Huonosti käyttäytyvä lapsi: mitä voimme tehdä käytöksen korjaamiseksi?

Huolestuttaako sinua lapsesi huono ja kuriton käyttäytyminen? Jos lapsi ei ota käskyjä ja kieltoja kuuleviin korviinsakaan, on aika toimia, ennen kuin tilanne muuttuu vielä huonommaksi, sillä lapsen huonoa käytöstä on mahdollista korjata paremmalla kommunikoinnilla ja asianmukaisilla strategioilla.
Huonosti käyttäytyvä lapsi: mitä voimme tehdä käytöksen korjaamiseksi?

Kirjoittanut Daniela Colmenares

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Huonosti käyttäytyvä lapsi voi olla varsinainen päänsärky vanhemmille. Siinä missä lapsuus on lapsen onnellisinta aikaa, voi se samalla olla kaikkein haastavinta aikaa hänen vanhemmilleen. Siksi lapsen ja vanhemman väliselle kunnioitukselle, luottamukselle ja kommunikointikyvylle tulisi antaa suurta painoarvoa.

Huonosti käyttäytyvien lasten tapauksissa seuraukset voivat olla hyvinkin huolestuttavat, sillä lähes kaikille lapsille ominaista kehittymätöntä ja epäkypsää asennetta voi olla vaikeampi käsitellä. Nuoren lapsen kasvattaminen ja mahdollisten epäkohtien ja huonon käytöksen korjaaminen vaatii sekä kärsivällisyyttä että avoimuutta molemmilta vanhemmilta.

Mistä lapsen huono käyttäytyminen johtuu?

Havaitaksesi lapsen huonon käytöksen, sinun pitää kiinnittää enemmän huomiota lapsen menettelytapoihin. Jos lapsi esimerkiksi alkaa sivuuttaa käskyjäsi, on varsin todennäköistä, että lapsi haluaa koetella rajojaan varmistaakseen, että saa mitä haluaa.

Tämänkaltaiset tilanteet johtavat lapsia varsin epäjohdonmukaiseen päätöksentekoon, jolloin he haluavat vain vastustaa vanhempien antamia käskyjä ja kieltoja. Hyvin autoritaarisessa kodissa kasvaneet lapset voivat usein uhmata vanhempiaan tällä tavoin esimerkiksi silloin, kun lapsi alkaa kyllästyä alituiseen kuuliaisuuden noudattamiseen ja vanhempien käskyttämiseen.

Mitä tehdä, kun lapsi ei kuuntele?

Jatkuva käskyttäminen alkaa ärsyttämään lasta ja tämä ärsyyntyminen voi johtaa vanhempien auktoriteetin kyseenalaistamiseen ja tottelemattomuuteen. Tällä tapaa lapsi haluaa hakea sanavaltaa perheessä ja näyttää vanhemmilleen, että haluaa myös tulla kuulluksi.

Huonosti käyttäytyvien lasten tuntomerkit poikkeavat paljon normaalista lapsen käyttäytymisestä, jolloin nämä piirteet on mahdollista myös tunnistaa ja korjata tehokkaammin, ennen kuin tilanne pahenee.

Lapsi ei tottele

Yksi huonosti käyttäytyvien lasten selkeimmistä piirteistä on vanhempien tai muun auktoriteetin käskyjen ja kieltojen ohittaminen. Rikkomalla sääntöjä ja käskyjä lapsi yrittää hakea valtaa. Lapsen tottelemattomuus voi johtua monista tekijöistä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi ristiriitaisuudet vanhempien kanssa, univaikeudet, vanhempien avioero, sosiaaliset vaikeudet tai yliaktiivisuus.

On tärkeää osata tunnistaa, ketkä ovat ne auktoriteetit, joita lapsi ei halua totella. Tällä tavoin on mahdollista havaita tarkemmin syitä tottelemattomuuden takana, jolloin huonosti käyttäytyvän lapsen käytöksen korjaaminen on helpompaa.

Tutustu aiheeseen lisää: Mitä tehdä, kun lapsi ei kuuntele?

Lapsi ei täytä velvollisuuksiaan

Toisinaan vanhemmat voivat olla lastansa kohtaan liian vapaamielisiä ja sallivia. Vaikka moni vanhempi uskoo, että suhdetta lapseen saa parannettua käyttäytymällä kuin lapsen hyvänä ystävänä, lopputulos ei aina ole odotettu. Liian sallivan kasvatuksen seuraukset voivat olla haitallisia, sillä vanhemman käytös voi laskea auktoriteettia lapsen silmissä, jolloin lapsi myös alkaa koettelemaan rajojaan.

Huonosti käyttäytyvä lapsi voi kieltäytyä velvollisuuksistaan

Lapsen tulisi nähdä vanhempansa vahvana, mutta oikeudenmukaisena auktoriteettina, jonka kehotuksia ja kieltoja noudatetaan. Halusit sitten kuinka ylläpitää kivan ja reilun vanhemman roolia, sinun tulee näyttää lapsellesi aina mallia ja huolehtia, että lapsesi täyttää velvollisuutensa niin kotona kuin koulussakin.

Lapsi valehtelee

Valehtelu voi kuulua osaksi lapsen aivan normaaliakin käytöstä, mutta vanhempana sinun tulisi osata katkaista liian pitkälle mennyt valehtelu ennen kuin se alkaa aiheuttaa vahinkoa lähitulevaisuudessa. Olisikin tärkeää, että pystyt kommunikoimaan lapsen kanssa heti huolestuttavan käytöksen alettua, sillä aikaa myötä valehtelu alkaa muovata lapsen persoonallisuutta ja vartuttuaan nuori voi joutua valehtelusta vakavampiinkin ongelmiin.

