Nauru on sielusi puhetta

Kun sinä hymyilet, näytät minulle syvimmät tunteesi, annat minun nähdä sinut, annat minun tutkia joka ikistä salaisuuttasi sekä tuntea oloni kanssasi läheiseksi. Joskus tartutat minuun onnellisuuden antamalla vain pienen aavistuksen huultesi kaarevuutta, sillä silmäsi jo hymyilevät minulle ennen kuin suusi seuraa perässä.

Jokaisen hymysi kautta näytät minulle maailman juuri sellaisena kuin sinä sen näet, ja opetat, että on olemassa tapa katsoa maailmaa avoimin sieluin ja valmiina oppimaan. Jos et hymyile, teen kaiken mahdollisen saadakseni huulesi lentämään taivaita kohden.

”Vie minulta leipä, ilma,
valo, kevät, 
mutta älä koskaan vie nauruasi, 
sillä muuten kuolen.”

-Pablo Neruda-

Nainen

Miksi menetämme huumorintajumme?

Lapsi nauraa noin 400 kertaa päivän aikana, ja aikuinen noin 15. Tämä voi johtua siitä, että ihminen menettää viattomuutensa ja huumorintajunsa. Asia on kuitenkin niin, että monen kohdalla on tarpeen saada takaisin se ilo, joka syntyy, kun ihminen nauraa kuin lapset. Täytyy siis oppia pitämään hauskaa sekä opetella näkemään maailma yksinkertaisemmalla ja hauskemmalla tavalla.

Yksi huumorintajuttomuuden syistä joissakin tilanteissa on se jäykkyys, joka käytökseemme sisältyy. Monesti syihin kuuluvat luonnollisuuden puute sekä pelkomme rikkoa sääntöjä ja olla kunnioittamatta normeja. Mutta kuka nämä säännöt itse asiassa kirjoitti? Mitä tapahtuu, jos emme kunnioita niitä? Vastaus on, että mitään ei tule tapahtumaan – me jatkamme yksinkertaisesti olemista omina itsenämme.

Jo ihmisten kasvojen näkeminen bussissa ensimmäisinä päivän hetkinä riittää siihen, että huomaat, ettei kukaan hymyile. Jokainen on siis menettänyt hyväntuulisuutensa. Mutta oletko pysähtynyt ajattelemaan, mitä tapahtuisi, jos hymyilisit hiukan enemmän? Et menetä siinä mitään, ja toisaalta ongelmasi pysyvät silti ongelmina, mutta jos hymyilet aavistuksen verran, tulet näkemään asiat aivan varmasti erilaisina.

Opettele nauramaan taas itsellesi

Kun olemme lapsia, emme ole häpeissämme emmekä ajattele vikojamme ja hyveitämme – me olemme yksinkertaisesti onnellisia ja hymyilemme elämälle. Nauru on myös itsetuntoon liittyvä asia. Jos rakastat itseäsi, pystyt hyväksymään vikasi ja hyveesi sekä hylkäämään käsityksen siitä, että muiden ihmisten ajatuksilla meistä on väliä.

Itsetunto ei kuitenkaan ole vain vaatimus koskien sitä, nauratko itsellesi, sillä jos teet näin, vahvistat samalla itsetuntoasi. Siten nauraminen toimii itsetunnon osalta molempiin suuntiin.

Toinen tapa oppia nauramaan itsellesi uudestaan on pyrkiä pääsemään eroon ujoudesta ja häpeästä toisten mielipiteitä koskien. Tämä on tärkeää, sillä herkkyys kielteiselle palautteelle on asia, joka lamauttaa ihmisen eikä salli hänen nauttia naurusta. Opettele siis olemaan spontaani ja sanomaan juuri se, mitä päässäsi liikkuu. Opettele vitsailemaan, hymyilemään ja olemaan peloton. Mitään huonoa ei tapahdu sinulle, jos toimit näin, tulet vain pitämään hauskaa.

Tyytyväinen tyttö ja kissa

Nauru toimii myös terapiana

Naurun terapeuttinen vaikutus ei ole vain helppo tapa taistella stressiä vastaan tai pitää hauskaa – siitä on tullut aivan hyväksytty menetelmä, jolla on todellisia lääketieteellisiä ja psykologisia vaikutuksia. 

Psykologi José Elías, joka on nauruterapian pioneeri Espanjassa, toi esiin, että nauru vahvistaa sydäntä, sillä nauraessasi liikutat 420 lihasta kehossasi. Näihin lihaksiin kuuluu myös sydänlihas, ja siten nauru alentaa verenpainetta, sillä se lisää verisuonten halkaisijaa sekä auttaa hengittämisessä, sillä ilmaa pääsee sisään maksimaalisesti.

Täten nauru parantaa elämänlaatua ja terveyttä, ja sillä on myönteisiä vaikutuksia sekä fyysisessä että psyykkisessä mielessä. Jos opettelet nauramaan, voit nähdä elämän toisenlaisesta näkökulmasta, joka on paljon miellyttävämpi ja terveellisempi. Hymyile, sillä se on sielusi kieltä, ja sen avulla pystyt pääsemään irti ja lentämään.