Milloin lapsi on riippuvainen videopeleistä?

Hermostollisessa toiminnassa havaitut kaavat videopeleistä riippuvaisilla ihmisillä ovat osoittaneet, että tällöin henkilöllä on epätasapaino siinä aivojen osassa, joka hallitsee tyydytyksen tunnetta. Sama ilmiö koskee muitakin riippuvuuksia.
Milloin lapsi on riippuvainen videopeleistä?

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On yhä tavallisempaa, että vanhemmat tuskailevat kun lapsi ei “pysty lopettamaan videopelien pelaamista”, tai uskovat että tämä on riippuvainen videopeleistä. Tämä on yhä epätoivoisemmaksi muuttuva tilanne, joka koskee lukuisia sellaisia perheitä, joissa vanhemmat eivät pysty saamaan lapsiaan pois laitteiden luota. Tällöin on hyvin vaikeaa palauttaa lapsi takaisin sellaiseen arkeen, jossa elämä on terveellistä ja ollaan enemmän läsnä ympäristössä.

Riidat koskien sitä, kuinka monta tuntia päivässä lapsen tulisi saada viettää tietokoneella, tabletilla, puhelimella tai videopelien parissa, ovat monessa perheessä jokapäiväisiä. Vaikka suuri osa lapsista onkin tottunut viettämään rajoitetusti aikaa sähkölaitteita tuijottaen, yhä useammat lapset ovat tulleet riippuvaisiksi näistä laitteista. Lisäksi on havaittu, että yhä useampi lapsi on riippuvainen videopeleistä.

Kuten kaikki riippuvuudet, tämäkin ongelma vaatii psykologista hoitoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ongelma korjaantuisi nopeasti tai vaivattomasti. Yhä useampi vanhempi on saanut nähdä, että lapsi ei yksinkertaisesti pysty tai halua lakata pelaamasta videopelejään. Siksi onkin tärkeää ryhtyä toimeen ennen kuin tilanne pääsee riistäytymään täysin käsistä.

Ovatko videopelit yleisesti ottaen turvallisia lapsille?

Roblox on suosittu videopelialusta lapsille ja teineille, ja sitä koskien on ilmennyt useampia hyvin huolestuttavia ongelmia siitä johtuen, että tietyt käyttäjät ovat hakkeroineet systeemiin. Yksi ikävä esimerkki tällaisesta on 7-vuotiaan tytön luoman käyttäjähahmon “raiskaaminen”, jonka saivat aikaan kaksi muuta käyttäjää.

Tytön äiti, Amber Petersen, kertoi Facebookissa, että eräänä aamuna hän näki tyttärensä leikkivän tabletillaan, kun tämän ilme muuttui järkyttyneeksi. Kun äiti lähestyi ruutua, hän näki kahden toisen käyttäjähahmon raiskaavan ruudulla tyttärensä naispuolista hahmoa. Äiti otti ruutukaappauksen tästä tapauksesta, jotta hän saattoi raportoida tapahtuneen välittömästi.

Roblox mahdollistaa sen, että käyttäjät luovat omat tunnushahmot, virtuaaliset maailmat ja pelit. Lisäksi se takaa, että käytössä on tiukat suodattimet niiden lukuisten lasten suojelemiseksi, jotka kyseisiä pelejä pelaavat ympäri maailmaa. Kuten palvelun luoja myöntää, kyseisessä tapauksessa rikoksen tekijät pystyivät kuitenkin pääsemään turvasysteemin ohitse.

Alusta, jolla on yli 40 miljoonaa peliä verkossa, on yli 60 miljoonan lapsen ja nuoren suosikki ympäri maailmaa. Vaikka palvelu tunnetaankin turvallisena, tämä kertomus on kuitenkin tärkeä opetus siitä, että internetistä löytyvät pelit eivät koskaan voi olla 100 % turvallisia lapselle.

Mikä vaikutus videopeleillä on lapseen?

Milloin lapsella on riippuvuus videopeleistä?

The American Academy of Pediatrics suosittelee, että lapset eivät pelaisi yli kahta tuntia videopelejä päivässä. Kohtuudella näiden pelien pelaaminen voi olla hyödyksi lapselle useallakin tavalla, mutta mikäli aikaa ei hallita, tilanne voi muuttua haitalliseksi.

Tärkeintä on ymmärtää, että videopeleille omistetun ajan ei tulisi koskaan viedä aikaa muilta, tärkeiltä asioita – esimerkiksi liikunnalta, levolta ja unelta.

Ongelmana on etenkin se, kun lapsi ei pysty hallitsemaan haluaan pelata näitä pelejä, ja tällöin kyseessä on enemmänkin riippuvuus kuin harrastus tai tekeminen.

