5 ruokaa, joista saat paljon energiaa

Banaani on täynnä kaliumia, joka pitää huolta lihaksista ja estää lihaskramppeja. Lisäksi banaanista saa paljon energiaa ja se säätelee keskushermoston toimintaa.
5 ruokaa, joista saat paljon energiaa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kehomme tarvitsevat energiaa jokapäiväisten tehtävien suorittamiseen, mutta usein ruuasta saamamme ravinteet eivät riitä ja tunnemme olomme väsyneeksi ja saamattomaksi. Tälle voi olla monta eri syytä, mutta suosittelemme valitsemaan ruokavalioon sellaisia aineksia, jotka antavat sinulle aimo annoksen energiaa kerralla ja pitävät energiatason korkealla pitkään.

Joskus päädymme syömään sellaisia ruokia, jotka sisältävät paljon sokeria ja muita haitallisia aineita. Tässä artikkelissa esittelemme viisi sellaista ruokaa, joista saat paljon energiaa ja jotka ovat lisäksi terveellisiä.

5 ruokaa, joista saa paljon energiaa

1. Kaurapuuro

Kaurapuurosta saa paljon energiaa. Tästä syystä sitä suositellaankin usein aamupalalla nautittavaksi, sillä se aktivoi kehon uuteen päivään ja vapauttaa energiaa hitaasti päivän mittaan ja pitää mahan kylläisenä. Kaurapuurosta saa paljon kuitua ja hyviä hiilihydraatteja, jotka toimivat terveellisinä energianlähteinä. Kaurapuuron voi valmistaa mieleisellään tavalla: sen voi keittää maitoon, veteen tai vaikka mantelimaitoon, ja sekaan voi lisätä hedelmää, marjoja, pähkinöitä tai muita aineksia. Kaura sopii myös aamusmoothieen.

2. Banaanit

Banaanit ovat yksi ravinnerikkaimmista hedelmistä ja ne sisältävät mm. kaliumia. Kalium on hyväksi etenkin lihaksille ja sopii loistavasti paljon urheilua harrastavan päivittäiseen ruokavalioon, sillä kalium auttaa lihaksia palautumaan rasituksen jälkeen. Painonnostajien tiedetään syövän paljon banaania juuri tämän takia.

Kalium ehkäisee lihaskramppeja ja korjaa treenauksen aikana syntyviä lihasvaurioita. Suosittelemme nauttimaan kaksi banaania aamiaisella – pysyt valppaana ja energisenä koko päivän. Pilko banaanit hedelmäsalaattiin tai smoothieen tai syö sellaisenaan. Banaanit kulkevat myös helposti mukana treenikassissa.

3. Kala

Kalasta saa paljon Omega-3 -rasvahappoja, jotka tarjoavat keholle paljon hyvälaatuista ja nopeaa energiaa. Etenkin tonnikala, lohi, sardiinit ja taimen ovat hyviä Omega-3:n lähteitä. Paljon kalaa sisältävän ruokavalion tiedetään vaikuttavan positiivisesti muistiin, keskushermoston toimintaan ja stressitason alentamiseen. Kalan syöminen pitää aivoista huolta ja ehkäisee näin jopa masennusta ja parantaa keskittymiskykyä. Kokeile aamupalaksi tonnikalavoikkaria, sillä se pitää sinut kylläisenä pitkään.

4. Kananmuna

kananmunat ovat energiapitoista ruokaa

Silloin tällöin kananmunien syömisen terveydellisyydestä nousee väittely, sillä kananmunan keltuaiset sisältävät paljon kaloreita ja kolesterolia. Kananmunat sopivat kuitenkin osaksi terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, kunhan niitä ei syö liikaa.

Kananmuna sisältää proteiinia, terveellisiä rasvoja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Kaikki nämä ainekset ovat tärkeitä kehon toiminnalle. Lisäksi kananmunasta saa paljon energiaa ja niiden syöminen parantaa keskittymiskykyä. Syö keitetty kananmuna aamiaisella, jos haluat pitää kehon valppaana pitkälle iltapäivään saakka.

5. Vesi

Vesi on yksi parhaista energianlähteistä koko maailmassa. Stressi ja fyysinen rasitus aiheuttaa elimistön kuivumista, ja silloin vesi on paras tapa palauttaa menetetty energia. Seuraavan kerran kun tunnet olosi väsyneeksi ja vetämättömäksi, juo kaksi lasia vettä. Vesi on elintärkeä elementti, jota ilman kehomme ei voi toimia normaalisti. Muista juoda vettä vähintään kaksi litraa päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.