Zettelkasten, saksalainen salaisuus parempaan organisointiin

Tee muistiinpanoja palauttaaksesi mieleesi aiheen tärkeimmät näkökohdat ja yhdistä ne muihin ideoihin. Tämä on Zettelkasten-menetelmän perusta.
Zettelkasten, saksalainen salaisuus parempaan organisointiin

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan yrittänyt toteuttaa organisointiohjeita, joista olet lukenut kirjasta, nähnyt videolta tai kuullut töissä, siinä kuitenkaan onnistumatta? Jos olet, et varmastikaan tiennyt Zettelkasten-menetelmästä.

Tällaista ideoiden strukturointia voidaan käyttää järjestelmänä opiskeluun, henkilökohtaisen elämän suunnitteluun ja työhön. Älä kuitenkaan anna nimen hämätä sinua luulemaan, että kyseessä on vaikea prosessi; todellisuudessa se vaatii vain vähän tarkkuutta.

Vaikka tämä menetelmä on ollut olemassa jo pitkään, sen pätevyys on viime aikoina korostunut, sillä se on hyödyllinen tutkimukseen, uuden opetteluun ja sisällön tuottamiseen omistautuneille ihmisille. Tässä siitä on kyse.

Mikä on Zettelkasten-menetelmä?

Zettelkasten on teoria, joka ehdottaa muistiinpanojen tekemistä, järjestämistä ja hyödyntämistä. Tavoitteena on käyttää muistiinpanoja ideoiden järjestämiseen mielessä ja käsitteiden omaksumiseen, niin että vanhat ja uudet kirjoitukset voidaan yhdistää.

Järjestelmä on peräisin Saksasta ja sen loi sosiologi Niklas Luhmann, joka käytti omaa taktiikkaansa kirjoittaakseen 400 akateemista artikkelia ja yli 70 kirjaa.

“Zettel” merkitsee”paperia” tai “paperiarkkia”, kun taas “kasten” merkitsee “laatikkoa”. Näiden kahden termin liitto merkitsee “muistiinpanolaatikkoa”. Vaikka nykyään on olemassa lukuisia tietokoneohjelmia muistiinpanolaatikon viran täyttämiseksi, aikanaan Luhmann käytti ainoastaan kynää ja paperia.

Järjestelmän ydin on luoda hyödyllinen linkki muistiinpanojen välille. Ei ole mitään järkeä, että kasassa on läjä kommentteja ilman yhteyttä niiden välillä. Zettelkastenilla on useita etuja.

  • Se mahdollistaa tavoitteiden hiomisen
  • Se synnyttää uusia ideoita
  • Menetelmä toimii avustajana
  • Se yhdistää ja linkittää ajatuksia toisiinsa
  • Se toimii eräänlaisena organisointina
  • Kaikilla muistiinpanoilla on jokin tarkoitus
  • Se auttaa miettimään ja perustelemaan jotakin aihetta
Zettelkasten-menetelmä mahdollistaa ideoiden muokkaamisen, niiden nivomisen yhteen ja niiden hyödyntämisen.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Vaatekaapin organisointi: 6 vinkkiä

Vinkkejä Zettelkasten-teorian toteuttamiseen käytännössä

Zettelkastenin keksijä kirjoitti jokaisen muistiinpanon sivun neljännekseen merkaten numerosarjan niiden tunnistamiseksi vasempaan ylälaitaan. Hän lisäsi näihin muistiinpanoihin vielä jaotteluja ja haaroja.

Käytettinpä sitä perinteiseen tapaan tai tietokoneohjelmaa käyttäen, tämän saksalaistyylisen mapin käsittely vaatii tiettyjen kriteerien noudattamista, joista kerromme alla.

Pidä se kasassa: yksi muistiinpano per idea

Tämä tunnetaan “jakamattomuusperiaatteena”. Oikeaoppisesti yhdellä arkilla tulee olla yksi idea, sillä niiden pitäminen erillään helpottaa niiden linkittämistä täsmällisesti. Ideana on kirjoittaa lyhyitä muistiinpanoja ja täsmentää niiden alkuperä.

