Logo image
Logo image

Yksinkertaisuus on tärkeintä lasten kasvatuksessa

3 minuuttia
Lasten kasvattamisessa on tärkeää välttää liikoja vaatimuksia tai ikään sopimattomia velvollisuuksia. Jos lapset kokevat, etteivät pysty saavuttamaan vanhempien asettamia tavoitteita, se voi johtaa ongelmiin myöhemmissä kehitysvaiheissa.
Yksinkertaisuus on tärkeintä lasten kasvatuksessa
Viimeisin päivitys: 12 helmikuuta, 2019

Se, miten lasten kasvattamiseen suhtaudutaan, on muuttunut paljon vuosien aikana. Vanhemmilla on huomattavasti enemmän resursseja ja tietoa käytössään nykypäivänä, ja suuri osa vanhemmista pyrkii kasvattamaan tasapainoisia, onnellisia yksilöitä. Lue yleisimmät ongelmat lasten kasvatuksessa ja kuinka niiltä voi välttyä!

Yleisimmät ongelmat lasten kasvatuksessa

Some figure

Lapset ovat viime vuosikymmenien aikana alkaneet kehittää ongelmia, jotka aikaisemmin kuuluivat aikuisille. Stressi, masennus ja keskittymisvaikeudet ovat vain osa niistä ongelmista, joita ilmenee jo ekaluokkalaisilla.

Ovatko lapset muuttuneet vuosien varrella vai kasvatammeko lapsia nykyään väärin? Vastaus tähän kysymykseen ei liity siihen, miten lapsia tulee kasvattaa, vaan siihen, miten lapsille pystyy antamaan parhaiten sen, mitä he tarvitsevat.

Monet lapset kokevat, että heidän aikansa on rajallinen. Lapsia kärrätään koulun jälkeen moniin eri harrastuksiin ja elämä täyttyy jatkuvilla menoilla ja tekemisellä. Lapsille ei jää aikaa vain olla ja rentoutua.

Lapsuus on aikaa, josta tulisi nauttia. Lapsuus on tärkeää, sillä suurin osa ihmisen psykologisesta kehityksestä tapahtuu lapsuuden aikana. Lapsi muuttuu ja kasvaa silmissä niin sisäisesti kuin ulkoisesti valtavaa vauhtia.

Jos lapsi kokee elämän vaatimukset ylivoimaisina ja kehittää stressin ja masennuksen oireita, hänelle voi kehittyä psykologisia ja käyttäytymisen ongelmia tulevaisuudessa.

Kun “paljon” muuttuu “liiaksi”

Some figure

Länsimaissa kasvavat lapset ovat “turvassa”. Lapset suojataan taudeilta, sodilta, köyhyydeltä ja nälältä. Lasten huolet rajoittuvat vanhempien kanssa tappeluun, koulunkäyntiin liittyviin haasteisiin, ystävyyssuhteiden luovimiseen ja harrastuksiin.

Mutta miksi lapset silti kärsivät ongelmista? Jos he ovat turvassa ja voivat yleisesti ottaen hyvin, miksi he silti kokevat niin paljon ongelmia? Lapset ovat oppineet olemaan varovaisia ja saattavat suhtautua maailmaan ennakkoluuloisesti. Joissain tapauksissa lapsi on menettänyt sisäisen uteliaisuutensa.

Suurin ongelma näissä tapauksissa on se, että lapset altistuvat suurelle määrälle tietoa, jota on vaikeaa prosessoida. Jopa aikuisilla on vaikeuksia käsitellä kaikkea saamaansa tietoa. Liiallinen aistiärsykkeiden määrä aiheuttaa stressiä, jota on vaikeaa kohdata.

Kaikki tämä johtaa siihen, että lapset joutuvat kasvamaan liian nopeasti ja joutuvat käymään monen eri vaiheen läpi nauttimatta niistä. He eivät vietä lapsuuttaan niin kuin heidän kuuluisi.

