Opi olemaan oma itsesi: 3 askelta oman identiteetin löytämiseen

Älä yritä miellyttää muita jatkuvasti, vaan uskalla olla erilainen. Kun olet oma itsesi, hyväksyt itsesi täysin, kunnioitat itseäsi ja arvostat identiteettiäsi. Olet sen arvoinen!
Opi olemaan oma itsesi: 3 askelta oman identiteetin löytämiseen

Viimeisin päivitys: 26 marraskuuta, 2018

Omana itsenäsi oleminen vaatii annoksen rohkeutta. Elämmehän yhteiskunnassa, joka yrittää tasapäistää meitä ja tehdä meistä samanlaisia, yhteiskunnassa, jossa samasta muotista kuoriutuva erilainen ihminen aiheuttaa hämmennystä. Ole oma itsesi tämän artikkelin tarjoamien arvokkaiden neuvojen avulla.

Ole oma itsesi

Lapsuuden ja nuoruuden aikana meitä ohjaavat muut ihmiset, jotka kartoittavat meille polun valmiiksi. Vanhemmat, isosisarukset ja muut perheenjäsenet, sekä opettajat ja vapaa-ajan ohjaajat opettavat meille omat arvonsa ja intohimonsa, ja auttavat meitä erottamaan pahan hyvästä.

Teini-ikäisenä vertaamme itseämme muihin: luokkatovereihin ja kavereihin, ja haluamme tulla hyväksytyiksi ja tunnustetuiksi. Jos näytämme erilaiselta tai käyttäydymme eri tavalla, voi tämä johtaa halveksuntaan ja hyljeksintään.

Jokainen joutuu elämässään kokemaan vaikeita kausia ja hetkiä, joiden aikana emme pysty olemaan täysin oma itsemme, vaan meidän on mukauduttava toisten odotukseen. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että pysähdymme ja kysymme itseltämme: Kuka oikein olen? Tämä ei ole hyödytön filosofinen kysymys, vaan tärkeä kysymys, joka vaatii vastauksen.

Kun otat selvää siitä, kuka todella olet, ymmärrät että monet läheiset ihmiset ja asiat eivät enää sovi kuvioihisi. He eivät ole enää samassa linjassa kanssasi ja elämästäsi puuttuu tasapaino. Tajuttuasi tämän alat tekemään ahkerasti muutoksia elämääsi. Suosittelemme kokeilemaan seuraavia vinkkejä oman identiteettisi löytämiseksi ja hyväksymiseksi sekä siihen että voit olla oma itsesi. 

1. Omana itsenäsi oleminen tarkoittaa oman identiteettisi hyväksymistä

Kun olet oma itsesi, se on kuin sydämessäsi olisi kaunis, ainutlaatuinen ja särkyvä osa. Kun et ole uskollinen tälle osalle, se haavoittuu. Muista siis:

  • Identiteettisi ei muodostu ulkoisista, väliaikaisista asioista. Jos olet esimerkiksi työtön, ei sinun tule sisäistää epäonnistumisen tunteita aiheesta. Kyseessä ei ole sinun tekemäsi virhe, vaan joskus asioita vain tapahtuu ilman sen suurempaa syytä.
  • Jos olet eronnut hiljattain, ei se tarkoita sitä ettet ansaitse tulla rakastetuksi.

Ole oma itsesi ja ravitset itseäsi juurista lähtien, hyväksyt kaiken läpikäymäsi ja ymmärrät, miten paljon kaikki kokemuksesi ovat muokanneet sinua ja tiedät että voit muodostaa asioista oman perspektiivisi positiivisesti.

Muista myös tämä: Kun löydät todellisen identiteettisi, tulee sinun olla omille arvoillesi ja ajatuksillesi uskollinen.

Miksi sitten joskus rikomme tämän sopimuksen itsemme kanssa?

  • Joskus priorisoimme muut ihmiset ja sen mitä he haluavat meidän olevan.
  • Pelosta. Joskus pelkäämme olla täysin oma itsemme, pelkäämme pettävämme muut olemalla jotain muuta kuin mitä he kuvittelevat meidän olevan.
  • Osa ihmisistä ei pidä itsestään sellaisena kuin he ovat. Jos et hyväksy itseäsi fyysisesti tai henkisesti, syntyy sisällesi jatkuva turhautumisen tila.

2. Muiden antamat nimet ja leimat eivät merkitse mitään

nainen ja kukka

 

Yhteiskunta jossa elämme voi tuomita ja leimata poikkeavia ihmisiä helposti. Normeja rikkovien ihmisten voi olla vaikeaa muodostaa ihmissuhteita tai elää menestyksekästä elämää. Ihmisillä on sisäsyntyinen tarve arvostella ja tuomita muita, ja harjoittaa täten valtaa muihin. Jos leimaamme tuntemamme ihmisen naurettavaksi ja typeräksi ja he uskovat sen, näin meillä on enemmän valtaa heihin.

On hyvin mahdollista, että annamme muiden ihmisten tekemien havaintojen ja määritelmien meistä kontrolloida tekojamme ja päätöksiämme. On kuitenkin tärkeää pistää loppu tälle ja nähdä tilanne avoimin silmin: muiden leimat ja nimet meille ovat pelkkää tyhjää melua.

Se mitä muut ajattelevat tai sanovat sinusta on heidän ongelmansa. He ovat sisällä omassa pikku maailmassaan, eikä muiden mielipiteiden tulisi vaikuttaa siihen, miten elät elämääsi. Ainoa asia, joka tekee sinut todellisesti onnelliseksi on tunne vapaudesta ja ylpeydestä itseäsi kohtaan ja että olet oma itsesi.

3. Omana itsenä oleminen tarkoittaa muutosten tekemistä

ole oma itsesi

 

Kun olet sinut oman identiteettisi kanssa, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, ettei identiteetti koskaan muutu tai että ihminen pysyy aina samanlaisena. Ihminen, joka kieltää muutoksen ja kasvun, ei anna itselleen mahdollisuutta kehittyä, eikä hän pysty mukautumaan muuttuvaan ympäristöön.

Carl Rogers (1902-1987) oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista psykologeista. Hänen humanistinen lähestymistapansa keskittyy muutamaan tärkeään ideaan:

  • Ihminen kehittää persoonallisuutensa pystyäkseen saavuttamaan päämääränsä elämässä.
  • Kun hyväksymme itsemme, annamme itsellemme mahdollisuuden muuttua täyttääksemme unelmamme. 

Tämä idea saattaa kuulostaa ristiriitaiselta. Mutta mieti asiaa seuraavan esimerkin kautta:

Olet monimutkaisessa parisuhteessa, ja lopulta päätät lopettaa sen. Teet näin, sillä tiedät mitä haluat ja mitä et halua. Haluat olla oma itsesi, etkä tyytyä tilanteeseen, jossa et ole onnellinen. Et halua parisuhdetta, jossa kumppanisi ei ole sinulle sopiva. Kun jätät kumppanisi, muutat sisäistä persoonaasi. Muutut vahvemmaksi. Vaikka rakastaisit kumppaniasi, muistat että ansaitset parempaa. 

Muutos tarkoittaa sitä, että annamme itsellemme mahdollisuuden kasvaa ja olla oma itsesi. Kasvun kautta olemme myös uskollisia itsellemme.

Omana itsenä olemisen taito piilee hyväksynnässä. Kun hyväksyt itsesi täysin, olet itsellesi uskollinen. Persoona muuttuu ja mukautuu läpi elämän, mutta kun hyväksyt tämän, pystyt säilyttämään identiteettisi muutostenkin keskellä.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.