Logo image
Logo image

Älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt lapsilla

3 minuuttia
Lapset käyttävät älypuhelimia yhä nuoremmalla iällä. Tätä ei voi välttää; he ovat syntyneet teknologian aikakaudella. On vanhempien päätettävissä, milloin lapsi voi alkaa käyttää älypuhelinta, arvioituaan ensin niiden haitat ja hyödyt.
Älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt lapsilla
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kännyköillä on jatkuvasti yhä merkittävämpi rooli lasten elämässä. Vanhemmilla, opettajilla, psykologeilla, teknologeilla, mainostajilla, valmistajilla ja liikemiehillä on hyvin erilaiset näkemykset tästä aiheesta. Kannattaako lapselle ostaa älypuhelinta? Mitkä ovat älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt?

Mikä on älypuhelin?

Some figure

Älypuhelin on puhelin, jolla on suurempi liitettävyys, suurempi kyky varastoida dataa sekä enemmän ominaisuuksia kuin perinteisellä matkapuhelimella. Se on periaatteessa taskutietokone.

Älypuhelinten liikakäytöstä lapsuudessa, ja yhä varhaisemmasta iästä lähtien, on keskusteltu paljon.

Tulisiko älypuhelinta sallia lapsille? Jotta voisit vanhempana tehdä oikean päätöksen, analysoi seuraavat älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt ja päätä mikä on paras ratkaisu omien lastesi ja perhedynamiikkanne kannalta.

Lue tämäkin artikkeli: Kännykän haitat: 4 vähemmän tunnettua seurausta

Älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt lapsilla

Hyödyt

1. Älypuhelimet ovat nykyaikaa

Elämme teknologian aikakaudella, joten älypuhelimen kieltäminen lapsilta voi olla ristiriitaista.

Kuinka selität lapsille sen, että älypuhelimet voivat olla haitaksi, jos annat heidän kuitenkin pelata tietokoneella ja tableteilla tai käytät älypuhelinta itse?

2. Älypuhelimen avulla saa tietoa

Tuntien ulkopuolella älypuhelimen käyttö opettajan ohjaamana voi saada lapset etsimään tietoa jostakin aiheesta. Tällä tavoin lapsia voi opettaa käyttämään oppimisen apuvälineitä, hakemaan tietoa koulutehtävää varten ja edistää samalla kunnollista perehtymistä aiheeseen pelkän kopioimisen sijaan.

3. Ne voivat lisätä turvallisuutta ja yhteydenpitoa

Vanhemmat voivat hyödyntää matkapuhelinta saadakseen yhteyden lapsiinsa ja selvittääkseen missä nämä milloinkin ovat ja miten he voivat hätätilanteen sattuessa.

Monet matkapuhelimet on varustettu GPS:llä, minkä ansiosta vanhemmat pystyvät paikantamaan lastensa puhelimet ja saamaan selville missä he ovat.

4. Edistää vastuullisuutta

Älypuhelimen käytön salliminen lapsille voi olla keino opettaa heitä olemaan vastuullisia. Tämä ei koske ainoastaan puhelimesta huolehtimista, vaan myös sitä, kuinka sitä käytetään ja miten kauan.

5. Älypuhelin oppimisen apuvälineenä

Älypuhelimet voivat auttaa lapsia käyttämään kalentereita kokeiden päivämäärien merkitsemiseen, tallentamaan äänimuistutuksia jostakin mielenkiintoisesta sekä säilyttämään vanhempiensa, opettajiensa ja ystäviensä puhelinnumeroita. He voivat myös ottaa kuvan kännykän kameralla kaaviosta tai piirroksesta tussitaululla, mikä edistää oppimista.

Haitat

Some figure

Älypuhelimet eivät tietenkään ole pelkästään hyödyllisiä, vaan niihin liittyy myös monia haittapuolia, riskejä ja vaaroja.

Tässä joitakin haittoja, joita lapsen tutustuttaminen teknologian maailmaan jo nuorella iällä voi aiheuttaa.

1. Älypuhelimen käyttö haittaa lapsen hienomotoristen taitojen kehitystä

Lapsen on opittava tarttumaan kynään ja kirjoittamaan ennen kuin hän oppii käyttämään älypuhelinta. Etusormen ja peukalon ote on yksi oleellisista virstanpylväistä jokaisen lapsen psykomotorisessa kehityksessä.

Joidenkin tutkimusten mukaan liika älypuhelimien ja tablettien käyttö jo varhain lapsuudessa etäännyttää lapset tästä yksinkertaisesta ja perustavanlaatuisesta käden otteesta.

2. Kirjoitetun kielen oppiminen rajoittuu

Chateissa, tekstiviesteillä tai sosiaalisessa mediassa keskustelevat lapset lyhentävät sanoja ja kommunikoivat osaksi kuvin, mikä voi haitata kirjoitetun kielen kehittymistä.

Kirjoittaminen on kuitenkin perustyökalu myöhemmissä opinnoissa menestymiseen.

3. Lisää eristäytymistä muista

Aivan kuten videopelien kohdalla, jatkuva älypuhelimen käyttö johtaa eristäytymiseen muista. Lapsi pelaa, surffailee netissä ja keskustelee sosiaalisessa mediassa, mutta ei keskustele läheistensä kanssa. Sosiaalisten taitojen kehittäminen on tärkeä osa lasten kehitystä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Älypuhelimen käytön aiheuttamat terveyshaitat

4. Se edistää passiivista elämäntapaa ja lapsuudenajan ylipainoa

Liika älypuhelimen käyttö johtaa siihen, että lapsi istuu tai makaa sängyssä kaiken aikaa. Fyysisen aktiivisuuden puutteella on vakavia seurauksia lasten terveydelle. Pyri ehkäisemään lapsuudenajan ylipainoa!

5. Yksityisyys vähenee

Älypuhelimissa on kaikki tarpeelliset työkalut oman arjen taltioimiseen. Lapsi voi ottaa kuvia ja tehdä videoita ja jakaa ne sosiaalisessa mediassa. Hänen elämänsä saattaa pyöriä sen ympärillä, että hän saa “tykkäyksen”, kommentin tai uusia seuraajia. Tämä vähentää yksityisyyttä, millä voi olla vakavia seurauksia, esimerkiksi seuraavat alla luettelemamme.

6. Lapsesta saattaa tulla kyberrikosten uhri tai tekijä

Valvomaton puhelimen käyttö voi altistaa lapset nettikiusaamiselle tai lasten hyväksikäytölle. Lapsi saattaa vahingossa julkaista intiimin kuvan tai videon ja joutua kiusaamisen uhriksi. Tai sitten hän saattaa ottaa kuvan toisesta lapsesta tai jakaa hänestä yksityistä sisältöä ja muuttua näin itse kiusaajaksi. Vahdi tarkasti kuinka lapsesi käyttää puhelintaan.

Mitä vanhempien tulisi tehdä?

Some figure

Älypuhelimen käytön haitat ja hyödyt lapsella ovat laaja-alaiset. On vanhempien vastuulla vahtia lastensa puhelimen ja internetin käyttöä. Älypuhelimen käytön valvomiseen on monenlaisia sovelluksia sinun tarvitsee vain ottaa niistä selvää, tehdä arvio ja päättää.

On tärkeää vahtia myös lasten opiskelua netissä. Sinun on oltava tarkkaavainen ja tiedettävä mitä he tekevät ja millaista sisältöä he näkevät ja jakavat.

Oikein käytettynä älypuhelimet ovat mahtava apuväline.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.