Logo image
Logo image

Lihasjännityksen luonnolliset hoitokeinot

3 minuuttia
Lihasjännityksen luonnolliset hoitokeinot
Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2019

Monet ihmiset kärsivät lihasjännityksestä eri alueilla vartalossaan, kuten kyynärpää, kantapää, olkapää tai ranne, muiden muassa. Joka tapauksessa, monet näistä ihmisistä tunnistavat vain kivun, mutta eivät tiedä lihasjännityksen aiheuttajaa tai hoitoa.

Lihasjännitys voi johtua onnettomuudesta, mikä usein tapahtuu urheillessa, tai jänteiden ylirasittamisesta silloin kun ne ovat joustamattomat. Annamme tässä artikkelissa muutamia vinkkejä, joiden avulla voit hoitaa tätä vaivaa tehokkaasti ja luonnollisesti.

Lihasjännityksen tunnistaminen

Lihasjännityksen pääoire on kipu, joka sijaitsee koko jänteessä, yleensä lähellä liitoskohtaa. Tämä kipu saattaa ilmestyä ja hävitä yhtäkkiä ja se yleensä pahenee urheillessa.

Jos olet paikallistanut jännekivun, joka palaa joka päivä, sinun pitäisi mennä tapaamaan lääkäriä. Lääkärissä sinut tutkitaan ja sinulle tehdään tarvittavat testit.

Hoito perustuu yleensä säännölliseen tulehdusta estävien lääkkeiden syömiseen ja  monissa tapauksissa tämä tila ei parane helposti. Esittelemme muutamia luonnollisia hoitokeinoja, joilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia ilman sivuvaikutuksia.

Sopiva ruokavalio

On olemassa muutamia ravintoaineita, jotka ovat korvaamattomia lihasjännityksen luonnollisessa hoidossa. Voit saada niitä ruuista ja/tai luonnollisina valmisteina.

 • C-vitamiinisyö ruokia, joissa on paljon C-vitamiinia (sitrushedelmät, kiivi, vadelmat, mansikat, papaija…) tai ota sitä valmisteen muodossa. Voit myös ottaa tavaksi puristaa sitruunamehua ruokasi päälle tai salaattisi mausteeksi.
 • Magnesium: auttaa luomaan kollageenia, joka on elintärkeää luustolle, jänteille ja rustoille. Sitä saa ruuista (kaakao, lehtivihreä, banaani, kuivatut hedelmät ja siemenet) tai valmisteena, jossa on magnesiumsitraattia, magnesiumia tai magnesiumkloridia (on parasta välttää tätä viimeistä, jos kärsit närästyksestä).
 • E-vitamiini: E-vitamiini on antioksidantti, joka suojelee vartalon kudosta vapaiden radikaalien aiheuttamalta vaurioitumiselta. Sitä löytyy lehtivihreistä kasviksista (parsakaali, pinaatti), siemenistä, vehnänalkiosta, oluthiivasta ja kananmunan keltuaisesta.
 • Bioflavonoidit: bioflavonoidit tai P-vitamiini toimii antioksidanttina, koska se auttaa C-vitamiinia pitämään kollageenitasot tasapainossa. Sitä löytyy sitrushedelmistä, mutta enimmäkseen sen kuorista. Tämän vuoksi suosittelemme käyttämään orgaanisten sitruunoiden ja appelsiinien kuoria ja lisäämään niitä salaatteihin, kakkuihin tai smoothieihin. Sitä löytyy myös viinirypäleistä, kirsikoista, aprikoosista, ruusunmarjoista, papaijasta, paprikoista ja tattarista.

Some figure

Kotitekoiset hauteet

Voit valmistaa kotitekoisia hauteita lääkinnällisiä ominaisuuksia omaavista yrteistä helpottaaksesi lihasjännityksen oireita. Käytä seuraavia kasveja:

 • Raunioyrtti (Symphitum Officinale): Tämän lääkinnällisiä ominaisuuksia omaavan kasvin nimi viittaa sen haavoja parantaviin ominaisuuksiin. Sillä on tärkeitä hyödyllisiä ominaisuuksia kaiken tyylisissä ruhjeissa ja murtumissa, koska se lisää suuresti kudosten uudistumiskykyä. Sitä pitää kuitenkin aina käyttää vain ulkoisesti, koska sisäinen käyttö saattaa olla myrkyllistä.
 • Kurkuma (Curcuma Longa) : Omaa tärkeitä antioksidanttisia, tulehdusta estäviä ja antikarsinogeenisia vaikutuksia. Sitä voi myös syödä ruuan joukossa.
 • Arnikki (Arnica Montana): yksi parhaiten tunnetuista luonnollisista tulehdusta estävistä yrteistä.

Some figure

On suositeltavaa, että käytät näitä kasveja tuoreena. Murskaa ne morttelissa tai tehosekoittimessa ja lisää ne suoraan alueelle jota haluat hoitaa, peittäen ne siteellä. Älä kiedo liian tiukkaan.

Jos saat kasvit kuivina, keitä ne erittäin pienessä määrässä vettä ja lisää ne sitten ihollesi samalla tavalla. Peitä ne liinalla, jotta se ei valu pois.

Arnikki nousee esiin kaikkien näiden kasvien joukosta. Se on kenties parhaiten tunnettu urheilijoiden sekä tulehdusongelmista kärsivien henkilöiden keskuudessa, sillä sitä käytetään runsaasti luonnonlääketieteessä ja homeopaattisessa lääketieteessä, sen vuoksi että sillä on voimakkaita tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Tätä kasvia voi löytää voiteista, tinktuurista, homeopatiasta jne.

Jos päätät käyttää homeopatiaa, käytä Arnica Montana 9 CH:ta ja laita 3 palloa kielesi alle kolme kertaa päivässä. Älä käytä niitä aterioiden, juomien ja vahvojen mausteiden tai mintun (purukumi, hammastahna jne.) kera.

Savihauteet

Savihauteet ovat erittäin käyttökelpoinen ja ikiaikainen hoitokeino lievittämään kipuja, jotka aiheutuvat tulehduksesta. Voit käyttää vihreää tai punaista savea ja sekoittaa sen lämpimään veteen kunnes siitä tulee yhtenäistä tahnaa. Veden sijaan voit käyttää myös sekoitusta, jossa on mitä tahansa edellä mainittua lääkkeellisiä ominaisuuksia omaavaa kasvia.

Laita haude 20 minuutiksi ja pese hyvin lämpimällä vedellä.

Näitä savihauteita pitäisi käyttää kerran tai kaksi kertaa viikossa.

Valokuvakokoelma: Matt Lavin ja DorteF

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Almekinders, L. C. (1998). Tendinitis and other chronic tendinopathies. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-199805000-00003
 • Sharma, P., & Maffulli, N. (2005). Tendon injury and tendinopathy: Healing and repair. Journal of Bone and Joint Surgery – Series A. https://doi.org/10.2106/JBJS.D.01850
 • Curtis, L. (2016). Nutritional research may be useful in treating tendon injuries. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.12.039
 • Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4
 • Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.