Logo image
Logo image

8 munasarjasyövän merkkiä

3 minuuttia
Vaikka munasarjasyöpä onkin yksi tappavimmista naisten gynekologisista syöpätaudeista, voi aikaisessa vaiheessa todettua syöpää hoitaa hyvin tuloksin.
8 munasarjasyövän merkkiä
Viimeisin päivitys: 30 syyskuuta, 2018

Munsasarjasyöpää kutsutaan usein hiljaiseksi tappajaksi, eikä suotta, sillä syövän merkit voivat ilmaantua vasta kovin myöhäisessä vaiheessa. Syöpä saattaa edetä pitkällekin ennen kuin potilas huomaa mitään muutoksia kehossaan.

Aivan kuten muidenkin syöpäsairauksien kohdalla, myös munasarjasyövän kohdalla pätee se, että mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä huomataan, sitä parempi on siitä selviämisen ennuste. Munasarjasyöpä on yksi yleisimmistä naisten syöpätaudeista, ja kuolleisuusprosentti on korkea, mikäli syöpä huomataan myöhään.

Viime aikojen raporttien ja tutkimusten mukaan vain puolet niistä naisista, joilla munasarjasyöpä todetaan, ovat vielä elossa viiden vuoden jälkeen taudin toteamisesta. Korkea kuolleisuus johtuu siitä, että syöpää voi olla hankala huomata ja se voi edetä oireettomana hyvinkin pitkälle. Oireita tulee yleensä vasta, kun tauti on levinnyt vatsaontelossa. Asiantuntijoiden mukaan syövän diagnosointi ja hoitaminen aikaisessa vaiheessa lisää mahdollisuutta selviytyä taudista jopa 95 prosentilla.

Munasarjasyöpä voi osua kaikenikäisten naisten kohdalle, mutta riski lisääntyy etenkin yli 50-vuotiailla naisilla ja useimmiten sitä esiintyy yli 65-vuotiailla. On tärkeää oppia tunnistamaan munasarjasyövän tunnusmerkit. Älä kuitenkaan koskaan lähde diagnosoimaan itse itseäsi, vaan käy aina lääkärin juttusilla, mikäli huomaat normaalista poikkeavia oireita kehossasi. Monet alla kuvatut oireet voivat olla täysin vaarattomia, eivätkä ne läheskään aina johdu mistään vakavasta.

Munasarjasyövän tunnusmerkit

Some figure

Seuraavat oireet saattavat liittyä munasarjasyövän oireiluun, mutta ne voivat olla merkki myös muista terveysongelmista. Näitä merkkejä kannattaa kuitenkin pitää silmällä, etenkin mitä vanhemmaksi tulee, sillä syövän aikainen toteaminen ja hoitaminen parantaa ennustetta huomattavasti.

 • Vatsan turvotus ja pingotus. Vatsan turpoaminen voi johtua monesta eri seikasta: raskas ateria, huono ruokavalio, kehon nestetasapainon järkkyminen, kuukautiset… Jos kuitenkin kärsit jatkuvasta ja epänormaalista turvotuksesta, jolle ei tunnu löytyvän mitään syytä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja hakeutua lisätutkimuksiin.
 • Ruuansulatuksen oireilu. Turvotuksen lisäksi muut vatsan seudun ongelmat, kuten ruuansulatuksen hitaus, ummetus, vatsakrampit, epämukava tunne mahassa tai ulostustiheyden ja ulosteiden koostumuksen muutokset ovat varoitusmerkkejä.
 • Kipu lantion seudulla. Lantion kipuilu on yksi yleisimmistä oireista. Jos koet jatkuvasti uusiutuvaa kipua, joka ilmenee ilman syytä, varaa aika lääkäriin ja kerro hänelle oireistasi. Älä luota pelkästään kipulääkkeisiin, vaan lähde selvittämään, mistä kipu johtuu.
 • Selkäkivut. Alaselän kova ja selittämätön kipuilu tulisi aina käydä tarkastuttamassa. Alaselkäkipu voi olla merkki munasarjasyövästä.
 • Jatkuva ja kontrolloimaton virtsaus. Jos huomaat muutoksia virtsaamistiheydessä ja -tarpeessa, tulisi sinun tarkkailla oireita jonkin aikaa ja hakeutua lääkäriin. Jos tunnet yhtäkkistä ja pakottavaa tarvetta käydä jatkuvasti pissalla, voi jotakin olla pielessä. Usein näihin oireisiin liittyy myös polttava tunne virtsatessa. Nämä oireet voivat myös olla merkki lantionpohjan lihasten heikkenemisestä tai virtsatietulehduksesta, joka on hyvin yleinen vaiva naisilla. Jos oireet jatkuvat tai poikkeavat virtsatietulehduksen oireista, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
 • Yllättävä painonnousu tai laihtuminen. Yllättävä laihtuminen voi monelle tulla mukavana yllätyksenä, mutta selittämätön painonlasku on yleensä merkki siitä, että jotain on pielessä. Sama pätee nopeaan lihomiseen. Lisäoireina voi esiintyä ruokahalun katoaminen tai tunne siitä, että maha on jatkuvasti täynnä.
 • Väsymys. Väsymys liittyy moniin eri sairauksiin ja tiloihin, eikä se ole aina merkki mistään vakavasta. Joskus työkiireet ja perheen menot vähentävät unimäärää rutkastikin, jolloin olo tuntuu vetämättömältä jatkuvasti. Väsymys liittyy kuitenkin myös munasarjasyövän oireisiin, ja tähän ei nokkaunet tai yöunien pidentäminen tuo helpotusta. Jos olet rättiväsynyt kellon ympäri ja tunnet olosi heikoksi, saattaa jotakin olla pielessä.
 • Yhdyntäkivut. Jos koet yhtäkkiä kovia kipuja yhdynnän yhteydessä, varaa aika lääkäriin pikimmiten. Yhdyntään liittyvä kipu on yleinen oire munasarjasyövästä.

Pidä mielessä myös nämä oireet

 • Vuoto emättimestä vaihdevuodet jo ohittaneilla naisilla
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Anemia
 • Jatkuvat vatsakivut

Munasarjasyövän diagnosointi

 

Some figure

Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin gynekologinen naisten syöpä. Suomessa uusia tapauksia on vuosittain noin 400–500 ja siihen kuolee enemmän potilaita kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä. Jos siis huomaat kärsiväsi joistakin edellämainituista oireista, käänny lääkärisi puoleen. Jatkotutkimuksissa käytetään usein ultraäänikuvausta, tomografiaa, magneettikuvausta ja verikokeita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.