5 lausetta, jotka auttavat sinua antamaan anteeksi itsellesi

Usein se ainoa ihminen joka voi antaa sinulle anteeksi, olet sinä itse. Opi virheistäsi ja hyväksy ne, ja liiku eteenpäin.
5 lausetta, jotka auttavat sinua antamaan anteeksi itsellesi

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Usein puhutaan tarpeesta antaa anteeksiOlet kenties saanut kuulla, että niille ihmisille anteeksi antaminen jotka sinua ovat vahingoittaneet, tekee sinusta vapaan. Mutta entäpä anteeksianto omalle itselleen, kuinka tärkeä se on?

Anteeksianto ja sen tärkeys

Huolimatta siitä, että itselle anteeksi antaminen on tärkeämpää kuin muille, emme tee tätä kovinkaan usein.

Oletko joskus tullut ajatelleeksi sitä, kuinka monesta asiasta itseäsi nuhtelet? Kuinka usein olet pitänyt itseäsi vastuussa siitä, mitkä olosuhteesi tai ongelmasi ovat?

Se vahinko, jonka aiheutamme itse itsellemme, on useimmiten suurempaa kuin se, mitä muut meille aiheuttavat. Tämän vuoksi haluammekin tässä artikkelissa auttaa sinua päästämään itsesi vapaaksi tästä taakasta ja ymmärtämään sen kuinka tärkeää anteeksianto on.

Itsellesi anteeksi antaminen ei ole helppo asia, eikä se ole myöskään sellainen asia, jonka voisit tehdä yhdessä päivässä. Kyseessä on prosessi, ja seuraavat lauseet voivat olla tässä suureksi avuksi.

1. Vapautan itseni epäilyksen, syyllisyyden ja häpeän painosta

anteeksianto itsellesi

 

Nämä kolme tunnetta ovat pääsyyt siihen, miksi meillä on monia ongelmistamme. Itselle anteeksi antaminen näitä tunteita koskien on elintärkeää, jotta voisit liikkua elämässäsi eteenpäin. Tämä sisältää anteeksiannon niistä teoista tai sanoista, jotka aiheuttavat sinulle epäilystä, syyllisyyttä tai häpeää.

On kuitenkin tärkeää, että tämän lauseen sanomisen lisäksi kohtaat kyseiset tunteet. Tämä on se vaikea osuus. Lisäksi se on se osa, josta moni ihminen pakenee.

Pysäytä itsesi, jotta voisit katsoa niitä tilanteita jotka saavat aikaiseksi nämä tunteet, ja käytä sitten aikaa hetken verran, jotta voisit tunnistaa omat kyvyttömyytesi.

Mene tämän prosessin lävitse rehellisellä tavalla, ja voit näin oppia enemmän itsestäsi. Näin tulet myös kestävämmäksi samanlaisille tilanteille, kun ne sattuvat tulevaisuudessa. On myös mahdollista, että huomaat erään asian: se asia, joka saa sinut epäilemään, tuntemaan olosi syylliseksi ja kokemaan häpeää, ei itse asiassa olekaan niin suuren suuri.

2. Päästän irti menneisyydestä, jotta voisin elää täysillä tulevaisuudessa

Joskus kaikki ne suunnitelmat ja tavoitteet joita meillä on, ovat menneisyytemme tukahduttamia. Kaikki ne asiat ja ihmiset jotka satuttivat sinua, voivat pidätellä sinua. He voivat estää sinua menemästä eteenpäin sitä kohti mitä haluat, mikäli et päästä heistä irti.

Itsellesi anteeksi antaminen tarkoittaa sitä, että päästät irti kaiken sellaisen ajattelusta, jota sinulla ei ollut.

Useimmiten uskomme, että me voimme antaa anteeksi itsellemme vain niitä asioita jotka satuttivat meitä. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Joskus on niin, että pysymme jumissa puutteidemme tai toisista ihmisistä riippuvien olosuhteiden vuoksi. On esimerkiksi ihmisiä, jotka eivät voi antaa itselleen anteeksi sitä, että he eivät olleet oikea henkilö jollekin sellaiselle, jota he rakastivat.

Et voi olla juuri sitä, mitä toiset tarvitsevat. Ja se fakta, että toinen ihminen ei voinut löytää sinusta sitä mitä hän etsi, ei tee sinusta yhtään vähäisempää.

3. Pystyn liikkumaan eteenpäin virheistäni huolimatta

Kulttuurimme opettaa meille, että tulee välttää virheitä ja huonoja tekoja. Siksi on niin, että kun tunnemme että olemme tehneet jotakin väärää, keskitymme siihen liian suuresti. Vietämme kuukausia tai vuosia analysoiden sitä mikä meni vikaan.

