Tiesitkö, että valittaja vie energiasi?

Ongelma valittajien kanssa on se, että heidän valittamisensa voi vaikuttaa omaan mielialaasi ja musertaa sinut ongelmilla, jotka eivät ole edes omiasi.
Tiesitkö, että valittaja vie energiasi?

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2019

Valittaja on ihminen, joka näkee kaiken harmaissa sävyissä. Moderni elämäntyylimme on muuttunut niin vaativaksi, että jossain vaiheessa jokainen meistä väistämättä valittaa omista ongelmistaan. Tämä on luonnollinen reaktio, jonka avulla vapautamme paineita monimutkaisten ja vaikeiden elämäntilanteiden aikana. Joskus se kuitenkin – ja sinun sitä itsekään tiedostamatta – syö energiaasi.

Ei ole paha asia tuntea empatiaa ystäviä kohtaan, jotka käyvät läpi vaikeita aikoja. Mutta sellaisten ihmisten kuunteleminen, jotka valittavat lähes kaikesta, voi olla haitallisempaa kuin saattaisit kuvitella.

Häiritsevintä asiassa on se, että tällainen käytös voi muuttua niin myrkylliseksi ja manipuloivaksi, että alat pitää itseäsi tunteettomana tai itsekkäänä, koska et enää halua olla ystäväsi tukena.

Tästä syystä on tärkeää oppia tunnistamaan krooniset valittajat ja ymmärtää heidän negatiivisuutensa vaikutukset omaan elämääsi.

Tällainen on valittaja

valittavat ihmiset manipuloivat

Valittaja kieltää elämän, jota hän elää. Hän pyrkii aina näyttäytymään uhrina valittamalla siitä mitä hänellä on tai ei ole. Ennen kaikkea, hän ei koskaan tee mitään muuttaakseen asioita, jotka piinaavat häntä.

Aluksi tämä saattaa vaikuttaa normaalilta. Ajan myötä kuitenkin tajuat, että hänen valituksensa eivät olekaan seurausta vaikeasta elämäntilanteesta, vaan tavasta, joka on jo valmiiksi osa hänen elämäntapaansa.

Se on joko tietoinen tai tiedostamaton manipulaation muoto. Sen aikana valittaja yrittää herättää syyllisyyttä, myötätuntoa tai solidaarisuutta välttääkseen joutumasta ottamaan vastuuta omasta elämästään.

Yhtäkkiä sinusta alkaa tuntua siltä, kuin olisi sinun vastuullasi ratkaista hänen ongelmansa, tai ainakin olla joka hetki hänen tukenaan kuivaamassa kyyneleet.

Eläminen valittajien kanssa – seuraukset

Alati valittavat ihmiset ovat niin negatiivisia, että sinusta saattaa yhtäkkiä alkaa tuntua siltä kuin kantaisit paljon enemmän taakkaa kuin sinulle kuuluisi.

Vaikka sinulla olisikin kyky neuvoa tai auttaa valittajaa, hänen kaltaistensa ihmisten seurassa oleminen vie huomattavasti energiaasi.

Sinun voi olla vaikea nähdä asiaa, mutta tämä saa aivoissasi tapahtumaan muutoksia, jotka ovat seurausta tunteista, joita toisen ihmisen elämäntilanne sinussa aiheuttaa.

Tunteet kuten turhautuminen, syyllisyys ja suru muuttavat niitä aivojen toimintoja, jotka vapauttavat hormoneja. Tämä lisää riskiä seuraaviin:

  • Psyykkinen epävakaus
  • Vaikeudet ratkaista ongelmia
  • Alentunut keskittymiskyky
  • Negatiiviset ajatukset

Kuinka kohdata valittaja?

Kaikki elämässä ei mene aina niin kuin suunnittelit. Onhan meidän kaikkien kohdattava haasteita, joita emme halunneet tai edes osanneet odottaa.

On kuitenkin hyödytöntä jumittua turhautumiseen ja katkeruuteen. Tällainen asenne estää sinua selviytymästä ja siirtymästä eteenpäin. Valittamiseen kuluva energia tulisi suunnata esteiltä tuntuvien tilanteiden voittamiseen.

Tästä syystä ei ole ainoastaan tärkeää olla itse muuttumatta krooniseksi valittajaksi, vaan myös ymmärtää, että sinua ei vaadita kuuntelemaan heitä, jotka sellaisia jo ovat.

Et voi teeskennellä pystyväsi ratkaisemaan toisten ihmisten ongelmia, kun tarvitset energiaa hoitaaksesi omat asiasi.

Mitä siis voit tehdä?

1. Ota etäisyyttä

nyt riittää

Aina kun mahdollista, pyri välttämään tällaisia ihmisiä, sillä he yrittävät ainoastaan manipuloida sinua.

Mitä vähemmän kiinnität heihin huomiota, sitä nopeammin ymmärrät ettei sinun tarvitse tuhlata energiaa heidän negatiivisten ajatustensa kuuntelemiseen.

2. Tee heille selväksi, että heidän ongelmansa eivät ole muiden asia

Jos kuitenkin kuuntelet heidän valitustaan, tee heille selväksi, että heillä on ongelmia omasta ajattelutavastaan johtuen.

Mikä tärkeintä, varmista ettei tilanne ala vaikuttaa sinuun, ja kehota heitä ratkaisemaan omat ongelmansa omin neuvoin.

3. Älä näytä heikkoutta

lohduttava ystävä

Valittajat ovat osoittaneet kykynsä manipuloida toisia negatiivisilla asenteillaan. Siksi on erittäin tärkeää pitää suojakilpeä osoittamassa, ettet halua auttaa heitä joka ikisessä eteen tulevassa ongelmassa.

Vaikka empatiaa ei aina voikaan välttää, pyri hallitsemaan tilannetta, jotta et koe tarvetta auttaa silloin, kun ongelma ei koske sinua.

4. Aseta rajat

Lopuksi, muista että sinulla on oikeus vaatia toista ihmistä olemaan valittamatta ja kertomatta huolistaan sinulle. Jos et jaksa enää kuunnella hänen negatiivisia ajatuksiaan, kerro ettet pidä asiasta etkä halua olla hänelle olkapäänä, jota vasten itkeä.

Onko sinulla ystävä tai sukulainen, joka valittaa jatkuvasti? On aika toimia! Vältä tanssimasta hänen pillinsä mukaan. Muutoin sinusta alkaa jossakin vaiheessa tuntua siltä, että hänen negatiivisuutensa vaikuttaa myös omaan elämääsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moya-Albiol, L., Herrero, N., and Bernal, M.C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Revista de Neurologia 50, 89–100.
  • Kamenetzky, G.V., Cuenya, L., Elgier, A.M., López Seal, F., Fosacheca, S., Martin, L., and Mustaca, A.E. (2009). Respuestas de frustración en humanos. Terapia Psicologica 27, 191–201.
  • Reguera Nieto, E.A. (2015). Apego, Cortisol y estrés en adultos, una revisión narrativa. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría 35, 53–77.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.