Logo image
Logo image

Kuinka on parasta antaa neuvoja lapsille?

3 minuuttia
Yksi perusasioista terveen suhteen luomiseksi omiin lapsiin on tehokas ja rakkautta osoittava viestintä, kuten on myös ajan viettäminen heidän kanssaan. Jatka lukemista ja kuulet aiheesta lisää.
Kuinka on parasta antaa neuvoja lapsille?
Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2019

Lasten kasvattaminen siten, että heidän potentiaalinsa voisi kehittyä maksimaalisesti, ja jotta he täyttäisivät roolinsa yhteiskunnassa, ei ole mikään helppo tehtävä. Siksi on tärkeää oppia lähestymään lapsia oikealla tavalla. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on paras tapa antaa neuvoja lapsille niin, että he välttyisivät suurimpien virheiden tekemiseltä elämässä.

Jos et opettele lähestymään lapsiasi hyvällä tavalla niinä hetkinä kun haluat antaa heille neuvoja (ja kun sinulta ei tätä ole pyydetty), he saattavat torjua sinut. Siksi on tärkeää pitää yllä hyvää viestintää lasten kanssa.

Molempien vanhempien kannattaa opetella viestimään hyvin, ilmaisemaan omat ajatukset ja ymmärtämään empaattisesti lasten tunteita. Siitä voit edistää sellaisen siteen syntymistä, joka perustuu rakkauteen ja kiintymyksen osoittamiseen.

On hyvin tärkeää oppia lähestymään lapsia oikein jo silloin, kun he ovat pieniä. Jos et käytä tähän aikaa etkä luo tilaa keskustelulle lasten ollessa nuoria, on epätodennäköistä, että voit olla rehellisessä ja tuloksekkaassa vuoropuhelussa heidän kanssaan teini-iän lähestyessä.

Näin voit antaa neuvoja lapsille

Some figure
  • Jos sinulla on useampi lapsi, kannattaa puhua jokaisen kanssa erikseen ja luoda jokaiselle “tilaa” vanhemman kanssa. Tätä tulisi tehdä säännöllisesti.
  • Kun lapsi on pieni, hänen kanssaan leikkiminen on loistava tapa päästä häntä lähemmäs tunnetasolla. Kun leikitte yhdessä, hän huomaa ja tuntee kiinnostuksesi häntä ja hänen aktiviteettejaan kohtaan.
  • Perhe-elokuvan katsominen auttaa myös, jotta teillä olisi yhteisiä asioita. Tämä myös avaa mahdollisuuden keskustella lapsen kanssa siitä, mitä hän ajattelee näkemästään, ja se auttaa tietämään hänen näkökulmansa, ajatuksensa ja mielipiteensä, kuten myös tuntemaan hänen persoonallisuutensa.
  • Halaa, suukota ja helli lapsiasi. Älä vältä fyysistä kontaktia. On hyvin tärkeää vahvistaa tunnetason sidettä, joka tuo sinut lähemmäksi lapsiasi.
  • Sinun tulee olla empaattinen ja lämmin, kun puhut lapsillesi. Se kiintymys, jonka näytät puhuessasi heidän kanssaan – äänensävylläsi, sanoillasi ja eleilläsi – on avainasia, jotta viestintä olisi luonnollista ja vastaanottavaa. Yritä myös asettaa itsesi lastesi asemaan.
  • Viettäkää lisäksi aikaa yhdessä perheenä. Sen ajan, joka käytetään television tai videopelien parissa yksin, tulisi olla lyhyt. Muuten lapset muuttuvat helposti eristyneiksi.
  • Anna heille terveellisiä ja arvokkaita lahjoja, kuten kirjoja ja pelejä, jotka ensinnäkin kehittävät kykyjä, mutta myös saavat teidät leikkimään yhdessä ja luomaan välitöntä tunnetason yhteyttä.

Lue aiheesta lisää: Lasten ja nuorten mindfulness: onko siitä hyötyä?

Muita tärkeitä asioita omien lasten kanssa lähentymiseksi

  • Yritä saada perheen yhteiset ateriat toteutumaan ainakin kaksi kertaa viikossa. Illallinen tai lounas yhdessä viikonloppuisin auttaa yhdistämään perhettä. On myös tärkeää, että lapset tekevät yhteistyötä ruoanlaitossa. Näin he voivat oppia ruoanlaitosta ja yhteistyön merkityksestä.
  • On hyvä suunnitella matkoja tai perheen yhteisiä menoja, jotta voitaisiin viettää aikaa yhdessä ja saada uusia kokemuksia. Tämä yhdistää teitä paljon perheenä.
  • Lapsille liikunnan opettaminen (kuten luistelun, pyöräilyn tai uinnin), on arvokas kokemus heille, ja se myös vahvistaa yhteyttä vanhempien ja lasten välillä.

Mitä lasten kanssa ei tulisi tehdä?

Some figure

Yleistysten tekeminen ja jatkuvasti sen sanominen, että jokin on vialla, tai että lapsi ei tee mitään hyvin, alentaa hänen itsetuntoaan. Tämän tyyppisillä toteamuksilla lapsi saattaa alkaa uskoa, että hän ei oikeastaan ole hyvä missään.

Samoin lapsen pilkkaaminen tai sarkasmin käyttäminen, kuten myös ironian, on haitallista, vaikka tämä olisikin tahatonta. Totuus on, että mitä enemmän naurat lapsen kustannuksella, sitä huonommaksi ja nöyryytetymmäksi hän itsensä tuntee.

Yksi asia, jota ei tulisi tehdä, on antaa käskyjä jatkuvasti, huolimatta siitä, vastustavatko lapsesi jollakin tavalla. Tämä edistää sitä tunnetta lapsissasi, että et ymmärrä heitä ja että heidän täytyy noudattaa aikuisen sääntöjä ilman, että he voivat kyseenalaistaa ne missään olosuhteissa.

Lapsille ei tulisi huutaa ja heidän kanssaan ei tulisi riidellä niistä ongelmista, jotka on jo ratkottu, ja jotka eivät liity käsillä oleviin tilanteisiin. Samoin paheksuvat katseet estävät yleensä vuoropuhelun lasten kanssa.

Toisaalta leimaaminen siten, että lapsen huono käytös mielletään luonteenpiirteeksi, aiheuttaa ehdottomasti häneltä täyden torjunnan.

Lisäksi tulisi muistaa, että lapsia ei saisi koskaan asettaa huonoon valoon tai saarnata heille sopimattomina hetkinä. Sen sijaan, yritä saada heidän huomionsa yksityisellä hetkellä ja oikealla tavalla, jotta et loukkaisi.

Lue aiheesta lisää: Mitä tapahtuu, jos lapsi jää vaille rakkautta? 

Muutamia mietteitä

Parasta, mitä voimme vanhempina tehdä, on yrittää pysyä rauhallisena, kun annamme neuvoja lapsille ja puhumme heille. On tärkeä mustaa, että jos olemme aina suuttuneita, on hyvin vaikeaa järkeillä lasten kanssa jämäkällä tavalla.

Riidat lasten kanssa huonossa tunnetilassa aiheuttavat sitä, että ilmaisemme itseämme huonosti ja sanomme asioita, joita saatamme myöhemmin katua. Jos annamme tämän tapahtua, lapsemme tulevat torjumaan seuramme voimakkaammin – ja vielä enemmän he tulevat torjumaan antamamme neuvot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.