Logo image
Logo image

Laventeliöljyn valmistus ja käyttö

3 minuuttia
Laventeliöljyn tuoksu herättää aistit. Mutta ihastuttavan tuoksunsa lisäksi sillä on myös monia hyötyjä terveydelle.
Laventeliöljyn valmistus ja käyttö
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Laventeliöljy on yksi käytetyimmistä öljyistä sekä lääkinnällisissä että kosmeettisissa tarkoituksissa, sillä se sisältää monia mahtavia ominaisuuksia. Sen vaikutukset on tiedetty jo muinaisajoista asti, ja nykytutkimukset ovat löytäneet siitä vielä lisää hyviä ominaisuuksia.

Laventeliöljyn violetti väri on yksi niistä piirteistä, joka tekee tästä öljystä niin erityisen. Se on myös yksi luonnollisista öljyistä, joita käytetään rentouttavissa hieronnoissa ja aromaterapiassa.

Laventeliöljyn valmistaminen

Laventeli on aromaattinen ja stimuloiva kasvi, joka voi auttaa mm. krampeissa, ruoansulatusvaivoissa ja ahdistukseen liittyvissä ongelmissa. Laventeliöljyä voi ostaa esimerkiksi luontaistuotekaupoista, mutta se voi olla melko kallista. Halvemmat versiot ovat yleensä laimennettuja ja tehottomampia, mistä syystä suosittelemmekin valmistamaan laventeliöljyä itse. Öljyn valmistaminen on hyvin yksinkertaista ja edullista, ja näin siitä saa parhaat hyödyt irti.

Katso myös: Laventeli: mahtava eteerinen öljy kotiin ja iholle

Mitä tarvitaan

Some figure
 • Kuivattuja laventelinkukkia
 • Oliivi- tai auringonkukkaöljyä
 • 1 pieni lasipurkki

Valmistus

 • Sekoita ensin laventeli ja öljy keskenään lasipurkissa ja anna seoksen olla auringonvalossa kolme päivää.
 • Kolmen päivän kuluttua ravista purkkia ja siirrä seos toiseen purkkiin siivilän tai suodatinpussin avulla.
 • Öljy on valmis käytettäväksi!

Muista, että eteerisiä öljyjä ei tule koskaan niellä. Lisäksi on aina hyvä testata tuotetta ensin pieni määrä iholla allergian varalta laittamalla muutama tippa vanupalloon ja hieromalla sitä kyynärvarteen.

Käytä tätä öljyä ohimoiden hieromiseen päänsäryn yllättäessä tai tee rentouttava kokovartalohieronta.

Hyödyt kauneudelle

Ihonhoito

Some figure

Laventeliöljy pehmittää ihoa, saaden sen näyttämään sileämmältä ja nuoremmalta. Tästä syystä monet kosmetiikkayritykset käyttävät sitä usein tärkeimmissä ihonhoitosarjoissaan. Sen tuoksua verrataan usein ruusunmarjaan.

Laventeliöljy ehkäisee myös ryppyjä ja auttaa taistelemaan ikääntymisen merkkejä vastaan, sillä se sisältää uudistavia ominaisuuksia. Sillä on jopa tärkeä rooli solukudoksen aktivoimisessa, sillä se on hyvin kosteuttava.

Suositeltavaa lukemista: Kohenna ulkonäköäsi viikossa näillä 9 öljyllä

Hiustenhoito

Laventeliöljy uudistaa päänahkaa ja saa jopa kaikkein vaurioituneimmat hiukset uudistumaan sekä näyttämään terveiltä ja kiiltäviltä.

Markkinoilla on lukemattomia shampoita ja hoitoaineita, jotka sisältävät laventeliöljyä. Laventelin eteeristä öljyä voi myös levittää hiuksiin niiden pesemisen jälkeen normaalilla shampoolla.

Terapeuttiset hyödyt

laventeliöljy taistelee ahdistusta vastaan ja rauhoittaa hermoja

Some figure

Laventeliöljy on yksi käytetyimmistä öljyistä, koska sillä on rentouttavia ja rauhoittavia ominaisuuksia. Tavallisin tapa hyödyntää sitä terapeuttisessa tarkoituksessa on hengittää sen tuoksua diffuusorin avulla tai lisäämällä sitä muutaman tipan kylpyveteen.

Laventeliöljy parantaa unen laatua ja auttaa unettomuuteen.

Antiseptinen

Laventeliöljyä voidaan käyttää hoitamaan ihotulehduksia, sillä sillä on kyky tappaa bakteereja ja viruksia. Se hoitaa lisäksi palovammoja tai mitä tahansa tulehdusta yleisesti.

Kivunlievitys

Laventeliöljy lievittää kipua ja turvotusta, jotka liittyvät ihosairauksiin.

Laventeliöljy on tulehdusta lievittävä

Some figure

Laventeliöljy vähentää tulehduksen tai verentungoksen mukanaan tuomia oireita, ja näin ollen sitä käytetäänkin palovammoihin.

Hengityselinsairaudet

Laventeliöljy voi lievittää hengitystieongelmia, kuten influenssaa, flunssaa, yskää, astmaa ja kipeää kurkkua. Voit hieroa laventeliöljyä myös kaulalle ja selkään tai hengittää sitä käyttäen höyrystintä.

Käyttötavat

 • Lisää öljyä kylpyveteen kipeiden lihasten lievittämiseksi.
 • Hiero ihoon lievittääksesi nivel- tai lihaskipua, sekä iho-ongelmia kuten palovammoja, aknea ja haavoja.
 • Lisää muutama tippa saaviin, jossa on kuumaa vettä, ja hengitä höyryä.
 • Öljyä voidaan käyttää myös käsien ja jalkojen kosteuttamiseen lisäämällä muutama tippa astiaan, jossa on lämmintä vettä. Uita sitten käsiä ja jalkoja nesteessä lievittääksesi kipua ja turvotusta.
 • Öljy sopii käytettäväksi myös hauteena: kasta pyyhe astiassa, jossa on vettä ja muutama tippa laventeliöljyä. Levitä pyyhe sitten nyrjähdyksen tai lihasvamman päälle.

Suosituksia

 • Öljyä tulisi laimentaa tai käyttää aromaterapiana.
 • Sitä ei suositella lapsille.
 • Vältä aineen joutumista silmiin tai limakalvoille.
 • Tee allergiatesti ennen käyttöä hankaamalla muutama tippa öljyä käsivarteen.
 • Raskaana olevien tai imettävien naisten tulisi välttää tämän öljyn käyttöä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mori HM, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16:144. Published 2016 May 26. doi:10.1186/s12906-016-1128-7
 • Hay, I. C., Jamieson, M., & Ormerod, A. D. (1998). Randomized trial of aromatherapy: Successful treatment for Alopecia areata. Archives of Dermatology134(11), 1349–1352.
 • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147–155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
 • Han, S. H., Hur, M. H., Buckle, J., Choi, J., & Lee, M. S. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine12(6), 535–541. https://doi.org/10.1089/acm.2006.12.535
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control. https://doi.org/10.1071/HI05035

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.