Logo image
Logo image

10 vinkkiä, joiden avulla voit huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana

3 minuuttia
Suurin osa maailmasta on karanteenissa COVID-19 -kriisistä johtuen. On tärkeää huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana stressin ja ahdistuksen ehkäisemiseksi. Annamme tässä artikkelissa kymmenen vinkkiä siihen.
10 vinkkiä, joiden avulla voit huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

COVID-19 -pandemian aiheuttama kriisi on pakottanut väestön omaksumaan nopeasti odottamattomat elämäntapamuutokset. Sen myötä monet ihmiset ovat alkaneet kärsiä stressistä, ahdistuksesta ja paniikista. Tapahtuuko sinullekin niin? Jos näin on, jatka lukemista, sillä kerromme kuinka voit huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana.

On merkittävää osata selviytyä tästä tilanteesta henkisellä tasolla haitallisten seurausten ehkäisemiseksi. On siis hyvä idea oppia tekemään aktiviteetteja, jotka saavat sinut pysymään rauhallisena sekä yhdistymään sisäisen minäsi kanssa.

10 vinkkiä, joilla huolehdit mielenterveydestä karanteenin aikana

Jatkuvien COVID-19 -tartuntaa koskevien negatiivisten uutisten virta on aiheuttanut väestössä lukuisia mielenterveysongelmia. Karanteenissa oleminen ei tietenkään auta asiaa. Vaikka osa väestöstä selviytyykin tilanteesta hyvin, on toisilla vaikeuksia käsitellä päivittäistä ahdistusta, levottomuutta ja jopa unettomuutta.

Ongelmana on se, että mieli hämmentyy runsaasta uutistulvasta sairauksiin liittyen sekä tarpeesta käsitellä eristäytymistilannetta, jota ei ole koskaan aikaisemmin koettu. Monien täytyy siis oppia nyt huolehtimaan mielenterveydestä sekä hallitsemaan omia tunteitaan.

Annamme tässä artikkelissa joitakin suosituksia, joiden avulla voit huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana.

1. Jaa asioita

Tämä auttaa sinua pääsemään pois omasta henkisestä karanteenistasi.

Jotkut ihmiset tuntevat tällaisina aikoina olonsa erittäin haavoittuvaisiksi, kuten esimerkiksi vanhukset, yrittäjät, yksinhuoltajat ja niin edelleen. Omien voimavarojen jakaminen heidän kanssaan on hieno tapa auttaa apua tarvitsevia ihmisiä. Samalla autat itseäsi myös unohtamaan oman erityisen tilanteesi.

Some figure
Jos sinulla on mahdollisuus, vie ruokaa ja muita tarvikkeita apua tarvitseville. Tämä auttaa sinua pääsemään pois omasta henkisestä eristyksestäsi.

2. Yhdisty perheesi kanssa uudelleen

Vaikka oletkin fyysisesti karanteenissa, ei se ole syy lakata olemasta sosiaalinen. Tilanne on oikeastaan aivan päinvastoin!

On useita sosiaalisia tukiverkkoja ja teknologisia laitteita, joita voit käyttää hyväksi pysyäksesi yhteydessä rakastamiesi ihmisten kanssa. Ystävät ja perhe ovat tällaisina aikoina tärkeä tukiverkosto ja kannustuksen lähde.

3. Hengitä raikasta ilmaa huolehtiaksesi mielenterveydestä karanteenin aikana

Yritä saada ainakin puoli tuntia aurinkoa päivittäin. D-vitamiini ei ole tärkeää vain henkiselle terveydelle, vaan myös fyysiselle terveydelle. Jos sinulla ei ole omaa pihaa, käy parvekkeella tai istu avoimen ikkunan lähellä. Äläkä unohda käyttää aurinkovoidetta!

Raikas ilma auttaa sinua myös huolehtimaan mielenterveydestä karanteenin aikana.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Rentoutumismenetelmiä karanteenin aikana

4. Luo tilaa itsellesi

Etsi paikka, joka tarvitsee huomiotasi kotona ja tee siitä mukava nurkkaus itsellesi.

Siivouksella on positiivinen vaikutus mieleen ja niin on myös kauniisti sisustetulla sekä mukavalla tilalla. Voit käyttää sitä maalaamiseen, uuden kirjan lukemiseen tai minkä tahansa muun nauttimasi harrastuksen tekemiseen.