Anteeksianto sinulle itsellesi näiden virheiden suhteen on tärkeää, jotta voisit mennä eteenpäin elämässäsi. Sinun ei tulisi unohtaa sitä, että me kaikki teemme virheitä joka päivä, ja tämä on OK. Virheet ovat todellisia opettajia elämässämme.

Muista, että jos kaikki olisi mennyt hyvin jo alusta lähtien, olisit nopeasti joutunut sellaiseen tilanteeseen, että sinulla ei olisi ollut mitään opittavaa. Et voisi nyt siis puhua niistä kokemuksista ja oppitunneista, joita jokainen tekemäsi virhe sinulle on antanut.

On tietysti totta, että on sellaisia virheitä, jotka tulevat hyvin kalliiksi. Mutta myös tällaisilla virheillä on sinulle jotakin opetettavaa.

Tästä lähtien katso siis jokaista virhettäsi sellaisena asiana, josta opit. Anna itsellesi anteeksi, kun ajattelet virheitäsi. Jatka liikkumista seuraavaa elämänvaihetta kohden.

4. Olen kiitollinen hyvistä asioista, joita elämä minulle antaa

iloinen nainen

 

Jos pyytäisimme sinua tekemän listan kaikista niistä ihmisistä ja asioista jotka tekevät elämästäsi parempaa, kuinka pitkä tämä lista olisi? Tulisit luultavasti ymmärtämään, että näitä asioita on enemmän kuin luulet.

Itsellesi anteeksi antaminen on sitä, että opit näkemään ja hyväksymään sen, että et ole yksin.

Anteeksianto sinulle itsellesi on tärkeää koskien niitä asioita, joita pidät oman itsesi syynä. Kun teet näin, voit huomata, että hyvien asioiden näkeminen ei ole niin vaikeaa kuin luulit.

Tämän lauseen myötä lupaat, että keskität huomiosi positiivisiin asioihin. Tämä saattaa kuulostaa hyvin vaikeasti toteutettavalta asialta, mutta on kuitenkin mahdollista, että olet käyttänyt liikaa aikaa katsoen asioita väärästä näkökulmasta.

5. Hyväksyn, että jokin oli mahdollista sen hetkisten voimavarojeni puitteissa

Joissakin tilanteissa olemme tehneet päätöksiä liian nopeasti. Myöhemmin sitten näemme koko kuvan tai saamme lisää tietoa, ja tämän myötä ymmärrämme, että päätös oli väärä.

Sen seurauksena että näin tapahtuu, saatat tuntea itsesi syylliseksi. On kuitenkin parempi muuttaa syyllisyydentunne vastuullisuuden tunteeksi. Tämä on totta etenkin silloin, jos sinulla oli käytettävissä vain vähän tietoa asiasta ennen päätöksentekoa.

Kun otat vastuuta, voit antaa itsellesi anteeksi. Voit myös tehdä töitä, jotta tilanne parantuisi. Jos sen sijaan vain keskityt muistamaan virheesi tai tuntemaan itsesi syylliseksi, et voi muuttaa mitään.

Muista, että on parempi olla proaktiivinen kuin käyttää kaikki aika valittamiseen.

Ainoa ihminen joka voi antaa sinulle anteeksi, katsoo sinua peilistä

On tavallista, että ihminen ei etene elämässään sillä hän odottaa jatkuvasti muilta anteeksiantoa. Onko tämä totta omallakin kohdallasi? Kuinka paljon haluat saada anteeksiantoa? Ja onko se edes mahdollista?

Totuus on, että on sellaisia tilanteita, joissa vain sinä itse pystyt päästämään itsesi vapaaksi.

Voit esimerkiksi löytää itsesi sellaisista olosuhteista, joissa toinen ihminen on kaukana. Tai hän ei ehkä halua antaa sinulle anteeksi, tai sitten hän on poistunut maailmasta lopullisesti.

Muista, että et voi elää täyttä elämää jos et ala liikkua eteenpäin, ja jos et tee näin juuri tällä hetkellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jesús Canto Ortiz, Jesús San Martín García, Fabiola Perles Novas. (2014). La relación entre la cultura del honor y otras variables de carácter ideológico. Boletín de psicología, ISSN 0212-8179, Nº. 111, 2014, págs. 57-70. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4889521
  • Jiménez Botero, Yuly Andrea. (2018). Relación entre las emociones morales de vergüenza y culpa y el control de impulsos en población privada de la libertad en el municipio de Rionegro. Universidad de Antioquia. El Carmen de Viboral, Colombia. http://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/16191
  • Patiño-Prieto, J., Ortega Ferreira, S., & Giraldo Rubio, A. (2020). El perdón: un análisis desde el desarrollo social, emocional y ético en las Universidades. Virtu@lmente8(1). https://doi.org/10.21158/2357514x.v8.n1.2020.2501

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.