Näiden vinkkien avulla opit irrottautumaan matkapuhelimesta
Nämä seuraavat 10 vinkkiä opettavat sinua irrottautumaan matkapuhelimesta esimerkiksi silloin, kun aiot lähteä lomalle tai yksinkertaisesti tunnet, että et enää pysty selviytymään stressistä. Ei ole sattumaa, että niin monet ihmiset, jotka päättävät parantaa mielenterveyttään ja palauttaa emotionaalisen tasapainonsa, ovat päättäneet aloittaa tämän tehtävän vieroittumalla nykypäivän valtavasta teknologian määrästä, olipa se sitten vain muutaman tunnin ajaksi.
Totuus on se, että matkapuhelimen käyttö voi olla niin mukaansatempaisevaa, että se kykenee repimään meidät irti mistä tahansa rauhallisuuden hetkestä, kun niin monet ilmoitukset saapuvat näytöllemme sekä sosiaalisesta mediasta että työpaikan sähköposteista. Jopa työajan loppuessa matkapuhelimemme lähettää meille edelleen ilmoituksia ja vie näin aikaa vapaa-ajastamme ja tärkeistä yhteisistä hetkistä meille tärkeiden ihmisten kanssa.
Tämän perusteella tutkimuksissa on korostettu, että matkapuhelimien ja muiden teknologisten laitteiden käytöstä tulee lopulta neuroottinen rutiini, joka pitää sisällään sen pakonomaisen rituaalin, jonka myötä meidän on vilkuiltava puhelimen tai tabletin näyttöä joka ikinen minuutti. Katsotaanpa seuraavaksi, mitä voimme tehdä tämän pakkomielteen torjumiseksi.
Mitä hyötyä matkapuhelimesta irrottautumisella on?
Teknologian tarjoama suuri tietomäärä asettaa uusia haasteita sen hallitsemiselle niin, että tämä ei merkitsisi riskejä terveyden kannalta. Teknologian käytöstä johtuvat uudet käyttäytymismallit eivät nimittäin ole aina terveellisiä.
Kuubalaisessa Cienfuegos -yliopistossa suoritettu kenttätutkimus on myös osoittanut tämän huolestuttavan ilmiön, sillä teknologian parantuessa yhteiskuntaan ilmaantuu uusia termejä. Esimerkiksi nomofobia eli irrationaalinen pelko poistua kodista ilman matkapuhelinta, aiheuttaa hermostuneisuutta siitä kärsiville ihmisille.
Lisäksi toinen puhekieleemme kotiutunut uusi termi on nimeltään FOMO, joka merkitsee jatkuvaa tarvetta tietää, mitä muut kontaktit tekevät. Sana FOMO tulee sanoista “fear of missing out” eli se on pelkoa jäädä paitsi jostakin.
Tästä syystä, ja teknologisten laitteiden eduista huolimatta, meidän on usein tarpeen oppia irrottautumaan matkapuhelimesta. Seuraavaksi aiomme jakaa 10 tärkeää vinkkiä, joiden avulla voit oppia vieroittumaan matkapuhelimesta terveellisellä tavalla. Toivomme, että näiden vinkkien avulla voit elää stressittömämpää elämää, kaukana sosiaalisen median ja teknologian levittämästä ahdistuksesta ja levottomuudesta.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt lapsilla
10 tapaa, joiden avulla opit irrottautumaan matkapuhelimesta
1. Käytä vain niitä sovelluksia, joista on sinulle hyötyä
Käytä vain sellaisia sovelluksia, joista on sinulle todella hyötyä, esimerkiksi toimintakirjaa, ja poista samalla ne, jotka vain syöksevät näytöllesi ilmoituksia ja vievät energiaasi. Jotta voisit päättää, mitä sovelluksia poistaa ja mitä taas säilyttää, mieti tarkkaan, millaiseen käyttötarkoitukseen kyseistä sovellusta oikein hyödynnät.
