Logo image
Logo image

Näin pidät kasvojen ihon kauniina ja kosteutettuna

3 minuuttia
Näin pidät kasvojen ihon kauniina ja kosteutettuna
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Säännölliset kasvohoidot, kasvovoiteet, anti-age -voiteet, naamiot ja luonnon tehokeinot… Kauneudesta kiinnostuneet haluavat kokeilla kaikkea mahdollista ihon kunnossapitämiseen. Mutta mikä on paras tapa kosteuttaa ja kirkastaa kasvojen iho?

Pidä kasvojen iho kauniina nukkumalla riittävästi

Uni on ihon paras ystävä. Helpoin ja tehokkain tapa huolehtia ihon kunnosta on siis sallia itsellesi vähintään kahdeksan tunnin yöunet.

Rentouttava ja rauhoittava uni ei pelkästään vaikuta ihon kuntoon, vaan koko elimistön ja psyykeen hyvinvointiin. Varaa aikaa joka päivä rentouttaviin iltarutiineihin ja varmista, että saat tarpeeksi unta.

Näet muutokset ihossasi nopeasti, jos vain maltat nukkua tarpeeksi. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten kasvojen iho pysyy kauniina, kuulaana ja terveen hehkuvana!

Some figure

Anna ihon hengittää

Aivan ensimmäiseksi sinun täytyy puhdistaa kasvot huolellisesti joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Älä luista tästä, vaikka olisit kuinka väsynyt tai tulisit kotiin aamun pikkutunneilla railakkaan illan jälkeen. Kasvojen puhdistus poistaa lian ja meikin, avaa huokoset ja antaa ihon hengittää ja puhdistua.

Ihohuokoset tukkeutuvat helposti, jos jätät kasvot pesemättä ja aamulla peilistä katsoo väsähtänyt naama, jossa muhii luultavasti finnin alku jos toinenkin. Jos et pese kasvoja joka ilta, on ihosi alttiimpi aknelle ja rypyille, sillä sulkeutuneet ihohuokoset estävät kollageenin tuotannon ihossa.

Kollageeni pitää ihon nuorena ja kimmoisana.

Pidä kasvojen iho kosteutettuna yön aikana

Some figure

Iho voi kuivua yön aikana, joten levitä kasvoille ja kaulalle runsaasti lempikosteusvoidettasi heti kasvojenpesun jälkeen. Kosteusvoide pitää ihon kimmoisana, pehmeänä ja kosteutettuna. Heräät aamulla siihen, että kasvosi ovat edelleen kauniissa, heleässä kunnossa.

Kiinnitä huomiota myös huuliin

Yksi kasvojen huomiotaherättävimmistä piirteistä ovat huulet. Kauniit huulet huomataan, mutta samoin halkeilleet ja kuivat huulet. Suorita kuorinta huulille kerran viikossa.

Herkät huulet hyötyvät pehmeällä hammasharjalla tehdyistä hellistä pyöröliikkeistä – tämän voi tehdä joka ilta. Käytä kosteuttavaa huulirasvaa tai kosteusvoidetta ennen nukkumaanmenoa.

Silmänympärysvoide

Some figure

Yksi tärkeimmistä askelista ihonhoitorutiinissa on silmänympärysihosta huolehtiminen. Silmien alueen iho on herkkää ja ohutta, ja siihen ilmestyvät ensimmäiset rypyt ja väsymyksen merkit.

Levitä siis hyvälaatuista rasvaa silmänympärysiholle – näin estät ryppyjen ja silmäpussien muodostumisen. Tähän kannattaa käyttää nimenomaan silmien herkälle iholle valmistettuja voiteita. Levitä voide sormenpäällä hellästi tuputtaen.

Hellävarainen kuorinta

Ihokuorinnan suorittaminen on ehdottoman tärkeää. Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon ja lian, eikä mustapäitä ja finnejä synny niin herkästi. Kuorinta saattaa kuitenkin ärsyttää herkkää ihoa, joten kuorinta kannattaa suorittaa illalla ennen nukkumaanmenoa, jolloin mahdollinen punoitus ehtii laskea yön aikana.

Vastakuorittu iho on myös alttiimpi auringon vahingoittavalle vaikutukselle, joten muista suojata iho ennen uloslähtöä. Kuori iho joko kotitekoisilla, luonnollisilla aineilla, kuten sokerilla, hunajalla ja oliiviöljyllä.

Jalat ja kädet

Some figure

Ihosta puhuttaessa keskitytään yleensä kasvojen ja kaulan alueeseen, mutta myös kädet ja jalat on tärkeä huomioida. Levitä kosteusvoidetta aina myös jalkoihin ja käsiin pitääksesi ne hyvässä kunnossa ja estääksesi niitä kuivumasta ja kovettumasta.

Levitä runsas kerros rasvaa jalkapohjiin ja jalkoihin ja nuku puuvillasukat jalassa: et sotke lakanoita, ja voide pääsee imeytymään rauhassa. Voit suorittaa samalla jalkahieronnan, joka vapauttaa stressiä ja poistaa pakottavan tunteen jaloista.

Älä nuku vatsallasi

Vatsallaan nukkuminen kasvot tyynyssä voi johtaa ryppyjen muodostumiseen ja kiihdyttää vanhenemisprosessia. Kasvoihin kohdistuva paine ei tee iholle hyvää, sillä se venyttää ihoa.

Vaikka mahallaan nukkuminen olisi sinulle mieluisin asento, yritä välttää sitä. Verenkierto kasvoihin estyy ja heräät aamulla kasvot turvonneina ja väsyneen näköisinä. Nuku selälläsi tai kyljelläsi.

Naamio yön ajaksi

Jos sinulla ei yksinkertaisesti ole aikaa kosteuttaa tai kuoria ihoa ennen nukkumaanmenoa, kasvonaamion kanssa nukkuminen voi toimia pikakeinona kasvojen heleytykseen.

Kasvonaamio kosteuttaa tehokkaasti ja pitää ihohuokoset auki. Heti herättyäsi voit pestä kasvot kylmällä vedellä ja huomaat, miten kirkkaalta kasvojen iho näyttää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Honari, G. (2017). Skin structure and function. In Sensitive Skin Syndrome, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315121048

Halson, S. L. (2008). Nutrition, sleep and recovery. European Journal of Sport Science. https://doi.org/10.1080/17461390801954794

Clark, A., & Hessler, J. L. (2015). Skin Care. Facial Plastic Surgery Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.fsc.2015.04.002


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.