Yksinhuoltajaäitinä oleminen: mikä sinua odottaa

Yksinhuoltajaperheitä on aina ollut olemassa. Lasten kasvattaminen on vaikeaa, ja yksinhuoltajana oleminen vaatii jopa enemmän. Se voi olla vaikeaa, mutta voit edelleen kasvattaa onnellisia lapsia.
Yksinhuoltajaäitinä oleminen: mikä sinua odottaa

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole helppoa olla yksinhuoltajaäiti. Yksinhuoltajaäitejä on kuitenkin ollut aina varhaisista ajoista lähtien. Nämä uskomattomat naiset kasvattavat ja kouluttavat lapsensa itse tai pienellä avustuksella. On miljoonia yksinhuoltajaäitejä, jotka ovat kasvattaneet onnellisia, rakastavia lapsia ja joista tulee onnellisia, rakastavia aikuisia.

Tässä artikkelissa keskustelemme nimenomaan yksinhuoltajaäideistä, mutta tiedämme toki, että myös yksinhuoltajaisiä on olemassa runsain mitoin.

Yksinhuoltajaäitinä oleminen

Äitiys on mahtava osa naisena olemista. Samaan aikaan se voi kuitenkin olla monimutkaista. Jos turvaudut kumppanisi apuun, se voi olla siedettävämpää, mutta näin ei aina ole.

Myrkyllinen parisuhde ei ole paras esimerkki lapsille. On monia naisia, jotka ovat päättäneet jatkaa raskauttaan vauvan isästä eroamisesta huolimatta.

äiti ja tyttövauva

On myös naisia, jotka ovat tulleet miesten hylkäämiksi raskaaksi tullessaan.

Vaikka yksinhuoltajaäitinä oleminen ei ehkä kuulunut heidän alkuperäiseen suunnitelmaansa ja se saattaa pelottaa heitä melkoisesti, monet naiset ottavat haasteen vastaan rakkaudella ja rohkeudella.

Toinen yhä yleistyvä ilmiö on naisten turvautuminen keinohedelmöitykseen tullakseen raskaaksi omillaan. He ovat pettyneet parisuhteisiinsa tai he eivät ole löytäneet oikeaa ihmistä, ja heidän biologinen kellonsa tikittää.

Tapauksesta huolimatta päätös tulla yksinhuoltajaäidiksi tulee omien haasteiden ja palkintojen kanssa.

Yksinhuoltaäitinä olemisen haasteet

Jos olet päättänyt kasvattaa lapsesi yksin, olet yksinhuoltajaäiti. Isän poissaolon ei pitäisi missään tapauksessa olla häpeä lapsillesi. Ongelmia tulee syntymään, mutta ne voidaan kaikki ratkaista. Olet täysin kykeneväinen kasvattamaan terveitä, rakastavia ja onnellisia lapsia.

Se on varmastikin vaikeampaa kuin kumppanin kanssa, mutta ei mitenkään mahdotonta. Yleisiä suosituksia yksinhuoltajaäideille ovat:

Järjestä itsellesi tukiverkosto

Et todennäköisesti ole täysin yksin.

Mieti ja selvitä, ketkä ihmiset voivat tukea sinua raskauden, synnytyksen ja lapsesta huolehtimisen aikana. Vanhempasi, sisaruksesi, serkkusi ja kaverisi ovat kaikki osa tukiverkostoasi.

Jos kumppanisi on sivuuttanut velvollisuutensa, yritä vältellä masentunutta tunnetta. Sinulla on varmasti monia tuttavia, jotka ovat innoissaan sinun tulevasta äitiydestäsi ja ovat valmiita tukemaan sinua kaikessa mahdollisessa.

Toiset pystyvät tukemaan sinua monimutkaisissa tehtävissä, toiset helpommissa asioissa, mutta kaikki pieni tuki tulee auttamaan sinua saamaan roolin vaikuttamaan paljon helpommalta.

Järjestä työsi, aikasi ja rahatilanteesi

Kaikki lapsen kasvattamiseen liittyvät kustannukset lähtevät sinun tililtäsi, joten improvisoinnille ei ole tilaa. On melko mahdollista, että tulet pallottelemaan työn, äitinä olemisen ja lastenhoidon kanssa.

Sinun tulee varmistaa, että työsi sopii lapsesta vastuun ottamisen kanssa. Sinun täytyy pystyä viemään ja hakemaan hänet tarhasta tai koulusta, auttamaan häntä kotiläksyjen kanssa, viemään lääkäriin ja niin edelleen.

äiti ja tyttö piirtävät

Joten sinun tulee ottaa budjetissasi huomioon sellaiset asiat kuten lääkehoito, ruoka, vaatteet, koulutus sekä tietenkin harrastukset ja hauskanpito.