2. Jaa haaste toisen ihmisen kanssa
Se voi olla esimerkiksi kumppanisi. Jos sinulla on joku vierelläsi, voit tuntea olevasi myös motivoituneempi. Siten sen sijaan, että vilkuilisitte molemmat jatkuvasti matkapuhelimesi näyttöä, voitte suunnitella yhdessä erilaisia aktiviteetteja, harrastaa yhdessä liikuntaa sekä käydä esimerkiksi elokuvissa tai syömässä.
Idea, joka auttaa tässä tehtävässä paljon, on soveltaa sellaista sääntöä, jonka mukaan silloin, kun vietätte yhdessä aikaa kodin ulkopuolella, matkapuhelimet pysyvät äänettömällä. Tällä tavalla molemmat voivat nauttia yhteisistä hetkistä samaan aikaan, kun onnistutte vahvistamaan myös parisuhdetta.
Lisäksi liiallinen tietoisuus puhelimen näytön ilmoituksista jatkuvalla tavalla aiheuttaa usein huolta, jolloin menetämme mahdollisuuden nauttia niistä mielenkiintoisista asioista, joita tapahtuu jokapäiväisessä elämässämme.
3. Vältä tilien synkronointia
Luo aikataulu. Jos synkronoit työpaikkasi sähköpostin omaan puhelimeesi, sinun on vaikeampaa keskittyä vapaa-ajasta nauttimiseen, sillä aina löytyy niitä asiakkaita ja työkavereita, jotka jättävät sinulle pyyntöjä ja ilmoituksia aina viimeisellä hetkellä.
Ohjaa itseäsi asetetun aikataulun mukaan ja silloin, kun poistut työpaikalta, jätä kaikki työhön liittyvät asiat seuraavalle päivälle. Tämän vinkin avulla voit myös saada enemmän irti vapaa-ajastasi ja levätä paremmin.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Tiesitkö, että ylityöllä voi olla vaikutus sydämeesi?
4. Aseta puhelin sivuun
Ei ole tarpeen, että matkapuhelin pysyy pöydällä ruokailun aikana, eikä sinun tarvitse ottaa sitä mukaasi kaikkialle ja joka kerta kun poistut talosta, oli se sitten kauppaan, pankkiin tai postia hakemaan. Jätä siis puhelin sivuun ja nauti ruuasta, lue kirjaa, juo kupillinen teetä tai omista muuten vain aikaa itsellesi.
Jos puhelimen sivuun jättäminen ahdistaa ja luulet, että juuri silloin tapahtuu jotain tärkeää tai kiireellistä, pidä mielessä, että mikäli jotain näin merkittävää tulee tapahtumaan, saat sen tietoosi aivan varmasti muutenkin; monet meistä unohtavat, että tällä vuosisadalla emme tule koskaan olemaan täysin eristäytyneitä muusta yhteiskunnasta. Älä siis pelkää jättää puhelinta sivuun muutamaksi tunniksi. Näin myös oma mielenterveytesi tulee kiittämään sinua.
5. Aseta matkapuhelimen käytölle rajattu aika
On selvää, että meillä tulee aina olemaan jokin ratkaisematon tehtävä tai tarkistettava asia, mutta tästä huolimatta on tärkeää, että varaamme puhelimen käytölle pienen hetken ja tämän jälkeen keskitymme tekemään muita asioita. Samalla tapaa, kuten tiedämme, että meidän on nukuttava vuorokauden aikana niin ja niin monta tuntia, voimme myös omistaa tietyn hetken matkapuhelimen käytölle ja keskittyä sitten muihin aktiviteetteihin.
6. Hiljennä puhelin
Jos puhelin värisee tai soi koko ajan, se voi häiritä myös muita tekemisiäsi ja hallita läsnäolollaan täysin aikaasi. Mielesi keskittyy vain ja ainoastaan matkapuhelimeen, ajattelematta mitään muuta. Panosta siis tähän tapaan ainakin silloin tällöin, ja etenkin ennen nukkumaanmenoa.