Ylettömyyden perusta ongelmana lasten kasvatuksessa

Some figure

Vanhemmilla on huomattavasti enemmän rahaa menneisiin vuosikymmeniin verrattuna. Lapsille ostetaan tavaraa ja rahalla saa myös lomamatkoja ja muita kokemuksia. Vaihtoehtoja on satoja ja harrastuksista voi valita mieleisensä.

Yhteenvetona voidaan päätellä, että nykyelämän ylettömyys perustuu neljään olennaiseen asiaan, jotka aiheuttavat ongelmia lasten kasvatuksessa:

  • Liian suuri määrä omistettavia asioita. Isovanhemmillamme oli lapsena tuskin muutamaa lelua enempää. Kodista löytyi vain täysin tarpeelliset asiat, eikä tavallisilla ihmisillä ollut varaa ostella tarpeettomia asioita. Nykypäivän lapsilla on kaikki: vaatteita, leluja, elektroniikkaa, kalliita harrastuksia ja urheiluvälineitä. Lapset eivät opi arvostamaan omistamiaan asioita, kun niitä on kasapäin.
  • Liian suuri määrä informaatiota. Se, että lapset ottavat nykyisin paljon osaa koulunjälkeisiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin vie heiltä suurimman osan päivästä. Lasten tulee keskittyä koulussa ja suoriutua vielä koulun jälkeenkin. Kaikki nämä vaatimukset ja tieto tekee lasten aivoista yliaktiiviset ja heillä on vaikeuksia prosessoida tietoa.
  • Liian monia vaihtoehtoja. Ihmisellä on nykyään valittavanaan monia vaihtoehtoja työpaikasta, koulutuksesta, tavaroista ja asumuksista lähtien. Itsevarmuus kärsii ja stressitaso nousee: mistä tietää valitsevansa oikein? Mihin kuuluisi mennä kouluun? Kaikki nämä kysymykset ovat hankalia etenkin lapsille käsitellä. Aikuiset painivat samanlaisten ongelmien kanssa, mutta lapsilla ja nuorilla stressi on liian kova, kun tuntuu että koko elämä ja menestyminen riippuu yhdestä tai kahdesta tärkeästä valinnasta.
  • Aika liikkuu liian nopeasti. Elämä on hujauksessa ohi, mutta lapset tiedostavat vain harvoin aikaa. Pienet lapset eivät mieti menneitä vuosia tai tapahtumia, tai suunnittele tulevaisuutta. Tästä johtuukin lasten avoin nautinto jokaisesta hetkestä. Usein vanhemmat eivät salli tätä lapsilleen. Vanhemmat keskittävät lapsen huomion tulevaisuuteen tai menneisyyteen, ja tämä rikkoo nautinnon nykyhetkestä.

Lasten kasvattaminen tarkoittaa sitä, että aikuisten tulee olla vastuussa omista lapsistaan. Älä anna lapsille liikaa vaihtoehtoja tai vastuuta, ja lisää heidän tietämystään vähitellen. Älä altista lapsia stressille. Anna heidän elää huoletonta elämää.

Some figure

Lapsuus on ainutlaatuinen aika ihmisen elämässä, joka kestää vain vähän aikaa. Lapsuus on nautinnon aikaa, ystävyyssuhteiden luomisen aikaa, kasvun aikaa.

Jos kärsit stressistä, ahdistuksesta ja masennuksesta lapsuudesta lähtien, mitä tapahtuu vanhempana?

Ota artikkelin vinkit ja ohjeet hyötykäyttöön omassa arjessasi, ja muista mikä lasten kasvatuksessa on tärkeintä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Dweck, C. S. (2007). The Secret to Raising Smart Kids. Scientific American Mind. https://doi.org/10.1038/scientificamericanmind1207-36

Protzko, J., Aronson, J., & Blair, C. (2013). How to Make a Young Child Smarter: Evidence From the Database of Raising Intelligence. Perspectives on Psychological Science. https://doi.org/10.1177/1745691612462585

Guerra, N. G., Graham, S., & Tolan, P. H. (2011). Raising Healthy Children: Translating Child Development Research Into Practice. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.2010.01537.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.