Aromaattiset öljyt auttavat nukkumaan paremmin

Nukahtaminen ja hyvät yöunet ovat fysiologisia tarpeita. Nukkuminen auttaa sinua ajattelemaan selkeämmin, ajattelemaan asioita uudelleen ja keskittymään paremmin. Riittämätön unensaanti taas puolestaan vaikuttaa sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Aromaattisten öljyjen käyttäminen voi kuitenkin auttaa sinua unirutiinin saamisessa.
Aromaattiset öljyt auttavat nukkumaan paremmin

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

On olemassa useita ennen nukkumaanmenoa suositeltavia menetelmiä, jotka auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan. Aromaattiset öljyt auttavat nukkumaan paremmin, koska ne voivat ehkäistä unettomuutta ja varmistavat, että lepäät hyvin. Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksan aromaattista öljyä.

Aromaterapia on nykyään arvokas lähde, joka auttaa ihmisiä saavuttamaan rauhallisen tilan, josta on myös hyötyä muissa päivittäisissä tehtävissä.

Stressi, unettomuus, ahdistus ja masennus

nainen tutkii puhelintaan sängyssä

Nykyajan kuormittava elämäntyyli on täynnä velvollisuuksia, jotka voivat aiheuttaa stressikohtauksia. Aamulla aikaisin herääminen, kellon tai kännykän katsominen tai univaikeudet ovat esimerkkejä tällaisesta stressistä.

Unettomuus vaikuttaa yleensä aikataulun muuttumiseen, ruokavalioon, sekä kahvin ja alkoholin juomiseen. Kun et nuku hyvin, voi se tehdä sinusta pahantuulisen, aiheuttaa yleistä huonovointisuutta, ärtyneisyyttä tai väsymystä. Stressi voi myös olla jonkin henkisen ongelman, kuten masennuksen ja ahdistuksen oire.

Onneksi aromaterapia terapeuttisena menetelmänä on hyvä liittolainen näitä sairauksia vastaan taistelemisessa. Se ei korvaa hoitoja, mutta se auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi luonnollisten tuotteiden avulla.

Eteeriset öljyt ja hermojärjestelmä

aromaattiset öljyt

Eteeriset öljyt tai parasympaattisessa hermojärjestelmässä toimivat aromaattiset aktiiviset ainesosat hallitsevat saamaasi lepoa, rentoutumista ja unta. Nenän miljoonat hajureseptorit yhdistyvät aivoihin. Siten tuoksuilla on välitön vaikutus levon, rentoutumisen ja unen toimintaan.

Joitakin aktiivisia ainesosia löytyy useista eri aromaattisista öljyistä. Niiden joukossa ovat pomeranssi ja laventeli, jotka ovat rauhoittavia ja rentouttavia. Niiden aromit saavuttavat aivot joko hieronnan, uutteiden tai aromaattisten diffuusorin avulla ja niiden teho voi mahdollistaa levollisen unen sekä vähentää jännitettä, ahdistusta ja masennusta.

Nämä aromaattiset öljyt auttavat nukkumaan paremmin

aromaattiset öljyt ja aromaterapia

1. Laventeli

Laventeliöljy on aromaterapian arvostetuin öljy. Sen vaikutus hermojärjestelmään on kyseenalaistamaton, koska sillä on rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Se on ihanteellinen nukkumiseen, jopa kroonisissa unettomuustapauksissa.

Hyödyntääksesi laventeliöljyn vaikutukset, on suositeltavaa:

 • Laittaa 15 tippaa diffuusoriin illalla.
 • Hieroa sitä kasvoille, kaulaan, käsivarsiin, käsiin ja jalkoihin.
 • Laittaa tippa molempiin ranteisiin tai kaulaan liuottamalla sitä vartalovoiteeseen tai vaihtoehtoisesti tavalliseen vartaloöljyyn.

2. Pomeranssiöljy

Pomeranssin rauhoittavat ominaisuudet torjuvat tehokkaasti unettomuutta, masennusta, stressiä, ahdistusta ja hermostuneisuutta.

Voit käyttää joko diffuusoria tai hieroa sitä. Pomeranssi on yksi parhaista aromaattisista öljyistä, joka ehkäisee uniongelmia.

3. Eteerinen mandariiniöljy

Jos sinulla on vaikeuksia ottaa etäisyyttä kaikesta päivittäisestä kiireestä, on mandariini erittäin hyödyllinen rentoutumisen ja lepäämisen kannalta.

 • Paras tapa käyttää sitä on laittaa 15 tippaa diffuusoriin ennen nukkumaanmenoa.
 • Vaihtoehtoisesti voit myös nauttia sitä aamuin ja illoin liuottamalla sitä kaksi tippaa oliiviöljyyn.

4. Eteerinen rohtovirmajuuriöljy

Sen rauhoittavat ominaisuudet takaavat sen, että saat levollisen unen.

 • Sitä voidaan käyttää laittamalla 15-20 tippaa diffuusoriin tai hieromalla sitä kasvoille, kaulaan ja raajoihin.

5. Roomalainen kamomilla

Eteerinen roomalainen kamomillaöljy on ihanteellinen unettomuuden torjumisessa. Sillä on tehokas rentouttava vaikutus, josta on hyötyä jopa korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille, joiden on vaikea rentoutua.

6. Meirami stressiä vastaan

Tämän aromaattisen öljyn ominaisuudet vähentävät verenpainetta ja lieventävät stressiä. Meiramiöljy auttaa sinua myös hengittämään paremmin, kun kärsit flunssasta.

 • Diffuusorin tai hieronnan käyttäminen on ihanteellista stressin vähentämiseksi.

7. Sitruunaverbena ahdistukseen

Voit käyttää tätä aromaattista öljyä ahdistuksen, masennuksen tai stressin ehkäisemiseen, sillä se sisältää todella tehokkaita rauhoittavia ominaisuuksia.

 • Jotta voisit hyödyntää täysin sen tehon, voit liuottaa sitä kaksi tippaa oliiviöljyyn ja nauttia kolmesti päivässä.

8. Petitgrainöljy jännityksen ehkäisemiseen

Kyseessä on tunnetusti hypnoottinen öljy, joka on kamomillaa tehokkaampi. Petitgrainmandariini on myös lihasrelaksantti, joka lievittää stressiä ja edistää rentoutumista.

 • Sitä kannattaa käyttää hieronnassa.
 • Voit myös haistaa sitä suoraan ampullipullosta tai nauttia kaksi tippaa oliiviöljyyn liuotettuna.

Aromaattisilla öljyillä on tehokas vaikutus aivoihin. Siten ne voivat auttaa sinua rentoutumaan täysin torjuen samalla unettomuutta, stressiä ja ahdistusta. Voit tehdä sen haistamalla sitä milloin vain päivän aikana, varsinkin iltaisin, kun haluat rentoutua ja rauhoittua.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksi vauvat nukkuvat vain äidin ollessa läsnä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksi vauvat nukkuvat vain äidin ollessa läsnä?

On varsin normaalia, että vauvat nukkuvat paremmin äidin ollessa lähellä ja se on lisäksi paljon yleisempää, kuin olisit uskonutkaan. • Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
 • Solórzano-Santos, F., & Miranda-Novales, M. G. (2012). Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2011.08.005
 • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.