Logo image
Logo image

Jos sinulla on poika, sinulla on aarre ja haaste

3 minuuttia
Vaikka pojat saattavatkin olla itsenäisempiä kuin tytöt, kasvattamisessa on tärkeää ymmärtää heidän tarpeensa. Samoin on tärkeää aloittaa viestintä jo aikaisin, jotta poikasi luottaisi sinuun.
Jos sinulla on poika, sinulla on aarre ja haaste
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Poika on aarre jokaiselle äidille ja isälle, ja he näkevät itsensä heijastuvan tässä uudessa elämässä. He pyrkivät antamaan maailmalle rohkean pienen miehen, joka on onnellinen ja pystyy avustamaan toisiakin ihmisiä olemaan onnellisia.

Kaikki lapset ovat arvokkaita ja mahtavia, olivatpa he sitten tyttöjä tai poikia, ja heitä tulisi rakastaa ja opettaa jokaisessa tapauksessa. Pienen pojan luonne voi kuitenkin joskus olla hyvin erilainen kuin tytön, ja onkin tavallista, että poika vaatii vanhemmilta paljon panostusta.

Lapset eivät koskaan ole identtisiä kopioita vanhemmistaan. Heillä on oma luonteensa ja äänensä, ja vanhempien tulee opetella ohjaamaan lasta olemaan vastuullinen, kypsä ja onnellinen.

Seuraavassa katsomme asiaa tarkemmin, joten jatka lukemista etenkin, jos sinulla itselläsi on poika!

Pojan vanhempien strategiat ja haasteet kasvatuksessa

Tässä kohtaa tulisi muistaa, että vanhemman ei kannattaisi langeta stereotyyppeihin, vaan poikien ja tyttöjen kasvatus tulisi tehdä yhtäläisesti.

Tällä kertaa esittelemämme vinkit riippuvat jokaisen lapsen yksilöllisistä tarpeista, mutta niihin kuuluu eräitä perustavanlaatuisia työkaluja, jotka voivat olla avuksi ja tarjota sinulle opastusta vanhempana.

Some figure

Älä opeta poikaasi olemaan vahvin, fiksuin tai rohkein – opeta häntä olemaan oma itsensä

Yksi virhe, jonka hyvin moni perhe tekee, on sukupuolistereotyyppeihin nojautuminen, josta mainitsimmekin jo aiemmin.

 • Jotkut haluavat, että heidän pojastaan tulee paras jalkapallossa, fiksuin koulussa tai se kaikkein rohkein, jolla on eniten kavereita. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä tapa kasvattaa.
 • Toimi poikasi kanssa samoin kuin tyttäresi kanssa: anna hänen olla sitä, minkä hän itse itselleen valitsee. Anna hänen tehdä sitä, mitä hän haluaa vapaa-aikansa kanssa, ja anna hänen suunnitella itse ne unelmat, jotka hän haluaa saavuttaa.
 • Sinun ei tarvitse suunnata poikaasi jonkin tietyn urheilulajin suuntaan, jos hän ei ole siitä kiinnostunut tai ei pidä siitä.

Ymmärrä lastasi ja muista, että hän ei ole mikään minikokoinen versio sinusta itsestäsi.

Voit kertoa pojallesi niistä asioista, joista sinä itse pidät, ja voit ohjata häntä tiettyjen kiinnostusten suuntaan. Voit asettaa hänet joidenkin asioiden eteen, mutta älä pakota poikaasi johonkin, jota hän ei oikeasti ole tai jota hän ei halua.

Pojalla on oikeus olla surullinen

Pojat eivät synny olemaan vahvempia kuin tytöt, eivätkä he ole voittamattomia. Yksi virhe, jonka vieläkin jotkut vanhemmat tekevät, on seuraava: he sanovat pojalleen “Älä itke, olet mies, ja sinun täytyy olla vahva.”

 • Pojat, aivan kuten tytötkin, tarvitsevat tunteidensa ulos päästämistä. Anna siis poikasi itkeä, jos hänen tarvitsee niin tehdä.
 • On tärkeää, että rohkaiset yhtäläistä tunnetason viestintää pojassa kuin tytössä. Yritä siis luoda sellainen suhde poikaasi jo alusta lähtien, joka perustuu luottamukseen.
 • Älä koskaan pilkkaa niitä asioita, joista poikasi sinulle kertoo. Tähän kuuluvat myös hänen ideansa, unelmansa, tunteensa ja halunsa. Jos poikasi huomaa, että kritisoit tai pilkkaat häntä, hän ei luultavasti enää tule luottamaan sinuun.

Some figure

Poika etsii omaa tilaansa jo varhain

Pojilla on taipumus heilua kiintymyksen ja hoidon tarpeen sekä sen halun välillä, että heidät jätetään omilleen toteuttamaan oikeuksiaan ja vapauttaan. Tämä tapahtuu pojilla jo varhain.

 • Sinun tulee olla kärsivällinen ja pitää kiinni asemastasi. Pojat vastaavat kielteisellä tavalla yksinkertaiseen kieltoon, joten sinun täytyy suostutella heidät ymmärtämään, että he eivät voi tehdä vielä tiettyjä asioita.
 • On myös tärkeää, että opetat pojallesi, kuinka hyväksytään vastuuta, jos hän pyytää enemmän tilaa tai lisää oikeuksia.
 • Siksi, ja aivan kuten tekisit tyttärenkin kanssa, sinun tulee antaa pojallesi vastuita jo siitä lähtien, kun hän on hyvin nuori.

On sellaisia tehtäviä ja vastuita, jotka poikasi tulee hyväksyä, ja näihin kuuluvat muun muassa oman huoneen siivoaminen, kodin tehtävissä auttaminen, lemmikkien hoitoon osallistuminen sekä omien tavaroiden huolto.

 

Some figure

Lopuksi voidaan sanoa, että poika on sekä aarre että haaste. Hänen kasvattamisensa tulee perustua omaan ymmärrykseesi hänen tarpeistaan sekä hyvään viestintään. Näin voit saada poikasi luottamaan sinuun helpommin.

Sen kunnioittaminen, kuka poikasi on ja mistä hän pitää, on ilmiselvän tärkeää, jotta hän voisi saavuttaa itsenäisyyden ja tulla tarpeeksi kypsäksi omien unelmiensa tavoitteluun. Samanaikaisesti poikasi tulee voida olla varma, että sinä tulet olemaan tukena joka ikisenä hänen elämänsä päivänä.

Äiteinä ja isinä rakastamme sekä poikiamme että tyttäriämme yhtäläisesti, ja heitä tulee molempia kasvattaa samoihin oikeuksiin ja vastuisiin. Tässä on kyse hyvin tärkeästä asiasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cuervo Martinez, Á. (2010). Pautas de crianza y desarrollo socioafectivo en la infancia. Diversitas. https://doi.org/10.15332/s1794-9998.2010.0001.08
 • Raya, A. F., Pino, M. J., & Herruzo, J. (2009). La agresividad en la infancia: el estilo de crianza parental como factor relacionado. European Journal of Education and Psychology. https://doi.org/10.30552/ejep.v2i3.28
 • Izzedin Bouquet, R., & Pachajoa Londoño, A. (2009). Pautas, prácticas y creencias acerca de crianza… ayer y hoy. Liberabit.
 • Gottman, J. (2011). Estilos de crianza. Talaris Institute.
 • Mestre Escrivá, M., Samper García, P., Tur, A., & Díez, I. (2001). Estilos de crianza y desarrollo prosocial de los hijos. Revista de Psicología General y Aplicada: Revista de La Federación Española de Asociaciones de Psicología.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.