Hermostollisessa toiminnassa havaitut kaavat videopeleistä riippuvaisilla ihmisillä ovat osoittaneet, että tällöin henkilöllä on epätasapaino siinä aivojen osassa, joka hallitsee tyydytyksen tunnetta. Sama ilmiö koskee muitakin riippuvuuksia.

Lisäksi niissä tapauksissa, joissa lapsella on jatkuvaa altistumista väkivaltaiselle sisällölle – jota monissa videopeleissä on – tapahtuu turtumista. Nämä prosessit vaikuttavat niihin aivojen alueisiin, jotka liittyvät tunteiden hallintaan, tarkkaavaisuuteen sekä keskittymiseen.

Lue aiheesta lisää: Lapseni on riippuvainen tabletista

Mikä on vanhempien vastuu?

Ikävä kyllä tällä vuosituhannella lapset joutuvat olemaan teknologian ympäröiminä kaiken aikaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että emme vanhempina pystyisi mitenkään hallitsemaan sitä, kuinka lapsi käyttää teknologiaansa. Voit hallita, missä iässä lapsesi alkaa käyttää joitakin sähkölaitteita, ja voit myös suuressa määrin hallita sitä, minkälaiselle sisällölle hän altistuu ja kuinka monta tuntia päivässä hän istuu ruudun ääressä.

Jos lapsi käyttää älypuhelinta tai tablettia jo hyvin nuoresta iästä lähtien päivittäin, eihän voi olla kovin suuri yllätys, että hän tulee olemaan riippuvainen videopeleistä?

Kun lapsi kasvaa, hänen päivittäin laitteiden kanssa viettämänsä aika luultavasti lisääntyy. Usein vanhemmat eivät myöskään tiedä, mitä pelejä lapsi pelaa tai millä nettisivuilla hän käy. Aihe voi olla suuri huoli monille vanhemmille, ja siksi lapsi haluaa usein estää sitä että vanhempi saa selville, jotta tämä ei rajoittaisi hänen ruutuaikaansa.

On vanhempien vastuu ehkäistä lapsen videopeliriippuvuutta. Kontrollin puute ja sitä kautta mahdollinen riippuvuus voi heikentää lapsen elämänlaatua merkittävästi.

Siitä hetkestä lähtien kun lapsi saa käsiinsä ensimmäisen oman laitteensa, on tärkeää asettaa selkeät ja jämäkät säännöt. Näiden sääntöjen tulisi kattaa sellaiset asiat kuten kuinka pitkään teknologiaa saadaan käyttää, minkälaisia laitteita saadaan käyttää ja mitä sisältöä saadaan katsoa.

Kyse ei kuitenkaan ole ainoastaan sääntöjen asettamisesta ja lapsen valvomisesta, sillä vanhempien tulee myös olla esimerkkinä. Jos joka kerta kun lapsesi haluaa kertoa sinulle jotakin tai leikkiä kanssasi, hän kohtaa vanhemman joka tuijottaa keskittyneenä puhelintaan tai tablettiaan, esimerkki ei ole hyvä.

Kaikki säännöt jotka asetat, toimivat ainoastaan silloin, jos itse annat lapsellesi hyvän esimerkin niihin liittyen.

Varoitusmerkit videopeliriippuvuudesta

Jos lapsesi ei halua lopettaa videopelien pelaamista, saatat huomata yhden tai useamman seuraavista merkeistä. Mikäli ajattelet että lapsesi on riippuvainen videopeleistä, tai että hänen pelaamistottumuksensa voivat johtaa riippuvuuteen, on aika ryhtyä toimeen ennen kuin tilanne pääsee täysin hallitsemattomaksi. Muuten ongelma voi vaikuttaa lapsesi henkiseen tasapainoon.

Oireet riippuvuudesta ovat seuraavat:

