Logo image
Logo image

Sisarusten side tulee sydämestä

4 minuuttia
Sisarusten side tulee sydämestä
Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2019

Sisarukset tappelevat vanhempiensa huomiosta, mutta ajan kuluessa erimielisyydet laitetaan usein sivuun, ja sen sijaan aletaan tukea ja välittää toisistaan. Tämä sisarusten side joka syntyy jo lapsuudessa, tulee kestämään läpi koko elämän.

Sisarusten side voi usein muuttua monimutkaiseksi. On erimielisyyksiä ja vuosia kestäneitä kateuksia tai riitoja lapsuudesta, mutta lopulta sisarusten välinen suhde saa uudet raamit ihmisten muuttuessa aikuisiksi. Tällöin koetaan sen siteen voima, joka tulee suoraan sydämestä.

Institute of Personality and Social Research -keskuksessa Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan syntymäjärjestys sisarusten kesken on yleisesti ottaen asia, jolla on merkitystä.

Lapsena jokainen meistä käyttää tiettyjä strategioita saadakseen huomiota vanhemmiltaan, mutta kun sisarukset kasvavat, usein käy niin, että erimielisyydet laitetaan sivummalle. Tällöin menneisyyden ongelmien sijaan aletaan keskittymään toisista huolehtimiseen.

Sisarusten side syntyy jo lapsuudessa

Tässä on kyseessä erityislaatuinen side, jota ei voi itse valita. Sisaruksia sitoo verisuhde, ja päivittäinen elämä luo sen yhteyden, joka kantaa ajan, sukupolvien ja iän tuolle puolelle.

Sisaruus voi myös määrittää paljonkin ihmisen identiteetistä, ja veljistä ja sisarista saa turvaa silloin kun ajat muuttuvat vaikeiksi.

Katsotaan siis tarkemmin kysymystä sisaruuden merkityksestä ja olemuksesta – jatka lukemista, mikäli haluat tietää enemmän tämän suhteen roolista ihmisen elämässä!

Sisarusten välinen yhteys ja syntymäjärjestyksen merkitys

Minua on aina hämmästyttänyt se, kuinka paljon tutkimuksia on tehty psykologisesta näkökulmasta sen selittämiseksi, mikä merkitys syntymäjärjestyksellä on.

Vanhimmat sisarukset

Kehityspsykologi Frank J. Sulloway Kalifornian yliopistosta selittää kirjassaan “Born to Rebel”, että vanhimmat sisarukset omaavat eräitä piirteitä, jotka moni meistä kokee omakseen:

 • He ovat yleisesti ottaen vastuullisempia sekä hyväksyvät muutokset perheessä paremmin.
 • Vanhimmat sisarukset ovat ne, jotka useimmiten nousevat vanhempia vastaan kun he huomaavat epäreiluuksia.
 • Sanotaan myös usein, että vanhimmat sisarukset yleisesti ottaen saavat eniten arvoja vanhemmiltaan, kun taas myöhemmin syntyvät sisarukset saavat enemmän nautintoja ja vähemmän sääntöjä.
 • Tämä voi saada vanhimman sisaruksen hyväksymään nämä arvot, tai kuten aikaisemmin sanoimme, he saattavat ryhtyä kapinoimaan niitä vastaan.
Some figure

Keskimmäinen lapsi

Usein sanotaan ironisesti, että keskimmäinen lapsi on kuin “ei-kenenkään maa”. He etsivät paikkaansa perheessä, ja siksi he usein hakevat myös huomiota. He eivät pidä hierarkiasta, ja he reagoivat sitä vastaan, minkä he kokevat epäreiluksi.

 • He yrittävät olla loistavia tai älykkäämpiä kuin vanhemmat sisaruksensa. He voivat yrittää olla nokkelampia kuin nuoremmat sisaruksensa.
 • Tutkimusten mukaan keskimmäiset lapset yrittävät aina saada aikaiseksi henkilökohtaisia ja tunnetason suhteita, joissa heistä “huolehditaan” ja joissa he ovat selkeästi tasa-arvoisia ja vapaita dominoinnista tai ylemmyyttä osoittavasta kohtelusta.

