Logo image
Logo image

4 tapaa parantaa hedelmällisyyttä

3 minuuttia
Joillakin naisilla ovulaatio tapahtuu kyllä säännöllisesti, mutta munasolujen tai sperman laatu ei ole riittävä, jotta raskaus voisi toteutua.
4 tapaa parantaa hedelmällisyyttä
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko joskus miettinyt, onko hedelmällisyyttä mahdollista parantaa? Koetko ongelmia yrityksissä tulla raskaaksi?

Ihmisestä tulee hedelmällinen puberteetin myötä. Tytöllä alkaa kuukautiskierto sinä hetkenä kun hän alkaa ovuloida, ja sitten se alkaa aina ensimmäisenä kuukautisten päivänä.

Kun vaihdevuodet lähenevät, naisen mahdollisuus tulla raskaaksi vähenee hyvin merkittävästi. Jos tavoitteenasi on perheen hankinta, on tärkeää että seuraat kuukautiskiertosi vaiheita.

Parhaat päivät yhdynnälle raskauden kannalta ovat päivät ennen ja jälkeen ovulaation.

Jos olet vuoden ajan yrittänyt tulla raskaaksi siinä onnistumatta, käy asiantuntijan juttusilla. Jos olet yli 35-vuotias, mene lääkärille jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen, jotta saisit tehtyä tarpeelliset kokeet sekä selvitettyä syyn siihen, miksi et ole tullut raskaaksi.

Normaaleissa olosuhteissa on tavallista, että raskaaksi tullaan muutaman kuukauden kuluttua yrittämisen aloittamisesta.

Tässä on eräitä vinkkejä, jotta hedelmällisyyttä voitaisiin lisätä kotikonstein:

Yhdyntä naisen hedelmällisimpinä päivinä

Some figure

Parasta olisi harrastaa seksiä hedelmällisinä päivinä. Joskus ongelma parin kohdalla on yksinkertaisesti se, että ei koordinoida seksin hetkiä näiden päivien kanssa, ja sitten luullaan, että ongelma on hedelmällisyydessä.

Nainen ovuloi kerran kuussa, ja munasolu “elää” vain 24-48 tunnin ajan. On siis tärkeä käyttää hyödyksi nämä päivät, jotta raskaaksituloa voitaisiin helpottaa.

Poista myrkkyjä kehostasi

Some figure

Joka päivä altistamme itsemme lukemattomille myrkyille, jotka vähentävät munasolujen ja sperman määrää ja laatua.

Siksi on tärkeää, että sekä miehet että naiset poistavat säännöllisesti myrkylliset aineet kehostaan raskauden mahdollisuuden parantamiseksi.

Ota käyttöön seuraavat neuvot:

 • Nauti kausituotteita, sillä tuotteet, joissa on säilöntäaineita, lisäävät kehon myrkkyjä.
 • Monissa maissa vettä ei voi juoda suoraan hanasta, sillä se voi sisältää teollisuusjätettä, hyönteistorjuntamyrkkyjä ja kemikaaleja. Suomessa voimme juoda hanavettä, mutta muista tämä vinkki ulkomaanmatkoilla.
 • Käytä vain kohtuudella kemikaaleja sisältäviä siivoustuotteita, etenkin ammoniakkia sisältäviä.
 • Valitse teollisia mieluummin luonnolliset kosmetiikkatuotteet.
 • Käytä vähemmän mikroa.
 • Muista tämä: kahvi, tupakka ja alkoholi ovat hedelmällisyyden tuhoajia.

Mitä ruokia kannattaa syödä hedelmällisyyden parantamiseksi?

Some figure

On tärkeää että mietit mitä syöt, sillä joissain tuotteissa on ravinteita jotka parantavat hedelmällisyyttä.

 • Lisää lihan, kanan ja kasvisten saantia, sillä nämä ovat tärkeitä tuotteita kudosten kasvun ja uudistumisen kannalta.
 • Syö runsaasti kalaa, sillä Omega-3 -rasvahappo auttaa säätelemään hormoneja, jotka lisäävät emättimen vuotoja sekä parantavat verenkiertoa kohdussa.
 • On hyvin tärkeää nauttia viisi annosta kasviksia tai hedelmiä päivässä. Etenkin kannattaa keskittyä vihreisiin kasviksiin, joissa on runsaasti vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja kuitua.
 • Syö täysjyväviljaa ja siemeniä (kesäkurpitsa, seesamin- ja auringonkukansiemenet, mantelit, saksanpähkinät). Nämä sisältävät Omega-3 -rasvahappoja, sinkkiä, E-vitamiinia ja kalsiumia.
 • Vaihda jalostetut ruoat luonnollisiin (esimerkiksi täysjyvävehnäjauhot, kaura ja täysjyväriisi).
 • Syö hyviä rasvoja (oliiviöljy, pähkinät, avokado).
 • Lakkaa nauttimasta soijaa sisältäviä ruokia, sillä niissä on estrogeenia jäljitteleviä ainesosia, ja ne saavat aikaan hormonaalisen epätasapainotilan kehossasi.
 • Jätä pois ruokavaliostasi yksinkertaiset hiilihydraatit (valkoinen sokeri, peruna, pasta, keksit ja valkoinen leipä). Ne lisäävät sietokykyä insuliinille sekä häiritsevät ovulaation prosessia.

Hallitse stressiä paremmin

Some figure

Ihmiset, jotka kärsivät ahdistuksesta tai masennuksesta tai joiden elämä on hyvin stressaavaa, kokevat usein muutoksia hormonitoiminnassa. Ja muistettava on sekin, että miehillä stressi voi huonontaa sperman laatua.

Stressi kaikissa muodoissaan voi haitata raskaaksi tuloa yllättävänkin paljon. Yritä hillitä työstressiä mutta myöskin stressiä raskauden suhteen, eli yritä ottaa aihe rennommin. Nauti seksistä kumppanisi kanssa, älä ota sitä vauvantekopuuhien kantilta.

Stressatessaan raskaaksi tulosta nainen voi joutua oikeaan noidankehään: aivot olettavat, että hän ei ole valmis tulemaan äidiksi, ja tämä muuttaa sitten elimistön biologista prosessia. Pidä huolta itsestäsi ja yritä rentoutua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.