on mukana onnellisuuden, ilon ja optimismin pohtiminen.

Some figure

Me voimme kaikki oppia olemaan onnellisia, iloisia ja optimistisia. Jotta voisit elää täydemmin ja tasapainoisemmin, mikään ei ole parempaa kuin tiettyjen toimintatapojen omaksuminen, joihin kaikkiin sisältyy nöyryys.

Tässä on muutamia yksinkertaisia strategioita, jotka sinun kannattaa ottaa käyttöön omassa elämässäsi hyvinvointisi lisäämiseksi:

 • Tunnista omat virheesi ja ota käyttöön se tunnetason kypsyys, joka niiden korjaamiseen vaaditaan. Älä tee tätä vain edistääksesi omaa hyvinvointiasi ja kasvuasi, vaan myös tuodaksesi onnellisuutta ympärilläsi oleville – muut voivat tällöin nähdä kehityksesi vaikutukset.
 • Opettele arvostamaan sitä, mikä elämässäsi on tärkeää. Rakkaus, ystävyys, hellät tunteet, huumorintaju, empatia ja uteliaana pysyminen tulevat antamaan sinulle sen onnellisuuden, jota etsit.
 • Älä usko siihen, että olet tärkeämpi kuin kaikki muut, sillä tämä saa toiset välttämään sinua.
 • Arvosta yksinkertaisia asioita elämässäsi. Keskity nykyhetkeen. Tarkastele, katso ja yritä oppia kaikesta siitä, minkä sinua ympäröi – mukaan lukien muut ihmiset.
 • Ole hyvä roolimalli lapsille. Opeta heitä olemaan nöyriä ja ymmärtämään omia tunteitaan, ja edistä sitä, että he saavat yhteyden toisiin sekä kunnioittavat heitä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tangney, J. P. (2002). Humility. Handbook of positive psychology, 411-419.
 • Wright, J. C., Nadelhoffer, T., Perini, T., Langville, A., Echols, M., & Venezia, K. (2017). The psychological significance of humility. The Journal of Positive Psychology, 12(1), 3-12.
 • Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Humility and modesty. Character strengths and virtues: A handbook and classification, 461-475.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.