Logo image
Logo image

Puhdista keuhkot syömällä oikein

4 minuuttia
Jos päätät puhdistaa keuhkot puhdistuskuurilla, vältä sen aikana kaikkea raskasta liikuntaa ja aktiviteetteja, jotka kuormittavat keuhkoja. Pysyttele kotona, lepää ja rentoudu.
Puhdista keuhkot syömällä oikein
Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2018

Tupakoitsijat eivät ole ainoita, joiden keuhkot saattavat tarvita puhdistamista. Keuhkot ovat yksi ihmiskehon tärkeimmistä elimistä. Ne myös kärsivät herkästi ympäristön negatiivisista vaikutuksista, kuten saasteista, myrkyistä, huonosta ilmanlaadusta ja tupakoinnista. Keuhkot myös kaipaavat säännöllistä rasittavaa liikuntaa, sillä näin ne vahvistuvat ja sietävät paremmin infektioita. Kokeile siis tätä keuhkoja puhdistavaa kuuria, jonka avulla pääset eroon keuhkoihin pesiytyneistä myrkyistä luonnollisin tavoin.

Miksi keuhkot kannattaa puhdistaa?

Keuhkojen puhdistamisesta puhutaan harvoin, vaikka monille tuttuja ovat munuaisten, maksan, veren, suoliston, hiusten ja ihon puhdistuskuurit. Keuhkot ovat kuitenkin yksi niistä elimistä, joihin ulkoiset seikat vaikuttavat nopeimmin. Kaikki astmasta ja siitepölyallergiasta kärsivät tietävät, miten nopeasti ilmassa liitävät pienhiukkaset ja ilmanlaatu vaikuttavat keuhkojen vointiin. Erilaisia myrkkyjä ja hiukkasia voi kertyä keuhkoihin, jossa ne voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa erilaisia tulehduksia ja sairauksia.

Tämä puhdistuskuuri sopii niin tupakoitsijoille kuin niille, jotka ovat hiljattain lopettaneet tupakoinnin, sekä tietysti kaikille, jotka haluavat keuhkojensa toimivan mahdollisimman tehokkaasti. Jos kärsit toistuvista hengitysteiden tulehduksista, elät suurkaupungissa, jonka ruuhkaliikenteen läpi kävelet päivittäin hengitellen autojen päästöjä keuhkoosi tai jos keuhkosi tuntuvat aika ajoin ahtailta, sopii tämä kuuri sinulle. Jos et itse tupakoi, mutta elät tupakoivan henkilön kanssa tai altistut muuten tupakansavulle päivittäin, kokeile tätä kuuria keuhkojesi puhdistamiseen.

Noudattamalla tässä artikkelissa eriteltyä ruokavaliota pidät keuhkosi puhtaina. Muista myös välttää tilanteita, joissa keuhkosi joutuvat hengittämään huonolaatuista ilmaa. Vaikka et haluaisikaan muuttaa kaupungista maaseudulle, kannattaa yrittää viettää aikaasi enemmän vihreissä tiloissa, kuten puistoissa tai tehdä retkiä luontoon vapaa-ajallasi. Tämä tasapainottaa kaupunki-ilman vaikutusta keuhkoosi.

Some figure

Keuhkoja puhdistava kuuri

Tämä puhdistuskuuri kestää kolme päivää. Suosittelemme toteuttamaan kuurin loman aikana, sillä 72:n tunnin ajan sinun tulee:

  • Välttää sellaisia paikkoja, joissa keuhkot altistuvat huonolaatuiselle ilmalle
  • Välttää tupakoivia ihmisiä
  • Syödä kevyesti, lähinnä hedelmiä ja kasvissalaatteja
  • Välttää lihatuotteiden syömistä
  • Pitää paussi maitotuotteiden syömisessä (jogurtti, juusto, maito, voi, kerma, jäätelö jne), sillä ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tietyissä ihmisissä ja täten pahentaa hengitystieongelmia
  • Välttää kofeiinia, limsoja, sokerisia herkkuja ja keinotekoisia mehuja
  • Juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä, syödä vähärasvaisia kasviskeittoja ja juoda lisäksi yrttiteetä
  • Lisätä mikrobeja tappavia yrttejä keittoihin ja mehuihin. Rosmariini, timjami ja oregano sopivat tähän parhaiten