 • Hän osoittaa epätavallisen suurta kiinnostusta videopeleihin silloinkin, kun hän ei pelaa – hän puhuu vain peleistä.
 • Kun hän ei pelaa, hänellä on mielialan vaihteluita, lannistuneisuutta, aggressiivista käytöstä, surullisuutta tai puolustautuvaa käytöstä.
 • Hän käyttää yhä enemmän aikaa videopelejä pelaten.
 • Lapsi menettää kiinnostuksensa muiden lasten kanssa leikkimiseen, omiin harrastuksiinsa tai ystävien kanssa olemiseen. Hän muuttuu eristyneeksi, eikä hän enää ole sosiaalisessa vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
 • Kun yrität saada peliaikaa vähennettyä tai saada pelaamisen loppumaan täysin, tämä ei onnistu.
 • Lapsi ei ymmärrä kuinka paljon hän pelaa, tai sitten hän valehtelee ajankäytöstään.
 • Hän ei nuku tai syö hyvin, ja hän ei enää huolehdi hygieniastaan, sillä hän haluaa käyttää enemmän aikaa pelaamiseen.
 • Voit huomata arvosanojen heikentymisen sekä mielenkiinnon vähentymisen koulua kohtaan. Muutaman minuutin pelaaminen ennen läksyjä muuttuukin tunneiksi tauotonta videopelien tuijotusta.
 • Sen sijaan, että lapsi kohtaisi jonkun vaikean asian, hän käyttää kaiken energiansa videopeleihin. Hän ei halua puhua, riidellä tai kohdata ongelmaa – videopeleistä on tullut pako todellisuudesta.

Mitä tehdä, jos lapsi ei pysty lopettamaan videopelien pelaamista?

videopelit

Jos lapsi ei millään halua lakata pelaamasta, vanhempien tarvitsee ottaa kehiin tehokkaammat toimet.

Pidä kuitenkin mielessä, että riidat tai rajoitukset eivät aina ole tehokkaampia kuin kompromissi tai sopimukseen pääseminen. Neuvottelu on paras tapa muodostaa selkeät rajat ja säännöt. Lisäksi vanhemman tulisi aina muistaa vahvistaa näitä sääntöjä ja rajoja rakkaudella.

Seuraavat ovat eräitä menetelmiä, jotka auttavat, kun on tarpeen vähentää lapsen videopeleihin käyttämää aikaa:

 • Ota laite tai tietokone pois lapsesi huoneesta. Laita se esimerkiksi olohuoneeseen, jossa voit valvoa pelaamista helposti.
 • Varmista, että videopelejä pelataan vasta sitten, kun läksyt tai muut askareet (esimerkiksi kodin siivousasiat) on tehty.
 • Sopikaa päivittäisestä ajasta, jonka lapsi saa käyttää videopeleihin. Voit ottaa alkuun sallivamman jakson, josta voit sitten vähitellen siirtyä tiukempaan ajan kuluessa.
 • Kerro lapselle, että hänellä on 15, 10 tai 5 minuuttia jäljellä peliaikaa – näin pystyt varmistumaan siitä, että hän ei ylläty, kun aikaa ei enää ole jäljellä.
 • Opeta hänelle, miten tietyn pelin tulos tallennetaan. Kun lapsi on käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa päästäkseen eteenpäin pelissä, hän ei halua jättää sitä kesken, joten hänen on hyvä osata tallentaa saavutuksensa.
 • Rajoita sitä, minkälaisia pelejä lapsesi pelaa. Katso tarkasti pelin saamia arvioita ikä ja pelin sisältämä väkivalta huomioiden.
 • Rohkaise lastasi osallistumaan muun tyyppisiin aktiviteetteihin. Näihin kuuluvat urheilu, sosiaaliset aktiviteetit, kerhot, taide ja muut vastaavat asiat.
 • Aloittakaa ajan viettäminen yhdessä perheenä. Viettäkää aikaa lapsenne kanssa – voitte pelata lautapelejä, mennä puistoon tai myöskin pelata videopelejä yhdessä. Perheen yhteinen aika on aina hyvin tärkeä asia.
 • Tee selväksi jämäkästi ja yksinkertaisesti se, mitä seurauksia hänelle aiheutuu sääntöjen tai rajoitteiden vastaisesti käyttäytymisestä. Rangaistuksena voi olla esimerkiksi se, että hän saa yhden tunnin vähemmän peliaikaa päivässä, tai ettei hän saa pelata videopelejä ollenkaan. Muista olla tiukkana näiden seurausten toteuttamisen suhteen.

Lopuksi muutama ajatus

Jos sen jälkeen, kun olette päässeet sopimukseen ja rajoja on asetettu, tilanne ei vieläkään parane, lapsesi saattaa olla riippuvainen videopeleistä. Näissä tilanteissa on parasta käydä asiantuntijan luona, jotta saatte sopivaa apua.

Kun videopelit aiheuttavat lapselle riippuvuutta, tilanteella voi olla vakavia seurauksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Ongelma saattaa vaikuttaa hänen fyysiseen sekä psyykkiseen terveyteensä.

Vanhempien tulisi auttaa lastaan, mikäli tälle on kehittynyt riippuvuus videopeleistä. Tilanteessa on tarpeen muistaa, että lasten turvallisuus ja terveys riippuu mitä suurimmissa määrin riittävästä vanhempien valvonnasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.