Varmista, että jokainen muistiinpano voidaan ymmärtää yksinään

Autonomia tarkoittaa, että jokaisen kommentin tulee olla ymmärrettävä riippumatta muista huomioista. Sen voi siirtää, erottaa, linkittää tai muokata, mutta muistiinpanon tulee aina olla ymmärrettävissä yksinään.

Yksi autonomian piirre on se, mitä korostat. Tämä pitää muistiinpanon hyödyllisenä, vaikka alkuperäinen tiedonlähde katoaisi.

Käytä yksinkertaisia sanoja

Älä käytä hienoja sanoja, sillä omaksumme yksinkertaista sisältöä nopeammin. Kirjoita omin sanoin, jotta aihetta lukiessasi ymmärrät sen riippumatta siitä, kuinka kauan aikaa sitten sen kirjoitit ylös.

Linkitä huomautukset

Linkkien merkitys on se, että jos muistiinpano ei ole kytköksissä mihinkään, sen hyödyllisyys katoaa. Vaikka itsenäisyys onkin erittäin tärkeää huomautusten ymmärtämiseksi, niiden linkittäminen tekee niistä hyödyllisempää materiaalia.

On erittäin tärkeää selittää syy linkkiin. Muutoin saatat ajan myötä helposti unohtaa, miksi tuo linkki on olemassa.

Älä laadi kategorioita

Muistiinpanolaatikkoa ei tulisi järjestää hierarkian tai kategorioiden mukaan, jotta et ehdollistaisi materiaalia, vaan voisit käyttää sitä vapaan ajattelun pohjana. Jos sinusta tuntuu, että sen tulee vastata jotain järjestystä, kannattaa käyttää teemoja. Paras tapa eritellä huomautukset on numero- ja kirjainkoodein. Esimerkiksi: 1, 1a, 2, 2a, 2b, 3.

Älä poista tai heitä pois muistiinpanoja

Vaikka jokin kommentti olisikin mielestäsi vanhentunut, älä poista sitä. Siihen kannattaa liittää toinen merkintä vanhentumisen perustelemiseksi. Myöhemmin pystyt arkistostasi ymmärtämään, kuinka ajatuksesi muuttuivat.

Tee yhteenvetoja

Kun keräät aiheita, luo tiivistäviä muistiinpanoja. Eli tee merkintä, joka kattaa muihin huomautuksiin johtavan linkkisarjan. Niissä kaikissa tulisi olla viittaus siihen, mistä ne ovat peräisin, olivatpa ne muistiinpanoista tai jostakin aiheeseen liittyvästä ideasta.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: 6 virhettä, joita tulee välttää keittiön sisustamisessa

Mitä hyötyä on organisoinnista Zettelkasten-menetelmällä

Organisointi Zettelkasten-menetelmällä edesauttaa tehokkuutta, muistia, aikatauluttamista ja stressin poistamista. Yleensä järjestelmällisen ihmisen on vaikeampi unohtaa pikkuasioita, ja tällainen henkilö saavuttaa suuremmalla todennäköisyydellä menestystä tämän kykynsä ansiosta, tähdentää Forbes -lehti.

Lisäksi Brain, Behavior and Immunity -lehden tutkimuksessa todetaan, että järjestäytyneillä yksilöillä on alhaisempi kuolemanriski. Tätä perustellaan väitteellä, että persoonallisuuspiirteet vaikuttavat interleukiini 6:n ja C-reaktiivisen proteiinin pitoisuuteen. Nämä ovat kaksi oleellista elementtiä immuunijärjestelmälle.

Vielä muutamia suosituksia Zettelkasten-menetelmän hyödyntämiseksi maksimaalisesti

Kärsivällisyys on arvostettu hyve tämän järjestelmän sisäistämiseksi. Älä anna periksi, jos se tuntuu aluksi monimutkaiselta; vähitellen tekniikka selkiytyy ja rakennat suuren tietokannan.

Jos haluat soveltaa tätä metodia uusilla työkaluilla, voit kokella puhelimen muistiinpanosovelluksia. Toinen salaisuus on syöttää uudet ajatukset viipymättä. Toimi ripeästi ja kunnioita jakamattomuuden, autonomian ja linkittämisen periaatteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.