Kummallista on ehkäpä se, että pop-kulttuuri vahvistaa sen, että ensimmäisen ja vastuullisen sisaruksen jälkeen tulee usein kapinallinen. Tämän tyyppinen toteamus tai tutkimus ei kuitenkaan tietysti päde jokaiseen perheeseen.

Onkin tärkeää muistaa, että on olemassa lukuisia eroja perheestä riippuen.

Nuorin lapsi

Kirjan “Ties that Last Forever” mukaan, jonka kirjoittajana on Jurg Frick, nuorimmainen lapsi on usein yhtä kahdesta äärimmäisestä vaihtoehdosta:

 • Hän voi olla itsenäinen lapsi, jolla on erittäin voimakas luonne ja joka haluaa vaikkapa muuttaa pois kotoa niin aikaisin kuin vain mahdollista.
 • Tai sitten hän voi olla “pieni tyttö tai poika”, joka on erittäin riippuvainen vanhemmistaan ja sisaruksistaan.

Voidaankin sanoa, että nuorimmalla sisaruksella on aina “pienimmän” rooli perheessä.

Sisaruus on monimutkainen mutta voimakas suhde

Some figure

Siirrytään hetkeksi pois syntymäjärjestyksen merkityksestä. Jokainen tietää, että lapsuudessa ja nuoruudessa lapset taistelevat löytääkseen asemansa perheessä.

Kateus alkaa nostaa päätään, kuten myös tulee sellaisia jaksoja, jolloin on vastakkainasettelua ja hyvin monimutkaisia tilanteita. Nämä jäävät tietyillä tavoilla elämään koko loppuelämiemme ajaksi.

 • Sisarukset auttavat tekemään meistä sosiaalisesti sopeutuvia. Tämä aikainen sosiaalinen kokemus on se, joka auttaa meitä jakamaan ja hallitsemaan kiihkeitä tunteita, kuten raivoa tai kateutta. Se saa meidät oppimaan, kuinka asettaa itsemme toisen ihmisen asemaan, jotta voisimme muuttua empaattisiksi ihmisiksi.
 • Sinulla on joku seuranasi, jonka kanssa voit jakaa monimutkaisen suhteen. Moni sisarussuhde säilyy monimutkaisena: luonteenne eivät välttämättä ole yhteneväiset, ja sisaruksesi ideat, arvot ja intohimot eivät välttämättä ole omiesi kaltaisia.
Some figure

Sisarusten side on kuitenkin usein paljon voimakkaampi kuin ne erimielisyydet, joita ilmenee.

Tämä veriside ja menneiden yhdessä nautittujen hetkien tuoma yhteys saa aikaan sen, että sisarukset tulevat aina hakeutumaan toistensa seuraan ja nauttimaan kokoontumisistaan. Tällöin lapsuuden toverillisuus voidaan luoda uudelleen. Lapsuudessa syntynyt rakkaus muodostetaan tällä tavalla yhä uudelleen aikuisuuden lävitse.

Veljemme ja sisaremme ovat meille yhteyden ja tasapainon lähde, joka säilyy kanssamme tulevaisuuteen. Kaikilla on silti omat eronsa, hulluutensa ja vastuunsa.

Sisaruksilla on eräitä jaettuja piirteitä, ja joskus he jopa nauravat samaan aikaan. Vaikka sisaruksesi valitsivat erilaiset polut kuin sinä, tulet aina tapaamaan heidät risteyksessä, jossa on kyse rakkaudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sulloway FJ. Psychology. Birth order and intelligence. Science. 2007 Jun 22;316(5832):1711-2. doi: 10.1126/science.1144749. PMID: 17588922.
 • Damian, R. I., & Roberts, B. W. (2015). Settling the debate on birth order and personality. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 112(46), 14119–14120. https://doi.org/10.1073/pnas.1519064112

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.