Logo image
Logo image

Kännykän haitat: 4 vähemmän tunnettua seurausta

3 minuuttia
Vaikka ei olekaan epäilystä siitä että kännykkä on helpottanut elämää monella tapaa, joskus saatamme käyttää puhelinta erittäin paljon. Silloin se voi vaikuttaa terveyteen haitallisesti.
Kännykän haitat: 4 vähemmän tunnettua seurausta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kännykät ovat haitallisempia kuin moni meistä luulee. Matkapuhelinten negatiiviset vaikutukset lakaistaan kuitenkin maton alle, ja siksi onkin tarpeen, että asiasta annetaan enemmän tietoa. Näin voit olla paremmin selvillä siitä, mitä kännykän käyttö oikeasti tarkoittaa itsellesi ja ympäristöllesi. Tässä artikkelissa esittelemämme kännykän haitat saattavat olla sinulle vähemmän tunnettuja, joten jatka lukemista, niin saat tietää lisää!

Vuosien vieriessä ja kännyköiden ollessa koko ajan yhä enemmän läsnä, nämä laitteet ovat kehittyneet niin paljon, että voidaan sanoa nykyisten kännyköiden olevan pieniä tietokoneita.

Vaikka kännyköillä onkin monia positiivisia ominaisuuksia, jotka helpottavat elämää, jotkut asiat eivät ole kovin toivottuja.

Kännykän haitat – 4 vähemmän tunnettua seurausta

Vaikka nykyisin voidaankin havaita useita haittoja matkapuhelimen käytöstä, keskitymme tässä tekstissä vain neljään – meidän mielestämme ne ovat kaikkein tärkeimmät. Ne vaativat syvällisempää selitystä, jotta ihmiset voivat saada tarpeellisen tiedon terveytensä kannalta.

1. Kännykät saavat meidät keskeyttämään sen, mitä olimme tekemässä

Some figure

Olitpa töissä tai opiskelujen parissa, missä pidät kännykkääsi? Varmaakin hyvin lähellä – kenties taskussasi tai pöydällä.

Sitten saat puhelinsoiton, tekstiviestin tai sähköpostia… Kännykkäsi ottaa tämän vastaan vieressäsi, mikä on haitaksi hyvinvoinnillesi.

Yksi kännykän negatiivisista vaikutuksista on se, että se estää meitä keskittymästä sekä tekee meidät koko ajan valppaaksi kaikille niille keskeytyksille, joita saattaa tulla.

Olitpa miten keskittynyt tahansa työhösi tai opiskeluun – kun kännykkä soi, et voi välttää antamasta sille kaikkea huomiotasi.

Tämä voi tarkoittaa sitä, että et käytä käsillä olevaa aikaasi täysillä hyödyksi, ja että aina silloin tällöin huomiosi vie sosiaalinen media. Siksi tuloksena on, että viivyttelet sen tekemisessä, mikä on todella tärkeää.

  • Kun jätät kännykän kassiin äänettömälle, tai toisen huoneeseen, tilanne on paljon parempi. Tällä tavalla pystyt välttämään olemasta aina tietoinen puhelimestasi.

2. Se estää meitä nauttimasta nykyhetkestä täysillä

Tämä on hyvin tärkeä asia, sillä joka kerta kun lähdet matkalle tai nautit kivasta hetkestä (ilotulitukset, syntymäpäiväjuhlat…) ensimmäiseksi ajattelet kenties kuvan tai videon nappaamista.

Usein mieleen tulee laittaa otos heti sosiaaliseen mediaan, jotta voisimme saada “tykkäyksiä”. Onko tämä kuitenkaan niin tärkeää?

Olemme oppineet näkemään ja kokemaan kaikkein kauniimpia asioita vain kuvaruudun kautta. Sen sijaan laita kännykkä pois ja nauti hetkestä, äläkä ajattelet kuvan ottamista ja sen jakamista, jotta voisit nähdä kuinka moni kavereistasi tykkää siitä. Tämä on yksi suurimmista ja surullisimmista haitoista, joita kännykkä tuo tullessaan.

3. Kännykällä on eräitä hyvin vakaviakin riskejä terveydellesi

Some figure

Edellä mainittujen asioiden lisäksi matkapuhelimet aiheuttavat myös hyvin dramaattista vaaraa terveydellemme.

Televisiossa olemme nähneet, kuinka ihmiset ajavat katupylväitä päin tai muuta vastaavaa, kun he katsovat kännykkäänsä eivätkä tietä. Vaarana on siis onnettomuuteen joutuminen tämän laitteen takia.

Siten kännykkä ei ole riski ainoastaan omalle terveydellesi, vaan se saattaa johtaa myös muiden ihmisten terveyden vaarantumiseen.

Ihminen, joka katsoo puhelintaan ajaessaan, voi helposti vahingossa ajaa jalankulkijan päälle. Aiheuttavatko kännykät meille niin suurta riippuvuutta, että emme todellakaan voi jättää niitä pois edes hetkeksi aikaa?

4. Se vahingoittaa sosiaalista elämääsi

Some figure

Viimeinen esille ottamamme haitta kännykän käytöstä on tämä, eli se ei ainoastaan aiheuta riskiä terveydellesi, vaan lisäsi se on vahingollinen ihmissuhteidesi kannalta.

Moni meistä on nähnyt, kuinka nelihenkinen perhe syö ravintolassa hiljaisuudessa – jokainen kirjoittaa jotakin puhelimellaan, tai kenties etsii jotakin netistä ja hauskuuttaa näin itseään. Monelle tämä näkymä on hyvin surullinen ja huolta aiheuttava tulevaisuutta ajatellen. Miksi ihmiset lähtevät ravintolaan yhdessä, jos ei edes puhuta keskenään?

Kännykät aiheuttavat sitä, että meiltä jää välistä moni ihana hetki, kuten esimerkiksi kasvotusten toisen ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa oleminen.

On ihmisiä, joka sanovat kärsivänsä riippuvuudesta kännykkäänsä ja olevansa kykenemättömiä jättämään tätä laitetta sivuun hetkeksikään. Oletko mielestäsi itse tässä ryhmässä? Mitä olet mieltä tulevaisuuden kehityksestä, jos kännykän haitat jätetään hoitamatta – mitä, jos ne ajan kuluessa paisuvat yhä suuremmiksi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.