Sinun tulee järjestää aikataulusi hukuttamatta itseäsi siihen. Sinun tulee varmistaa, että sinulla on ja että luot tarpeeksi aikaa velvollisuuksillesi ja myös hauskanpidolle. Lisäksi sinun tulee olla kärsivällinen, kun asiat eivät mene suunnitelman mukaan.

Voit tehdä huomenna sen mitä et tehnyt tänään.

Valmistaudu isoon kysymykseen

Valmistaudu kuulemaan kysymyksiä lapsesi isästä. Sinun ei tarvitse joutua sen vaikutuksen alaiseksi, tai pahempaa, että lapsesi joutuisi.

Jos olet päättänyt käyttää keinohedelmöitystä, niin sinun tulee voida puhua siitä luonnollisesti samalla tavalla kuin sinun tarvitsee silloin kun kerrot lapsellesi miten hän on tullut maailmaan.

Jos kumppanisi hylkäsi sinut tai on edesmennyt, sinun täytyy pystyä puhumaan siitä musertumatta. Siinä menee aikaa, mutta sinä tulet pääsemään siihen pisteeseen, jossa pystyt puhumaan siitä ilman kipua tai vihaa.

Muista, että tulee myös olemaan monia hetkiä, jolloin sinun täytyy puhua lapsesi isästä, myös lapselle itselleen.

Välttele pahan puhumista tai syyllistämistä

Jos sinulla oli epäonnistunut suhde lapsen isän kanssa, välttele turhautuneisuuden tunnetta, raivoa tai kaunan kantamista.

Välttele erityisesti lasten syyttämistä tilanteesta. Heillä ei ole mitään vastuuta sinusta, eivätkä he ole syy siihen, että suhteesi ei toiminut.

Lapsillasi on oikeus tietää mistä he ovat saaneet alkunsa, ja sinulla on velvollisuus antaa heille kaikista oikein ja neutraalein tieto, jonka pystyt. Vältä negatiivisen vaikutelman antamista lapsillesi heidän isästään. Vaikka voikin olla vaikea muistaa, isä on osa heitä.

Kerro heille totuus siitä mistä he ovat saaneet alkunsa ja anna heidän tehdä omat päätöksensä. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos lapsesi hedelmöitettiin keinohedelmöityksen avulla. Ennemmin tai myöhemmin he tulevat kysymään missä heidän isänsä on.

Opi antamaan anteeksi

On helppo sanoa niin, mutta ei todellakaan helppoa oikeasti antaa anteeksi poissaolevalle isälle.

Se on prosessi, joka vie aikaa. Saatat sanoa aluksi, että annat hänelle anteeksi, mutta tulee viemään pitkän aikaa ennen kuin todella olet antanut anteeksi.

äiti antaa vauvalleen suukon

Jos kumppanisi on kuollut tai hän on hylännyt sinut, sinun ei tarvitse antaa anteeksi vain hänelle, vaan myös itsellesi. Saatat tuntea olevasi vastuussa siitä mitä tapahtui.

Sinä päätit hankkia lapsen tuon henkilön kanssa ja hän antoi sinulle mahtavan tilaisuuden tulla äidiksi. Anna itsellesi anteeksi.

Samalla tavalla kuin sinä olet oppinut antamaan anteeksi, sinun tulee auttaa lapsiasi oppimaan antamaan anteeksi sekä sinulle että heidän isälleen. Anteeksianto on suuri rakkaudenosoitus, joka tuo sinut lähemmäksi lapsiasi ja se on kaikista tärkeintä.

Hae ammattilaisapua

Superäiti ei pysty tekemään kaikkea. Superäiti on äiti, joka tietää milloin hänen täytyy pyytää apua. Jos tarvitset psykologin apua itsellesi tai lapsillesi, älä epäröi sen pyytämistä.

Vaikka onkin monia syitä siihen miksi ihmiset saattavat yrittää piilottaa synkkiä tunteitaan, ei se ole hyväksi sinulle tai lapsillesi. Perheterapia voi auttaa teitä kaikkia ymmärtämään ja ratkaisemaan henkiset haasteenne.

Jos sinulla ei ole varaa maksaa tällaisista palveluista, etsi paikallisia tukiryhmiä, sosiaalisen median ryhmiä tai perheneuvojaa, joka voi ehdottaa sosiaalikeskuksia.

Lopuksi…

Vaikka et voikaan koskaan korvata isää, ole paras äiti joka voit olla. Kasvattaaksesi lapsesi yksinhuoltajaäitinä, sinun tulee antaa kaksinkertainen määrä rakkautta, kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja sitoutumista. 

Se on vaikeaa, mutta sinä pystyt siihen ja lapsesi tulevat kiittämään sinua siitä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lapset, jotka kasvavat ilman isää tai äitiä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lapset, jotka kasvavat ilman isää tai äitiä

Yhä useampi lapsi kasvaa ilman isää tai äitiä elämässään. Lasten kasvattaminen yksin tuottaa paljon haasteita ja vaikeuksia, jotka on huomioitava.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.