7. Turvaudu perinteiseen kelloon
Vältä matkapuhelimen käyttämistä herätyskellona. Tämän avulla voit herätä ja jos haluat, pysyä sängyssä muutaman minuutin ajan täysin rentoutuneena ja tuntematta sitä taakkaa, jonka puhelimen näytöllä odottavat ilmoitukset tuovat tullessaan.
8. Tee jotain erilaista
Opi uusi kieli, kirjoita kirjaa, maalaa, piirrä tai omista muuten itsellesi aikaa tehden sitä, mistä olet aina haaveillut. Tämän saavuttamiseksi sinun on irrottauduttava hetkeksi puhelimen näytön ääreltä. Jotkut ihmiset voivat viettää tunteja elämästään jakamalla sosiaalisessa mediassa vitsejä tai uutisia, ja tämä taas on tärkeää aikaa, jonka he voisivat aivan yhtä hyvin viettää sellaisten aktiviteettien parissa, jotka herättävät heissä intohimoa.
9. Aseta puhelin lentotilaan
Tämä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun harrastat liikuntaa tai teet jotain muuta keskittymistä vaativaa tehtävää. Kun olet valmis, voit poistaa lentotilan ja tarkistaa sitten, mitä uusia tapahtumia kontaktiesi keskuudessa ja maailmassa on tuona aikana ehtinyt tapahtua.
10. Sammuta puhelin kokonaan
Jos kaikista edellisistä vinkeistä huolimatta sinun on vaikeaa irrottautua matkapuhelimesta, sammuta puhelin kokonaan ja pysähdy pohtimaan hetkeksi, mitä tämän laitteen käyttö todella sinulle merkitsee.
Lopuksi
Jos olet jo yrittänyt ottaa käyttöön edellä mainittuja vinkkejä ja silti tunnet, että et yksinkertaisesti pysty irrottautumaan matkapuhelimesta, voi olla aika kääntyä asiantuntevan psykologin puoleen, sillä voit kärsiä riippuvuudesta, joka vaatii ammattilaisen apua.
Tärkeintä tässä tilanteessa on kuitenkin pysyä rauhallisena. Aluksi puhelimesta irrottautuminen voi tuntua todella vaikealta, mutta tulet vähitellen huomaamaan, että sinun on mahdollista elää ilman sitä.
Jos huomaat, että matkapuhelimen käyttö aiheuttaa sinussa levottomuutta ja ahdistuneisuutta, voit rauhoittaa mieltä ja pysähtyä hetkeen mindfulnessin tai joogan avulla. Muista, että kaikkein tärkeintä on loppujen lopuksi elää sisäisessä rauhassa itsensä kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Carbonell, X., Fúster, H., Chamarro, A., & Oberst, U. (2012). Adicción a internet y móvil: Una revisión de estudios empíricos Españoles. Papeles Del Psicologo.
- Chóliz Montañés, M., & Villanueva Silvestre, V. (2011). Evaluación de la adicción al móvil en la adolescencia. Chóliz Montañés, Mariano ; Villanueva Silvestre, Verónica. Evaluación de La Adicción Al Móvil En La Adolescencia. En: Revista Española de Drogodependencias, 2011, Vol. 36, No. 2: 165.
- PEDRERO PÉREZ, E. J., RODRÍGUEZ MONJE, M. T., & RUIZ SÁNCHEZ DE LEÓN, J. M. (2012). Adicción o abuso del teléfono móvil . Revisión de la literatura . Mobile phone abuse or addiction . A review of the literature . Adicciones.
- Sánchez-Carbonell, X., Beranuy, M., Castellana, M., Chamarro, A., & Oberst, U. (2008). La adicción a Internet y al móvil: ¿moda o trastorno? Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.279
- Sanchez-Carbonell, Xavier;Beranuy, Marta; Castellana, MOntserrat; Chamarro, Ander; Oberst, U. (2008). La Adiccion a Internet y al móvil. Adicciones.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.