Logo image
Logo image

Kuinka ehkäistä mustapäitä

2 minuuttia
Kuinka ehkäistä mustapäitä
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Mustapäät eivät ole ainoastaan teini-ikäisten ongelma, vaan niistä kärsivät kaikenikäiset. Lue kuinka ehkäistä mustapäitä helposti kotona!

Mustapäitä voi ilmestyä kenelle tahansa, koska ne ovat vain rasvan ja kuolleiden solujen kerääntymistä, josta seuraa ihohuokosten sulkeutuminen. Mm. ilmaston saasteiden vuoksi nuo suljetut huokoset muuttuvat väriltään tummiksi, mikä aiheuttaa näppylöitä tai mustapäitä

Kuinka ehkäistä mustapäitä tehokkaasti

Ehkäistäksesi mustapäitä syntymästä, annamme joitakin erittäin yksinkertaisia vinkkejä, joita voit soveltaa käytäntöön nyt heti ja samalla opit, kuinka ehkäistä mustapäitä vastaisuudessa.

Pese kasvosi

Some figure

Tämä on tehokkain ja yksinkertaisin tapa ehkäistä mustapäitä kasvoissasi: pese ne joka päivä lämpimällä vedellä ja hyvällä antibakteerisella saippualla.

On tärkeintä pitää mielessä, että urheilun ja hikoilun jälkeen pitäisi käydä lämpimässä suihkussa, jotta kasvoillesi ei jää bakteereita, jotka voivat aiheuttaa mustapäiden ilmestymisen.

Pese meikit pois

Kaikenlaiset käyttämäsi meikit, samoin kuin rasvat, aurinkovoiteet, rusketusvoiteet ja voiteet, voivat aiheuttaa sen, että huokosesi sulkeutuvat ja aiheuttavat tämän vuoksi noiden häiritsevien mustapäiden ilmestymistä.

Tästä syystä on erittäin tärkeää, että ennen nukkumaan menoa peset kasvosi erittäin hyvin ja käytät erityistä voidetta poistaaksesi meikin.

Sinun pitäisi pestä kasvosi erittäin hyvin antibakteerisella saippualla, joka mainittiin aikaisemmin. Voit myös käyttää erityistä voidetta puhdistaaksesi kasvosi. Lisää tätä hellävaraisesti ja pyöritellen puhtaalla rätillä tai pumpulipallolla.

Suojelevat rasvat

Some figure

Ihosi on täysin suojaton ympäristön saasteita vastaan, minkä vuoksi on hyvä ajatus lisätä siihen rasvoja, jotka voivat tehokkaasti suojata kasvojasi joitakin asioita vastaan, joita epäilemättä löytyy ilmasta.

Hyvä suojarasva voi olla luonnollinen santelipuupohjainen rasva, jossa on erinomaiset kosteuttavat ominaisuudet, samoin kuin antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat olla suuri apu ilmansaasteita vastaan.

Käytä kasvonaamioita mustapäiden hoitoon

On olemassa joitakin erittäin tehokkaita kasvonaamioita syvään puhdistukseen, jotka hyödyttävät kasvojasi hämmästyttävällä tavalla, sillä ne estävät kaikenlaisten epäpuhtauksien muodostumisen kasvoillesi.

Voit käyttää naamioita kahdesta kolmeen kertaan viikossa ja ne voivat olla erittäin yksinkertaisia, kuten pelkän hunajan laittaminen kasvoille. Anna hunajan olla kasvoillasi kaksikymmentä minuuttia ennen sen poistamista lämpimällä vedellä.

Toinen erittäin suositeltava naamio mustapäiden poistoon ja ehkäisyyn on yhdistää jogurttia raastettuun appelsiinin kuoreen. Laita naamio kasvoillesi ja anna olla siinä kymmenen minuuttia. Huuhtele runsaalla kylmällä vedellä.

Kuori ihosi kauralla

Some figure

Tee seos kaurasta ja ruusuvedestä ja hiero sitä hellävaraisesti kasvoihisi. Anna sen olla viisi minuuttia. Huuhtele se ensin lämpimällä vedellä ja sitten kylmällä. Tällä tavoin poistat mustapäät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Habif TP. Acne, rosacea, and related disorders. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 7.
  • Titus S, Hodge J., “Diagnosis and treatment of acne”, Am Fam Physician. 2012 Oct 15;86(8):734-40.
  • Matiz G et al. “[Effectiveness of antimicrobial formulations for acne based on orange (Citrus sinensis) and sweet basil (Ocimum basilicum L) essential oils]”, Biomedica. 2012 Jan-Mar;32(1):125-33.
  • Russel M. Walters et al. “Cleansing Formulations That Respect Skin Barrier Integrity”, Dermatology Research and Practice, Volume 2012, Article ID 495917, 9 pages
  • Alexandrescu DT et al. “Effect of treatment with a colloidal oatmeal lotion on the acneform eruption induced by epidermal growth factor receptor and multiple tyrosine-kinase inhibitors”, Clin Exp Dermatol. 2007 Jan;32(1):71-4. Epub 2006 Oct 11.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.