Logo image
Logo image

5 askelta päästäksesi yli psyykkisestä kivusta

3 minuuttia
Hyväksyntä ja itsensä rakastaminen ovat elintärkeitä, jotta voisit sopeutua psyykkiseen kipuun, parantua sekä liikkua eteenpäin. Sinun tulee rakentaa kestävä asenne, jotta tunteesi voivat auttaa sinua kasvamaan.
5 askelta päästäksesi yli psyykkisestä kivusta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tunteet vaikuttavat ihmiseen syvästi, ja ne voivat aiheuttaa suuren määrän kärsimystä, jos niitä ei hallita kunnolla. Siksi onkin tärkeä tietää eräistä parhaista tavoista käsitellä psyykkistä kipua.

Nämä keinot estävät sinua vajoamasta epätoivoon silloin, kun ongelmasi tuntuvat liian suurilta kannettaviksi. Voit myös kehittää kestävyyttäsi sekä parantaa itsetuntoasi.

Nämä ovat hyvin tärkeitä asioita, jotka auttavat sinua pääsemään ylitse mistä tahansa vaikeudesta.

Lue aiheesta lisää: 5 tärkeää faktaa masennuslääkkeistä

1. Anna itsellesi sitä rakkautta, jota tarvitset

Some figure

Kukaan ei opeta sinua pitämään itsestäsi huolta ja rakastamaan itseäsi. Muut vaativat kuitenkin, että olet heidän tukenaan silloin, kun he tarvitsevat sinua.

Jos et priorisoi itseäsi, käy niin että kun sinulla on ongelmia hoidettavanasi, et pysty miettimään ensimmäisenä itseäsi kaikesta huolimatta.

Älä koskaan vajoa siihen ansaan, että syytät itseäsi tai muutut sinulle tapahtuvan asian uhriksi. Tämä tulee vain lisäämään sitä tuskaa, jota tunnet.

Jotta voisit sopeutua tunnetason tuskaan, sinun tulee olla antelias, kärsivällinen, kiltti ja joustava itseäsi kohtaan. Tämä on se tapa, jolla voit jättää kokemasi epämiellyttävän tilanteen taaksesi sekä käsitellä omat tunteesi.

2. Mistä kipu sitten tulee?

Yksi kaikkein vaikeimmista asioista tehtävänäsi on kivun lähteen tunnistaminen ja se, että et pelkää katsoa sitä suoraan silmiin. Tämä tulee lisäämään psyykkistä kipua ja kärsimystä, mutta tämä täytyy tehdä, jotta pystyisit kävelemään pois ja jättämään kivun taaksesi.

Psyykkiseen kipuun sopeutuminen tarkoittaa sitä, että et voi paeta siltä mikä sinua satuttaa, etkä voi kääntää selkääsi sille. Et voi peittää sitä myöskään laastareilla, jotka vain pitkittävät sitä aikaa, jonka kipu kestää.

Sinun täytyy mennä takaisin aivan alkuun ja kysyä itseltäsi näin: missä kohtaa tämä kipu syntyi? Kun tunnistat kipusi aiheuttajat, tilanteesi paranee.

Jos olet tietoinen siitä mikä on saanut aikaan kärsimyksesi, tulet saamaan idean siitä, kuinka voit ratkaista tilanteesi.

Lue aiheesta lisää: Kun Punahilkka kohtasi pelkonsa

3. Hyväksy se, mitä et voi muuttaa

Some figure

Jotta voisit menestyksekkäästi käsitellä psyykkistä kipuasi, sinun tule analysoida sitä tilannetta, joka aiheuttaa sinulle paljon vahinkoa. Kysy itseltäsi tätä asiaa: voitko muuttaa tilannetta?

Voit muuttaa vaikkapa sen missä asut, tai kenties voit lähteä pois sellaisen ihmisen luota joka sinua satuttaa. Tai ehkä voit vain tehdä sellaisen päätöksen, joka saa loppuun sen asian joka sinua satuttaa ja jonka olet liian pitkään sallinut jatkuvan.

On kuitenkin sellaisia olosuhteita, joita sinulla ei ole kykyä muuttaa, ja näitä ovat esimerkiksi sairaus, kuolema tai työpaikan menetys.

Näissä tilanteissa sinun tulee tehdä töitä asian hyväksymisen eteen. Kyseessä on erinomainen tilaisuus tämän tekemiselle, ja tilanne on mahtava oppimiskokemus tulevaisuutta ajatellen.

4. Älä anna periksi, vaan ala hallita

Some figure

Voi olla hyvin helppoa päästää irti elämäsi hallinnasta, kun olet hukassa surussa. Tämä voi saada aikaan sen, että ajelehdit päättömästi ja tunnet olevasi täysin eksyksissä.

Ensinnäkin on tärkeää, että näet vaivaa saadaksesi hiukan etäisyyttä siihen mitä sinulle on tapahtunut. Huonoina aikoina on helppoa uskoa, että on tapahtunut pahin mahdollinen asia, ja tämä vain pahentaa sen hetkistä tilannetta.

On myös tarpeen ottaa voimaa muualta, jotta voisit saada aikaan sen mitä tarvitset. Tämä voi olla erinomainen tilaisuus asettaa realistisempia tavoitteita, jos tämä on ollut syynä tunnetason kipuusi.

Kaikkein tärkein asia on se, että otat valtaa ja saat ohjakset käsiisi, etkä antaudu virran vietäväksi. Ongelmasi ja vaikeutesi voivat auttaa sinua kasvamaan, jos vain annat niiden kasvattaa.

Lue aiheesta lisää: Tiesitkö, että valittavat ihmiset vievät energiaasi?

5. Tiedosta, mitä tunnet

Kaikki yllä olevat neuvot ovat täysin hyödyttömiä, jos kieltäydyt hyväksymästä sitä, että tunnet kipua ja kärsit.

Joskus et kenties halua myöntää asiaa, mutta on kuitenkin hyvin tärkeää että teet näin.

Kun olet rehellinen itsesi kanssa, pystyt myös olemaan rehellisempi muiden kanssa. Näin mahdollistuu se, että he pystyvät paremmin tukemaan sinua sekä voivat antaa sinulle sitä voimaa, jonka kuvittelet menettäneesi kaiken tapahtuneen vuoksi.

Jos mikään näistä asioista ei kuitenkaan auta sinua, älä pelkää puhua asiantuntijan kanssa. Näin saat niitä työkaluja, joita tarvitset pystyäksesi käsittelemään tunnetason kipusi ja jotta voisit olla valmis muihin tuleviin kokemuksiin ja tilanteisiin.

Näiden yksinkertaisten ohjeiden avulla pystyt paljon helpommin käsittelemään psyykkistä kipua.

Samalla on myös niin, että jokainen vaikea asia, joka eteesi tulee, auttaa sinua kasvamaan, kun opettelet ratkaisemaan ongelmasi ja siirtymään elämässä tehokkaasti eteenpäin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.