Logo image
Logo image

Lapsen motivointi koulutyöhön loman jälkeen

3 minuuttia
Haluaisitko kannustaa oppimiseen koulussa, mutta et tiedä, miten lapsen motivointi kannattaisi tehdä? Seuraavat neuvot auttavat saamaan koululaisen takaisin pulpettiin.
Lapsen motivointi koulutyöhön loman jälkeen
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Loma on ohi, ja kun keräilet koulutavaroita kasaan, lapsesi ei vaikuta innostuneelta. Hänen mielensä on edelleen lomalla, eikä hän haluaisi palata takaisin rutiineihin. Tiedätkö, miten lapsen motivointi koulutyöhön onnistuu parhaiten?

Vastahakoinen palaaminen normaaleihin rutiineihin loman jälkeen on aivan tavallinen juttu. Lapsen kohdalla voidaan onneksi käyttää eräitä motivointistrategioita, jotta paluu kouluu helpottuisi.

Jos olet huolissasi siitä, että lapsellesi tuottaa vaikeuksia palata arkeen, jatka lukemista – näistä neuvoista saat varmasti apua!

Lapsen motivointi kouluun palaamiseen

Some figure

Avainasiana on etukäteen suunnittelu. Ajattele asioita, joita lapsesi voisi tehdä ennen koulunalkua, ensimmäisenä koulupäivänä sekä ensimmäisten paluuviikkojen aikana.

Seuraavat ovat hyviä vaihtoehtoja:

Oppimista edistävät aktiviteetit

Voit valmistaa leikekirjoja, pelata nopeaa ajattelua vaativia pelejä sekä arvuutella sanoja lapsesi kanssa. Voit myös käydä hänen kanssaan oppimista edistävissä leikkipaikoissa, joissa lapsi saa viettää aikaa hauskasti ja ilmaiseksi.

Jos haluat lapsesi oppivan jotakin kieltä, voit ilmoittaa hänet lyhyelle kurssille 1-2 viikkoa ennen kuin hän palaa kouluun.

Jos vaikkapa musiikki on hänen mieleensä, voit ilmoittaa hänet soittotunneille aktivoidaksesi oppimistapoja.

Lue aiheesta lisää: 5 piirrettä erityisen lahjakkaissa lapsissa

Luo terve oppimisympäristö

Motivoidaksesi lastasi oppimaan, tee häntä varten kotiin opiskelutila. Sen tulisi olla hiljainen, mukava ja häiriötön. On tärkeää, että lapsi pitää tätä tilaa viihtyisänä.

Jos et vielä ole valinnut paikkaa, ota lapsesi mielipide huomioon. Anna hänen sisustaa tila lempiesineillään, ja jos hänellä on jo pöytä, sen koristeleminen ja järjestyksen muuttaminen voivat edistää inspiraatiota.

Pidä hauskaa koulutarvikkeiden parissa

Koulutarvikkeiden ostaminen ja valmisteleminen voi olla hyvin miellyttävää lapselle etenkin, jos hän saa itse valita reppunsa, vihkonsa ja penaalinsa.

Some figure

Nämä kouluun liittyvät aktiviteetit saavat lapsesi mielen suuntautumaan kouluun ja kotitehtäviin, jotka ovat edessä.

Tee koulukavereiden kanssa olemisesta innostavampaa

Voit kutsua luokkatoverin kotiin tai järjestää yhteisiä hetkiä koulukavereiden kanssa vaikkapa puistossa.

Mikä tahansa “tekosyy” lapsen sosiaalisten suhteiden aktivoimiseksi koulukavereiden kanssa on hyvä!

Älä anna lapsen pelata liikaa videopelejä

Lapsesi on kenties pelannut jonkin verran tai paljon videopelejä lomallaan.

Kun koulu alkaa, on tärkeää noudattaa asiantuntijoiden neuvoja tässä asiassa: älä anna lapsen pelata enempää kuin vaikkapa kahden tunnin ajan päivässä. Tämä on tärkeää siksi, että näin helpotat palaamista kouluun ja vanhaan rutiiniin.

Lue aiheesta lisää: Kuinka on parasta antaa neuvoja lapsille?

Valmista hänet aikaisin heräämiseen

On hyvä idea totuttaa lapsi siihen, että hänen täytyy taas aloittaa aamut aikaisemmin kouluun mennäkseen. Nukkumaan meneminen ja herääminen aikaisin on tarpeen ensinnäkin lapsellesi, mutta tästä hyötyy muukin perhe.

Aikaisin herääminen antaa vanhemmille tilaisuuden valmistaa lapselle hyvä aamiainen, ja hänellä on riittävästi aikaa valmistautua kouluun ilman kiirettä.

Herättele opiskelurutiinia

On äärimmäisen tärkeää järjestää rutiini, joka motivoi lasta opiskelemaan.

Ensinnäkin lapsen oman aikataulunsa tulee olla hänelle näkyvällä paikalla. Auta häntä luomaan opiskeluaikataulu, jota voidaan mukauttaa saatuihin tehtäviin.

Some figure

Lapsen tulee ymmärtää, että opiskelu on hänen velvollisuutensa. Vaikka häntä tulisikin auttaa kotiläksyissä, niiden tekemistä lapsen puolesta kannattaisi välttää.

Jos haluat edistää hyviä opiskelun tapoja, muista seuraavat neuvot:

  • Omista yksi tunti lapsen päivästä kotitehtäville, ja ole tässä johdonmukainen.
  • Anna hänen pitää tarpeellisia taukoja kotitehtävien aikana.
  • Kuuntele, kun lapsesi pyytää apua. Apua voit antaa sinä tai asiantuntija.
  • Yritä olla menettämättä kärsivällisyyttäsi, kun autat lastasi kotiläksyissä. Muistuta itseäsi: “Pysy rauhallisena”.

Ei ole koskaan liian myöhäistä motivoida lasta oppimaan. Jokainen uusi kouluvuosi on mahdollisuus parantaa lapsen suhdetta opiskeluun ja sitä myötä mahdollisuuksia menestyä koulussa.

Kuten huomaat, lapsen motivointi onnistuu kyllä, ja vanhemmat voivat vaikuttaa siihen paljonkin, joten kannattaa aloittaa tämä suunnittelu ennen kouluun paluuta lomien jälkeen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.