5. Hoida puutarhaa huolehtiaksesi mielenterveydestä karanteenin aikana

Omistitpa sitten suuren piha-alueen tai vain ikkunalaudan, auttaa kasveista päivittäin huolehtiminen selvittämään ajatukset. Jos olet erityisen uskalias, voit alkaa kasvattaa itse ruokaa!

6. Lue kirjaa

Uppoudu uuden romaanin maailmaan. Ei ole parempaa tapaa irtautua nykyhetkestä ja unohtaa ongelmat kuin kirjallisuuden kiehtova maailma.

Some figure
Lukemalla voit vähentää negatiivisia ajatuksia sekä huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana.

7. Harrasta meditointia

Meditointi ei tarkoita sitä, että sinun täytyy tyhjentää mieli. Se tarkoittaa pikemminkin nykyhetkeen keskittymistä. Jos et osaa vielä meditoida, älä ole huolissasi.

Voit aloittaa ensin ohjatuilla meditaatiotunneilla – niitä on tarjolla runsaasti netissä. Kun pääset niistä jyvälle, voit luoda oman rytmin.

8. Kokeile pilatesta huolehtiaksesi mielenterveydestä karanteenin aikana

Pilates on erinomainen harjoitusmenetelmä stressin vähentämiseksi ja yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi. Muscles, Ligaments and Tendons Journal -lehden julkaisemassa tutkimuksessa todetaan, että se auttaa myös pysymään hyvässä fyysisessä kunnossa.

Pilates voi parantaa erityisesti notkeutta sekä nivelten terveyttä. Tämä ei ole mikään vähäpätöinen yksityiskohta nyt, kun karanteeni voi helposti johtaa vähän liikkuvaan elämäntyyliin.

9. Opettele tietoisuustaitoja

Tietoisuustaitomenetelmien oppiminen on toinen tapa välttyä henkiseltä ylikuormitukselta. Niiden avulla voit irtautua hetkeksi kaikesta ympärilläsi tapahtuvasta ja etsiä tarvitsemaasi sisäistä rauhaa.

Lue myös: Lasten ja nuorten mindfulness: onko siitä hyötyä?

10. Vietä omaa aikaa

Jos sinusta on joskus tuntunut siltä kuin sinulla ei olisi koskaan aikaa itsellesi, on tämä sopiva hetki hemmotella itseäsi.

Kotona oleminen on täydellinen aika itsestään huolehtimiselle. Varaa aikaa liikunnalle, esteettisille hoidoille tai muille aktiviteeteille, jotka saavat olosi tuntumaan hyvältä.

Some figure
Kasvohoito tai vaahtokylpy voivat olla juuri niitä asioita, jotka auttavat sinua selvittämään ajatukset ja hemmottelemaan itseäsi samaan aikaan.

Huolehdi mielenterveydestä karanteenin aikana

Jotta voisit huolehtia mielenterveydestä karanteenin aikana, käytä aikaa asioiden pohtimiseen. Voit tarkastella asiaa mahdollisuutena muuttaa huonoja tapoja, huolehtia muista sekä parantaa ympäristötapoja. 

Tämänhetkinen tilanne ei kestä ikuisesti. Pidä mielessä, että tulee hetki, jolloin muistelet näitä aikoja tuntematta lainkaan tällä hetkellä kokemaasi ahdistusta. Yritä rentoutua, vältä liiallista uutisten katsomista ja hyödynnä sinulla oleva aika sellaisten asioiden tekemiseen, jotka lisäävät hyvinvointiasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kloubec J. Pilates: how does it work and who needs it?. Muscles Ligaments Tendons J. 2011;1(2):61–66. Published 2011 Dec 29.
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Stress and Coping. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). CDC. Available in https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html
  • Roy D, Tripathy S, Kar SK, Sharma N, Verma SK, Kaushal V. Study of knowledge, attitude, anxiety & perceived mental healthcare need in Indian population during COVID-19 pandemic [published online ahead of print, 2020 Apr 8]. Asian J Psychiatr. 2020;51:102083. doi:10.1016/j.ajp.2020.102083
  • Lee, Sherman. (2020). Coronavirus anxiety scale: A brief mental health screener for COVID-19 related anxiety. Death Studies. 1-9. 10.1080/07481187.2020.1748481.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.