Kuinka vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä?

Tietokoneen puhdistamiseen liittyy paljon enemmän kuin vain roskakorin tyhjentäminen. Tilan vapauttamiseksi sinun on poistettava tarpeettomat tiedostot tietokoneesi kiintolevyltä. Kerromme, miten se tehdään nopeasti ja ennen kaikkea yksinkertaisesti.
Kuinka vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tallennat tiedostoja ja sovelluksia tietokoneen kiintolevylle, kunnes tietokone ilmoittaa, että muistikapasiteetti on täynnä. Nyt sinun tulee vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Vaikka tehtävä saattaa tuntua monimutkaiselta, sitä ei tarvitse jättää tietokoneasiantuntijalle. Jos tämä on ensimmäinen kertasi, lue tämä artikkeli niin me selitämme yksityiskohtaisesti ja yksinkertaisella tavalla, kuinka vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä.

Tietokoneen kiintolevyn tallennustilan vapauttaminen

Voit vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä useilla eri tavoilla. Voit tehdä tämän jo ennen kuin saat ilmoituksen siitä, että tilaa ei ole tarpeeksi. Tässä on joitain tapoja vapauttaa tilaa tietokoneelta, jossa on Windows®-käyttöjärjestelmä.

1. Tiedostojen analysointi ja valinta

Tämän vaihtoehdon avulla näet luettelossa tiedostot, joita et ehkä enää tarvitse ja jotka on poistettava. Noudata näitä ohjeita:

 • Vaihe 1: Avaa “Oma tietokone”, napsauta hiiren kakkospainikkeella levykuvaketta ja napsauta sitten “Ominaisuudet”.
 • Vaihe 2: Näkyviin tulee valikko, jossa painat vaihtoehtoa “Siivoa”. Se aloittaa välittömästi poistettavissa olevien tiedostojen skannauksen.
 • Vaihe 3: Merkitse vain tiedostot joita et enää tarvitse ja anna tietokoneen poistaa ne.

Huomaa, että asennetusta Windows® -versiosta riippuen saatat löytää välilehden nimeltä “Lisää vaihtoehtoja” tai toisen “Järjestelmän tiedostojen siivoaminen” -välilehden.

Naisen kannattaa vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä, jotta kone toimisi paremmin.
Tietokoneemme tallentavat paljon tiedostoja, mutta samalla niistä voi tulla hitaita.

2. Välitön palautus

Tämä koostuu palautuspisteiden luomisesta tarkkojen päivämäärien ja ajankohtien perusteella, joihin tiedot tallennetaan. Sen tavoitteena on palauttaa järjestelmä tiettyyn ajankohtaan menettämättä siihen asti tallennettuja tietoja.

Se suoritetaan seuraavilla ohjeilla:

 • Vaihe 1: Siirry “Käynnistä” -kohtaan ja etsi valikosta “Luo palautuspiste”.
 • Vaihe 2: Napsauta “Järjestelmän suojaus” -välilehteä, jonka sinun olisi pitänyt olla aiemmin ottanut käyttöön.
 • Vaihe 3: Valitse asema, jolla haluat vapauttaa tilaa, ja napsauta sitten “Määritä” -painiketta nähdäksesi käyttöprosentin pistettä kohti.

Lisäksi valikossa on “Poista kaikki tämän aseman palautuspisteet”. Voit sitten luoda uuden palautuspisteen.

3. Poista tarpeettomat ohjelmat

Tämä vaihtoehto poistaa ohjelmat kiintolevyltä, mutta tarkemman polun kautta.

 • Vaihe 1: Siirry työpöydän “Käynnistä” -painikkeella kohtaan “Asetukset” ja sitten “Sovellukset”. Kaikki tietokoneeseen asennetut sovellukset lajitellaan.
 • Vaihe 2: Valitse poistettavat sovellukset ja napsauta “Poista”.

4. Ole varovainen, jos työskentelet iOS ®: n kanssa

Niiden, jotka työskentelevät MAC ® -laitteiden kanssa, on käytettävä “Hallitse tallennustilaa” -valikkoa, joka tarjoaa vaihtoehdot “Tallenna iCloudiin ®”, ”Optimoi tallennustila”,“Tyhjennä roskakori automaattisesti”ja “Vähennä sekaannusta”.

