Logo image
Logo image

7 luonnollista diureettia, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

3 minuuttia
Diureetit auttavat elimistöä poistamaan natriumia sekä liiallista nestettä, joka voi johtaa nesteturvotukseen. Diureettien nauttiminen on loistava tapa puhdistaa elimistöä ja pysyä terveenä ja elinvoimaisena. Opi lisää luontaisista diureeteista tässä artikkelissa.
7 luonnollista diureettia, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Diureetit auttavat sinua poistamaan ylimääräisiä nesteitä kehosta, sillä ne stimuloivat munuaisia erittämään lisää natriumia virtsaan. Diureettien natriumiin vaikuttava teho pakottaa elimistöä poistamaan vettä. Seuraavaksi esittelemme seitsemän luonnollista diureettia, jotka ovat hyväksi terveydellesi!

Kokeile luonnollista diureettia avuksi nesteen poistoon

Usein nesteiden kertyminen on merkki jostakin terveysvaivasta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta, korkeasta verenpaineesta, kirroosista, munuaiskivistä tai munuaisten vajaatoiminnasta, munasarjojen monirakkulataudista tai diabeteksesta.

Alta löydät 7 luonnollista diureettia, jotka soveltuvat osaksi päivittäistä ruokavaliota ja auttavat kehoa poistamaan kuona-aineita ja nesteitä.

1. Voikukka

Some figure

Voikukkaa kasvaa villinä luonnossa etenkin keväisin. Voikukat ovat tuttu näky takapihoilla ja teiden varsilla, ja monet suhtautuvat voikukkaan ärsyttävänä rikkaruohona.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet voikukan sisältävän hyödyllisiä yhdisteitä, jotka lisäävät munuaisten toimintaa ja virtsaneritystä. Voikukan lehdet, varret ja juuret soveltuvat diureeteiksi, ja niistä voi valmistaa teejuomia ja jauheita.

Nesteen poistamisen lisäksi voikukka auttaa tasapainottamaan verensokeria ja tehostaa maksan ja suoliston puhdistumista.

2. Orapihlaja

Orapihlaja on loistava nesteenpoistaja, joka ehkäisee turvotusta ja siitä aiheutuvia oireita. Tämän lisäksi orapihlajan sisältämät ravintoaineet auttavat lisäämään virtsaneritystä. Orapihlajan marjat puolestaan sisältävät runsaasti C- ja B-vitamiineja, sekä mineraaleja, jotka ovat terveydelle hyödyllisiä. Diureettisen vaikutuksen lisäksi orapihlajaa voidaan käyttää:

  • Munuaisvaivojen hoitoon
  • Sydämen pumppaustahdin parantamiseen
  • Kuumeen hoitoon

3. Korte

Vuonna 2014 suoritetussa kokeessa huomattiin, että peltokortteesta valmistetulla uutteella oli täysin samanlainen vaikutus elimistöön, kuin diureettilääkkeillä, eikä se aiheuttanut läheskään yhtä paljon sivuvaikutuksia.

Peltokorte on hyvä vaihtoehto perinteisille lääkkeille, etenkin jos olet herkkä lääkkeiden sivuvaikutuksille. Kortteen vaikutus voi kuitenkin olla niin voimakas, ettei sitä suositella raskaana oleville naisille.

Jos kärsit virtsahapon aiheuttamista oireista ja nesteiden kertymisestä, voi korte olla sinulle erityisen toimiva hoitovaihtoehto. Sama pitää paikkansa kihtiä sairastavilla.

4. Kataja

Katajaa on käytetty luontaisena diureettina keskiajalta lähtien. Katajaa on tutkittu vielä suhteellisen vähän, mutta sen tiedetään lisäävän virtsaneritystä eläimillä.

Kuten monet luontaiset diureetit, myös kataja alentaa kaliumin määrää elimistössä. Katajanmarjoja suositellaan etenkin virtsatietulehduksesta kärsiville, sillä se auttaa lisäämään virtsaneritystä ja bakteerien poistumista rakosta virtsan mukana.

5. Vihreä ja musta tee

Some figure

Aina kun nautit kupillisen herkullista teetä, kiihdytät huomaamattasi nesteiden poistumista elimistöstä. Tämä johtuu siitä, että sekä vihreän että mustan teen on osoitettu toimivan luontaisina diureetteina.

Juomien sisältämä kofeiini auttaa kehoa lisäämään virtsaneritystä, jolloin nesteiden määrä elimistössä laskee ja turvotus poistuu. Samalla verenpaine alenee. Nauti siis teetä estoitta!

6. Persilja

Persilja on monelle tuttu yrtti, jota käytetään ruuanlaitossa. Persilja voi soveltua myös diureettisiin tarkoituksiin ja se on hyvä vaihtoehto etenkin sellaisille ihmisille, jotka eivät siedä diureettilääkitysten sivuvaikutuksia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että persilja on yksi toimivimmista diureeteista, joka auttaa lisäämään virtsaneritystä ja nesteiden poistumista elimistöstä. Voit valmistaa hoitavan diureettisen juoman persiljasta helposti:

Ainekset

  • 1 kourallinen persiljaa
  • 1 lasillinen vettä

Valmistus

  • Keitä kourallinen persiljaa kuumassa vedessä 10 minuutin ajan. Anna juoman jäähtyä, siivilöi ja säilö juoma jääkaapissa.
  • Nauti kupillinen juomaa kerran päivässä viikon ajan parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

7. Hibiskus

Hibiskus on malvakasveihin kuuluva kasvi, joka tuottaa suuria ja värikkäitä kukkia monissa eri väreissä.

Some figure

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että hibiskuksen nauttiminen kiihdyttää munuaisten toimintaa, vähentää turvotusta ja ehkäisee nesteiden kertymistä. Hibiskusta on yleensä saatavilla kuivatussa muodossa, josta voi valmistaa hoitavan diureettisen juoman.

Vinkkejä joilla lisäät näiden luontaisten diureettien vaikutusta

Näiden luontaisten diureettien lisäksi voit parantaa elimistösi terveyttä ja tasapainoa vähentämällä nauttimasi suolan määrää ja harrastamalla liikuntaa, tämä pitää nestetasapainon ihanteellisena. Nauti enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja muista juoda riittävästi vettä.

Nauti diureettien lisäksi seuraavia ruoka-aineita:

Jos kärsit olemassaolevista sairauksista ja käytät niihin lääkitystä, on tärkeää ettet lähde omatoimisesti muuttamaan lääkitystäsi tai korvaamaan lääkkeitä luontaisilla diureeteilla. Keskustele muutoksista lääkärisi kanssa, sillä muutoin voit asettaa terveytesi vaaraan. Näitä diureetteja tulee käyttää vain lääkärin hyväksynnän jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.