Kaikki tämä auttaa sinua pääsemään eroon kehoon pesiytyneistä myrkyistä ja kuona-aineista, jotka voivat aiheuttaa ummetusta. Muistathan, ettei puhdistuskuurin aikana tulisi harrastaa rasittavaa liikuntaa tai muuta fyysistä ponnistusta vaativaa toimintaa, sillä keuhkot eivät jaksa kuurin aikana kovaa rasitusta. Jätä siis kodin siivousurakka, jalkapallomatsi tai raskaiden esineiden nostelu kuurin jälkeiselle ajalle. Suosittelemmekin kuuria toteutettavaksi pitkän viikonlopun tai lomien aikaan, kun saat viettää aikaa kaikessa rauhassa kotona.

Some figure

Näillä mehuilla puhdistat keuhkot

Edellä mainittujen toimien lisäksi tulee sinun noudattaa kolmen päivän ajan puhdistavaa, kevyttä ruokavaliota, joka koostuu mehujuomista, salaateista ja kasviskeitoista.

1. Nauti ennen aamiaista kunnon annos C-vitamiinia, joka vahvistaa puolustusjärjestelmää ja pitää keuhkot terveinä. C-vitamiinia saat helposti sitrushedelmistä. Purista kahden sitruunan mehu pariin desiin vettä, sekoita hyvin ja juo huoneenlämpöisenä. Jos sitruunan maku on mielestäsi liian hapan, voit myös käyttää greippiä. Purista yhden tai kahden greipin mehu lasiin ja nauti. Jos haluat välttämättä makeuttaa mehun, käytä siihen vain luonnollisia makeutusaineita, kuten steviaa tai hunajaa – yritä kuitenkin juoda mehut makeuttamattomina.

Ennen lounasaikaa tulet tarvitsemaan runsaasti kaliumia, joka puhdistaa sisäelimiä, ehkäisee lihaskramppeja ja kontrolloi nesteen kertymistä kehoon. Juo kaksi lasillista tätä kaliumia sisältävää smoothiejuomaa:

Kuori ja viipaloi banaani tehosekoittimeen, lisää joukkoon desi muussattua luumua, desi mansikoita, desi papaijaa, kolme taatelia ja neljä desiä riisi- tai mantelimaitoa. Sekoita kunnolla ja nauti!

2. Lounasaikaan suosittelemme sinua valmistamaan tuoreen salaatin raaoista kasviksista. Lisää salaattiin paljon karotenoidia sisältäviä aineksia, sillä karotenoidi pitää huolta keuhkojen limakalvoista ja suojaa keuhkojen soluja haittavaikutuksilta.

Syö siis paljon porkkanaa, tomaattia, punajuurta, appelsiinia, punaista paprikaa, verkkomelonia, mangoja ja persikoita – näistä saat aimo annoksen karotenoidia. Voit myös tehdä lounaan kyytipojaksi mehun tai smoothien sekoittamalla 3 desiä porkkanamehua yhteen viipaloituun omenaan ja kouralliseen persiljaa. Tästä juomasta saat paljon A-vitamiinia sekä tietysti karotenoidia.

Some figure

3. Noin kaksi tuntia ennen illallista sinun tulisi juoda kaksi lasillista karpalomehua. Valikoi sokeriton, luonnollinen mehu, jossa ei ole lisäaineita. Karpalomehu voi olla hyvin kitkerän makuista, mutta sitä voi laimentaa vedellä tai makeuttaa lisäämällä sekaan tilkan hunajaa. Karpaloilla on loistava antioksidanttinen vaikutus, joka karkottaa keuhkoissa pesivät bakteerit ja ehkäisee tulehdusriskiä.

Suosittelemme myös seuraamaan näitä kehoa puhdistavia suosituksia:

Ota 20 minuutin mittainen kuuma kylpy tai käväise saunassa – hikoilu poistaa myrkkyjä kehosta. Lisää 10 tippaa eukalyptusöljyä kylpyveteen tai kiukaalle tai tiputa ne pyyhkeeseesi.

Vietä aikaa vehreissä puistoissa, joissa on runsaasti puita ja muuta kasvustoa. Vältä aivan ydinkeskustassa olevia puistoja.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.