Logo image
Logo image

5 tärkeää vesimelonin hyötyä

2 minuuttia
5 tärkeää vesimelonin hyötyä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vesimeloni on hedelmä, josta on tullut monen ihmisen suosikkiherkku. Tämä ei ole mikään ihme ottaen huomioon sen makean maun sekä sen, että vesimeloni koostuu suurilta osin vedestä – se on siis erittäin virkistävä herkku.

Itse asiassa vesimelonista noin 90 % on vettä, ja sillä on useita ominaisuuksia, jotka ovat erittäin hyväksi elimistöllesi. Useimmat näistä hyödyllisistä ominaisuuksista ovat kuitenkin melko huonosti tunnettuja. Tässä artikkelissa kerromme sinulle siis viidestä sellaisesta vesimeloniin liittyvästä faktasta, joista et aikaisemmin luultavasti ole kuullut.

Vesimelonin hyötyjä

1. Se sisältää suuren määrän antioksidantteja

Vesimeloni sisältää erittäin paljon antioksidantteja sekä ennen kaikkea runsaasti lykopeeniä. Siinä on enemmän näitä kyseisiä ainesosia kuin esimerkiksi raa’assa tomaatissa. Tämä tuote on siis erittäin tehokas antioksidanttien lähde, mikä on mahtavaa, sillä antioksidantit pysäyttävät niin kutsuttujen vapaiden radikaalien aiheuttamat muutokset.

Antioksidantit vahvistavat myös immuunijärjestelmää Lykopeenin hyötynä on se, että se auttaa kontrolloimaan solujen vahingoittumista, ja siksi se onkin todella tehokas apu syövän torjumista ajatellen.

Parhaat hyödyt vesimelonista saat silloin, kun nautit sitä vähintään kolme kertaa viikossa – olkoon se sitten itse hedelmän muodossa tai juomana, veteen sekoitettuna. Ota myös huomioon, että vesimelonin siemenetkin ovat hyödyllistä ravintoa, joten ne voi huoletta syödä.

2. Se tekee kylläiseksi

Vesimeloni sisältää siis suuren määrän vettä, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että saat itsesi sen avulla helposti kylläiseksi. Siten estät itseäsi syömästä liikaa. Siksi tätä hedelmää olisikin hyvä syödä palanen juuri ennen ateriaa, jotta tuntisit itsesi kylläiseksi nopeammin. Vähennät tällä tavalla ylipainon todennäköisyyttä.

3. Se on hyvä ruoka raskaana oleville

Some figure

Vesimelonin syöminen raskauden aikana on todella hyvä valinta, sillä se sisältää suuren määrän C-vitamiinia. Kuten olet varmaankin jo kuullut, on C-vitamiini sen lisäksi täydellinen apu hengitysteiden ongelmien kuten flunssan tai vilustumisen estämisessä, sekä tällaisten tautien kontrolloinnissa.

Itse asiassa jotkut ihmiset yhdistävät vesimelonin pieneen määrään sitruunaa, sillä näin voi todella varmistaa sen, että elimistö saa mahtavan C-vitamiinipommin. Muista myös, että vesimelonivettä on todella helppoa valmistaa – tämä on maukas, virkistävä ja terveellinen juoma.

4. Se estää kramppeja urheillessa

Vesimeloni on suuri apu sellaisille ihmisille, jotka harrastavat paljon urheilua. Se sisältää paljon kaliumia ja B6-vitamiinia, ja siksi tämä hedelmä onkin erittäin soveltuva urheilusta aiheutuvien kramppien estämiseen – tällaiset krampit voivat iskeä lihaksiisi kesken liikkumisen.

Vesimelonin kalium- ja B6-pitoisuudet auttavat elimistöäsi imeyttämään itseensä proteiinia paremmin, ja siksi kramppien ilmeneminen on vähemmän todennäköistä. Tämän vuoksi on siis parasta syödä hiukan vesimelonia aina ennen kuin ryhdyt harrastamaan liikuntaa. Voit myös syödä sitä liikkumisen jälkeen, sillä kuten tiedetään, on vesimeloni erittäin virkistävää ruokaa sen sisältämän suuren vesimäärän vuoksi.

5. Se on hyväksi sydämen terveydelle

Some figure

Eräät viimeaikaiset Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että vesimeloni on erittäin hyvä tuote sydämen toiminnan kannalta. Tämä johtuu siitä, että kun syöt vesimelonia päivittäin, pystyt edesauttamaan normaalia verenpainetta, mikä puolestaan estää sydämen ja verisuonten toimintaan liittyviä sairauksia. Juju on kuitenkin siinä, että vesimelonia tulisi syödä joka päivä melko suuri määrä, jotta tulokset olisivat jatkuvasti ja johdonmukaisesti hyviä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
  • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
  • Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
  • Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
    Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes.
  • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.