Logo image
Logo image

Viisi eri onnellisuuden lajia

3 minuuttia
Tiesitkö, että on olemassa viisi eri onnellisuuden lajia? Vaikka ne saattavat tuntua sinusta hyvin erilaisilta keskenään, eri aktiviteeteissa kokemasi onnellisuuden lajit ovat yhdellä tavalla samankaltaisia: ne täyttävät sinut ilolla.
Viisi eri onnellisuuden lajia
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

On olemassa viisi erilaista onnellisuuden lajia, joita voit kokea. Et ehkä ole koskaan ajatellut tätä. Uskoitko, että niitä olisi vain yksi?

Kaikki tietävät, että ollakseen onnellinen on oltava enemmän läsnä ja tässä hetkessä, otettava etäisyyttä menneisyyden ja tulevaisuuden huoliin joille et voi tehdä mitään, vietettävä laatuaikaa rakkaimpien kanssa, matkustettava ja nautittava elämästä intensiivisemmin.

Mihin sinun tulisi kiinnittää eniten huomiota? Millaisissa tilanteissa onnellisuutesi todella asustaa?

Onnellisuuden lajit, jotka kaikki kokevat

1. Päivittäiset nautinnot

Some figure

Usko tai älä, elämäsi jokainen päivä on täynnä nautinnollisia kokemuksia, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä ja johtavat onnellisuuteen.

Onko sinun tehtävä jotain erityistä kokeaksesi sen? Totuus on, että ei ole, sillä muistat varmaan tämän tutun lauseen: joskus onni löytyy kaikkein pienimmistä, tavanomaisimmista asioista.

Sinun tulisi kiinnittää niihin enemmän huomiota ja ymmärtää, että liikunnan harrastaminen, aamun ensimmäisen kahvikupillisen tuoksu, pieni lukuhetki tai jopa sellaisen työprojektin tekeminen, joka tulee suurella todennäköisyydellä onnistumaan, voi tuoda sinulle onnentunteen.

Lue tämäkin: Ole oma itsesi ja löydät onnellisuutesi

2. Flow-tila

Some figure

Olet varmasti kokenut tämän tilan, mutta sen nimi ei ehkä kuulostaa tutulta.

Flow-tila on kyseessä silloin, kun olet niin uppoutunut johonkin aktiviteettiin, että unohdat ajankulun ja ympärilläsi tapahtuvat asiat.

Olet saattanut kokea tämän esimerkiksi maalatessa, kirjoittaessa, jonkinlaisen fyysisen suorituksen aikana jne. Mikä tahansa, mistä nautit, voi saada sinut tähän mielentilaan.

Tutustu: Ansaitset olla onnellinen

Tämä on onnellisuutesi hedelmä. Jos nautit esimerkiksi matematiikasta, saatat kokea flow-tilan suorittaessasi laskutoimituksia tai muunlaisia harjoituksia, joissa on numeroita ja kaavoja.

Tämä on sellainen onnellisuuden laji, joka vaihtelee suuresti henkilöstä toiseen. Mikä on sinun kohdallasi se asia, joka saa ympäröivän maailman katoamaan?

3. Onni ihmissuhteissa

Some figure

Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, joten vahvojen ja terveiden siteiden muodostaminen toisiin on meille hyvin tärkeää.

Vaikka onkin totta, että toisinaan yksinäisyys on välttämätöntä oman hyvinvoinnin kannalta, se että ympärilläsi on ihmisiä jotka rakastavat sinua, joihin voit luottaa ja joiden kanssa jaat hyviä hetkiä, on jotakin mikä saa olosi tuntumaan mahtavalta.

4. Tavoitteiden saavuttaminen

Onko sinulla mitään tavoitteita, joita haluaisit saavuttaa? Liittyvätkö ne arvoihisi? Näiden kahden asian saavuttaminen voi muodostaa yhden onnellisuuden lajin.

Kun saavutat jonkin tietyn tavoitteen, se rikastuttaa elämääsi, saa sinut tuntemaan itsesi kokonaiseksi, motivoituneeksi ja tyytyväiseksi itseesi. Se on hyvin positiivinen asia, joka nostaa myös itsetuntoa.

5. Onko elämälläsi tarkoitus?

Some figure

Moni tuntee olevansa hukassa, lannistunut ja surullinen, koska heidän mielestään heidän elämänsä on merkityksetöntä. Tämä on joskus seurausta tyhjyydentunteesta ja ratkaisemattomista ongelmista, jotka saavat heidän olonsa tuntumaan siltä, kuin he olisivat labyrintissa.

Sen tiedostaminen, että elämälläsi on jokin tarkoitus, että et ole täällä vain “ollaksesi” ja että sinulla on tehtäviä jotka sinun tulee suorittaa, on yksi onnellisuuden laji.

Joskus on vaikea tietää, mikä polkusi on. Vähitellen kuitenkin opit, että olemassaolollesi on jokin syy. Motivaatio elämän muuttamiseksi joksikin erikoislaatuiseksi voi olla välttämätöntä onnellisuuden kannalta.

Kaikki voivat antaa jotakin maailmalle. Mitä sinä annat?

Nämä viisi eri onnellisuuden lajia ovat kaikki yhtä tärkeitä, ja jos voit tuntea olosi hyväksi kaikilla näillä tavoilla, se on maksimaalinen osoitus todellisesta tasapainosta, jonka voit löytää elämääsi.

Oletko valmis olemaan onnellinen kaikilla viidellä tavalla? Onni ei rajoitu tiettyyn päämäärään tai johonkin täydelliseen, valmiiseen tilanteeseen. Onni piilee monissa eri paikoissa ja odottaa löytämistään. Aloita tänään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Csikszentmihalyi, Mihaly (2008) Fluir: una psicología de la felicidad. Madrid: Debolsillo

Frankl, Viktor (2005) El hombre en busca de sentido. Herder


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.