Sinua voi myös kiinnostaa: Kuinka on parasta antaa neuvoja lapsille?

Miten voimme korjata lapsen huonoa käyttäytymistä?

On äärimmäisen tärkeää, että osaat tunnistaa lapsen normaalista poikkeavan käytöksen nopeasti, jolloin pystyt myös puuttumaan ja korjaamaan huonon käytöksen ajoissa.

Ilmoita lapsi mielenkiintoisiin harrastuksiin

Jatkuvien sääntöjen, kieltojen ja käskyjen alaisena elävä lapsi voi alkaa kehittää ylimääräistä adrenaliinia ja levottomuutta, jolloin lapsi alkaa purkaa energiaansa huonolla käytöksellä. Huonon käytöksen ja liiallisen energian purkamiseen voi auttaa esimerkiksi lapsen ilmoittaminen hänelle itselleen mielenkiintoisiin harrastuksiin. Harrastusten avulla lapsi sekä purkaa ylimääräistä levottomuutta, että auttaa häntä ylläpitämään rutiinia ja kehittämään itsekuria.

Opeta lapselle, että huonolla käytöksellä on seurauksia

Lapsen on ymmärrettävä, että huonolla käytöksellä on myös seurauksia. Rankaise siis lasta kieltämällä hänelle mieluisia asioita, kuten esimerkiksi television katselun tai tietokoneella pelaamisen. Näin lapsi alkaa ymmärtää, että huono käytös tuo aina seurauksia.

Lapsen tulee ymmärtää, että huonolla käytöksellä on seurauksia

Älä kuitenkaan koskaan rankaise lasta ilman syytä. Tässäkin tilanteessa kommunikointi on tärkeää ja siksi yritä aina selittää lapselle selkeästi, mitä hän on tehnyt väärin ja miksi häntä rangaistaan. Näin ollen lapsi alkaa myös hiljalleen ymmärtää tekojensa ja seurausten yhteyden, joka tulee auttamaan häntä varmasti läpi elämän.

Kommunikoi lapsen kanssa ja opeta hänelle empatiaa

Lapsen moittiminen ja rankaiseminen on paljon muutakin, kuin pelkästään lapselta mieluisten asioiden kieltämistä. Tee lapselle selväksi, miten pahalta hän on saanut sinut tuntemaan huonolla käytöksellään. Opeta lapsellesi myös tottelevaisuuden ja alistumisen ero ja auta häntä ymmärtämään, miten tärkeää empatiakyky on sosiaalisten suhteiden, kuten ystävyys- ja perhesuhteiden ylläpidossa.

Jos ja kun saat lapsesi oivaltamaan, että hänen huono käytöksensä vaikuttaa ja huolestuttaa myös sinua ja muita perheenjäseniä, huonosti käyttäytyvä lapsi alkaa ymmärtää, että hänen huono käytöksensä ja kiukuttelunsa koskettaa myös hänelle itselleen läheisiä ihmisiä. Saamalla lapsesi ymmärtämään, että hänen käytöksensä aiheuttaa myös sinulle mielipahaa, voi myös alkaa herättämään lapsessa katumuksen tunnetta.

Lopuksi

Huonosti käyttäytyvä lapsi harvoin viittaa vakavampaan sairauteen tai pahaan oloon, joten huolestua siitä ei tarvitse varsinkin, jos huono käytös pystytään havaitsemaan ja korjaamaan ajoissa. Lapsen kasvattaminen on pitkä ja haastava prosessi, mutta tulet tutustumaan lapseesi paremmin päivä päivältä, jolloin myös sinun ja lapsen välinen yhteisymmärrys vahvistuu. Paras tapa lapsesi huonon käytöksen korjaamiseen on sekä lapsen tarpeiden kuunteleminen että hänelle puhuminen, jotta kykenet myös itse ymmärtämään, mistä huono käytös kumpuaa.

Roolisi vanhempana on erittäin tärkeä osa lapsen huonon käytöksen korjaamista. Vanhempana sinun tulee osata pysyä aina rauhallisena ja tehdä järkeviä ja harkittuja päätöksiä. Vaikka lapsen huono käytös voi turhauttaa ja koetella hermojasi, edistyt parhaiten aktiivisella kommunikoinnilla ja ratkaisemalla ongelmat keinoilla, jotka hyödyttävät teitä molempia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García, Cristina Larroy, et alEl niño desobediente: estrategias para su control. Anaya-Spain, 1997.
  • Nuñez Mederos, Carmen Susana, Pérez Cernuda, Caridad, & Castro Peraza, Marta. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309. Recuperado en 06 de diciembre de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252017000300003&lng=es&tlng=pt.
  • Palacios Gonzales, Daisy Irina (2020). Modificación de conducta en un niño de 5 años con problemas de desobediencia. Universidad Nacional Federico Villarreal.
  • Ramos-Paúl, Rocío, and Luis Torres CardonaNiños desobedientes, padres desesperados. Punto de Lectura, 2013.
  • Urra, JavierEl pequeño dictador. Grupo Ilhsa SA, 2012.
  • Vandell, D., Simpkins, S. y Liu, Y. (2020). Desde el cuidado y la educación tempranos hasta las conductas problemáticas de los adultos: un camino de prevención a través de actividades organizadas después de la escuela. Desarrollo y psicopatología, 1-12. doi: 10.1017 / S0954579420001376

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.