Logo image
Logo image

Eroon keuhkoihin kertyneestä limasta

3 minuuttia
Voit pehmittää keuhkojen limaa hengittelemällä lääkinnällisten kasvien höyryjä. Muista myös välttää sellaisia ruokia, jotka lisäävät limaa ja panosta niihin aineksiin, jotka vähentävät sitä.
Eroon keuhkoihin kertyneestä limasta
Viimeisin päivitys: 05 lokakuuta, 2018

Flunssa tai yskä alkaa yleensä liman kertymisellä keuhkoihin tai nenän limakalvoille ja onteloihin. Tilannetta ei välttämättä heti huomaa, kunnes se äityy pahaksi ja nenää saa niistää jatkuvasti ja köhä on paha. Keuhkoihin kertyvä lima aiheuttaa ahtautta, yskää, hengitysongelmia ja kipuja. Tässä artikkelissa selvitämme miten voit estää liman kertymisen keuhkoihin ja siitä aiheutuvan inhottavan yskän.

Pehmitä keuhkoihin kertynyt lima

Aivan aluksi tulee hoitaa keuhkoissa olevaa limaa ja pehmittää se niin, että se irtoaa helpommin yskittäessä ja poistuu keuhkoista. Paras keino tähän on höyryhengitys, jossa käytetään keitettyjä lääkinnällisiä yrttejä.

Näin se tehdään

  • Keitä kaksi litraa vettä suuressa kattilassa ja lisää joukkoon muutama kourallinen mieliyrttejäsi. Suosittelemme tähän tarkoitukseen etenkin rosmariinia, eukalyptusta, kamomillaa, oreganoa ja mäntyä. Näitä löytyy kuivattuina tai tuoreina monista supermarketeista sekä luontaistuotekaupoista. Jotkin yrttikaupat myyvät valmiiksi sekoitettuja yrittihoitoja juuri tähän tarkoitukseen.
  • Kun sekoitus on kiehunut 5 – 10 minuuttia, alat huomata, miten seoksesta nouseva höyry tuoksuu yrttiseltä. Poista kattila liedeltä ja aseta se eteesi pöydälle. Peitä pääsi pyyhkeellä ja aseta kasvosi suoraan kattilan yläpuolelle. Hengittele höyryä kaikessa rauhassa. Jos höyry on liian kuumaa, anna seoksen viilentyä hetkinen, ettet vain polta itseäsi.
  • Hengitä syvään sisään nenän kautta, nipistä toinen sierain kiinni ja hengitä vain yhden sieraimen kautta. Toista kummallakin puolella. Hengitä sisään myös suun kautta. Tämä avaa tukkoisen nenän ja höyry pääsee tunkeutumaan syvälle keuhkoihin limaa pehmentäen.
  • Voit tehdä höyryhengityshoidon monta kertaa päivässä.

Liuota lima

Keuhkoissa pesivä lima tulee tehdä mahdollisimman ohueksi ja nestemäiseksi. Näin keho pääsee siitä helpommin eroon. Tähän on muutama luonnollinen keino:

  • Juo kasviksista valmistettuja liemiä: kokeile etenkin sipulia, purjoa, kaalia, valkosipulia, porkkanaa, selleriä ja naurista.
  • Nauti timjamista ja eukalyptuksesta valmistettua teetä aterioiden välissä.
  • Vältä sellaisia ruokia, jotka kerryttävät limaa elimistöön. Näitä ovat mm. jauhot ja maitotuotteet. Jätä nämä siis kokonaan pois ruokavaliostasi, kun olet flunssainen tai kärsit kovasta yskästä.
  • Juo ainakin kaksi litraa vettä päivässä aterioiden välillä. Jatkuva niistäminen kuivattaa elimistöä, sillä sen mukana poistuu kosteutta.

 

Some figure

Irrota lima ja yski se ulos

Kun olet pehmittänyt liman ja tehnyt siitä ohuempaa, on aika irrottaa lima keuhkoista. Helpoin keino tähän on pyytää ystävää tai perheenjäsentä taputtamaan sinua rivakasti selän alueelle.

Pyydä häntä käyttämään kämmentään ja napauttamaan tiukasti yläselkään keuhkojen alueelle. Tämä auttaa limaa irtoamaan keuhkoista ja hengitysteistä. Tämä keino tepsii etenkin lapsien kohdalla – kunhan muistat tehdä sen käyttämättä liikaa voimaa. Vanhusten kohdalla tätä ei suositella tehtäväksi, sillä iäkkäämmät henkilöt voivat kärsiä heikoista luista, jolloin luunmurtumien riski kasvaa.

Pidä huolta sisäelimistä

Sisäelinten toiminta ja terveys ovat suorassa yhteydessä keuhkojen toimintaan, joten muista miettiä myös sisäelinten kuntoa keuhkoja hoitaessasi. Keuhkoihin kertynyt lima voi johtua heikosta ruuansulatuksesta tai tiettyjen ruoka-aineiden käsittelemisen vaikeudesta. Etenkin lapset kärsivät herkästi keuhkoihin kertyvästä limasta, mikäli he syövät jotakin sellaista joka kerryttää limaa elimistöön.

Aseta sipuli yöpöydälle

Tämä kikka toimii liman kertymisen alkuvaiheissa, joten heti kun huomaat että pieni yskä on kehittymässä, kokeile tätä. Leikkaa sipuli puoliksi ja aseta se yöpöydälle sängyn viereen yön ajaksi. Nukkuessasi hengität sisään sipulin vaikuttavia ainesosia, jotka puhdistavat hengitystiet. Vaihda sipuli uuteen joka yö. Jos lima on ehtinyt tarrautua keuhkoihin jo kunnolla, ei tämä konsti välttämättä toimi.

 

Some figure

Kuppaus

Kuppaus on ikivanha terapeuttinen kiinalaisen lääketieteen hoitokeino moneen eri vaivaan. Kuppaajat käyttävät useimmiten lasista imukupua, joka asetetaan selän iholle. Alipaineen tuottama imuvaikutus aktivoi veren ja imunesteen virtausta.

Kiinalaisen perinteen mukaan kuppausta käytetään hoidettaessa hengitysteiden vaivoja kuten vilustumista, keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta. Sillä hoidetaan myös selkä-, niska-, hartia- ja muita lihaskipuja. Vaivojen katsotaan johtuvan qi-energiavirran tukoksista kehossa. Kuppauksella pyritään akupisteiden kautta avaamaan tukokset.

Kuppauksista on eri muotoja ja suosittelemme hakeutumaan ammattilaiselle oikeanlaisen hoidon kartoittamiseksi. Kotikuppausta voi myös kokeilla, mutta kannattaa ensin käydä kupattavana asiantuntijalla, ennen kuin kokeilee sitä itse.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.