Vinkkejä tietokoneen kiintolevyn tilan vapauttamiseen

Epätoivon hetkinä ensimmäinen ajatuksesi on luultavasti poistaa kaikki tiedostot, joita sinulla on työpöydän roskakorissa. Jos tämä ei riitä vapauttamaan tarpeeksi tilaa, ota huomioon seuraavat vinkit.

1. Arkistoi pilveen

Tiedostojen isännöintipalvelut, kuten OneDrive ® tai Drive ®, ovat hyödyllisiä tietokoneesi tallennustilan loppumisen välttämiseksi. Hyvä asia on, että ne ovat saatavana Android ®, PC ®, iOS ® ja Mac ®.

2. Poista ylimääräiset kopiot

Tietokoneessasi on todennäköisesti useita kopioita samoista tiedostoista, mikä lisää kiintolevyn kuormitusta. On olemassa sovelluksia, jotka huolehtivat että et tallenna samoja tiedostoja montaa kertaa.

VisiPics ® ja Duplicate File Finder ® ovat työkaluja, jotka skannaavat ja tunnistavat päällekkäisiä valokuvia sekä kansioita.

3. Aktivoi Levyn puhdistus -toiminto

Se on Windowsin ® sisäänrakennettu tilanpuhdistin. Se poistaa muistivirheiden, väliaikaisten virheiden ja käyttöjärjestelmän jo asennetut päivitykset.

4. Poista lepotila käytöstä

Monet ihmiset käyttävät tätä vaihtoehtoa, koska se antaa heille mahdollisuuden päättää ja aloittaa uusi istunto nopeasti. Mutta siinä on ongelma: ennen lepotilaa ohjaimet ja roskapostitiedostot tallennetaan, mikä hidastaa tietokoneen järjestelmän toimintaa.

5.Levytilan jakaminen

Kiintolevyllä voi olla useita osioita, toisin sanoen itsenäisiä yksiköitä, jotka keräävät tietoa. Kuinka tehdä osio? Jaa tietokoneen levytila eri osoihin ja jaa tallentamasi tiedostot niiden välille.

6. Käytä ulkoista kovalevyä

Nämä ovat ulkoisia tallennuslaitteita, jotka voit ottaa paikasta toiseen, jopa käyttämällä niitä useissa tietokoneissa. Niillä on erilaisia tallennuskapasiteetteja.

7. Poista toistuvat musiikkikappaleet

Aivan kuten poistat päällekkäisiä valokuvia ja asiakirjoja, voit tehdä samoin musiikkikappaleiden kanssa.  Similarity ® on yksi suosituimmista sovelluksista tähän tarkoitukseen.

Mitä sinun ei pitäisi poistaa!

Tietokonepelit joita lapset pelaavat, tallentavat pelin tietoja tietokoneen kiintolevylle.

Käyttöjärjestelmä kysyy aina ennen tilan vapauttamista, haluatko varmasti tehdä sen. Se tekee tämän, koska on olemassa tiedostotyyppejä, joita sinun ei pitäisi poistaa. Niitä ovat seuraavat:

 • Väliaikaiset Internet-tiedostot: Jos poistat ne tietokoneelta, menetät selaushistorian, jonka saatat nähdä uudelleen offline-tilassa.
 • Pelitilastot: Kuka haluaa menettää tiedoston suuresta saavutuksestaan? Niin pinnalliselta kuin se saattaakin tuntua, me kaikki haluamme nähdä tulokset, jotka olemme saavuttaneet pelaamalla. Ja jos poistat ne, sinun on aloitettava alusta.
 • Pikkukuvat: Nämä ovat automaattinen opas, joka luodaan, kun avaat kansioita, joissa on kuvia, jotka indeksoidaan ja näytetään pikkukuvina. Kun syötät kansion uudelleen, esikatselun näyttäminen ei kestä kauaa.
 • ChkDsk: Ne luodaan aina, kun kiintolevyä ja ulkoista muistia tarkistetaan. ChkDsk-tiedostoilla on nimiä FOUND.001, FOUND.002 ja niin edelleen. Ne ovat järjestelmätiedostoja, ja jos poistat ne, on mahdollista että asiakirjaa tai sovellusta ei voi avata tai se voi vahingoittua.

Miksi on tärkeää vapauttaa tilaa tietokoneen kiintolevyltä?

Myös tietokone tarvitsee huoltoa. Tilan vapauttaminen on tapa optimoida sen toimintoja. Sen avulla tietokoneen tehokkuus kasvaa.

Jos sinulla on prosessin aikana ongelmia, älä epäröi pyytää tietotekniikan ammattilaisen apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.