Logo image
Logo image

Miksi entinen kumppani haluaa olla ystävä?

3 minuuttia
Miksi hän haluaa yhtäkkiä olla ystävä? Tutustu mahdollisiin syihin tässä artikkelissa!
Miksi entinen kumppani haluaa olla ystävä?
Viimeisin päivitys: 18 maaliskuuta, 2019

Kumpi tahansa teistä päättikään suhteen, saatat yllättyä toisen pyynnöstä jatkaa näkemistä, mutta vain ystävinä. Jos olet ihmetellyt miksi entinen kumppani haluaa olla ystäväsi, jatka lukemista.

Some figure

Ystävyys eksän kanssa: myytti vai todellisuutta?

Olet ehkä nähnyt tätä elokuvissa, TV-sarjoissa tai kirjoissa… mutta vain hyvin vähän todellisessa elämässä. Ystävyys entisen kumppanin kanssa ei vaikuta mahdolliselta. Miksi? Koska panoksena on monia tunteita, ja luultavasti jompikumpi tai molemmat tulevat lopulta kärsimään.

Vaikka ero olisikin ollut yhteinen päätös tai erositte hyvissä väleissä, suhdetta on vaikea muuttaa ystävyydeksi. Poikkeuksia toki on, mutta yleisesti ottaen tällaisen ihmissuhteen ylläpito on vaikeaa.

Saatat pohtia seuraavaa: “Jos välillämme ei ole enää rakkautta eikä intohimoa, voisiko ystävyys toimia?” Tätä on mahdotonta tietää etukäteen, sillä kukaan ei näe tulevaisuuteen.

Jos kumpikaan ei kärsi tästä uudesta tilanteesta eikä ongelmia synny uusien kumppanienkaan ilmaantuessa kuvioon, silloin ystävyys eksän kanssa on mahdollinen.

Miksi entinen kumppani haluaa olla ystävä? Piilotetut tarkoitusperät

Entinen kumppanisi on ilmoittanut haluavansa jatkaa kanssasi “ystävinä”. Tämä ihmetyttää sinua riippumatta eronne syistä. Miksi entinen kumppani haluaa tätä?

On tietenkin mahdotonta lukea hänen sydäntään, ajatuksiaan ja tietää varmuudella, mitkä syyt saivat hänet ehdottamaan tällaista. Voimme kuitenkin pohtia joitakin mahdollisia syitä tähän.

1. Syyllisyys

Some figure

Tämä on yksi mahdollinen syy silloin, kun kumppanisi jätti sinut. Hän saattaa tuntea syyllisyyttä suhteen päättämisestä tai voinnistasi sen jälkeen, kun kuulit jättämispäätöksestä.

Tiedät, että kyseessä on syyllisyys, jos hän lueteltuaan kaikki syyt eropäätökseensä sanoo klassisen lauseen “voimme yhä olla ystäviä” ilman sen suurempaa vakuuttelua.

2. Tottumus

Some figure

 

Ajan myötä kumppaniin tottuu, joten aluksi hänen poissaolonsa sattuu. Näin on silloinkin, kun sinä päätit lopettaa suhteen.

Jos entinen kumppani on ilmoittanut haluavansa olla ystävä kanssasi, se saattaa johtua siitä, ettei hän pysty kuvittelemaan elämää ilman sinua.

Ole varovainen, jos haikailet takaisin yhteen hänen kanssaan. Alussa hän saattaa soitella useammin ja pyytää kanssaan syömään tai kahville, mutta kun hän tottuu siihen, ettet ole enää hänen vierellään, tapaamiset harvenevat tai päättyvät kokonaan.

3. Toiveet yhteenpaluusta

Some figure

Tämä on toiveiden elättelyä, jos kumppani ei itse päättänyt suhdetta. Hyvin toimiva ystävyys herättää hänessä toiveita sen suhteen, että saattaisit mahdollisesti alkaa harkita yhteenpaluuta.

Mistä voi tietää, milloin kyse on tästä?

Aluksi ex-kumppani pyrkii olemaan täydellisin ihminen maailmassa. Hän muuttaa kaiken sen käytöksen, josta et pitänyt hänessä. Hän imartelee ja ylistää sinua, sekä haluaa viedä sinut ulos syömään tai elokuviin aivan kuten suhteenne alussa. Periaatteessa hänestä siis tulee ihanteellinen kumppaniehdokas sinulle, aivan kuten ensitapaamisellanne.

4. Yksinäisyys

Ole erittäin varovainen jos ex-kumppani haluaa ystävyyttä yksinäisyyden takia, sillä tämänkin taustalla piilee “epäterve” halu palata rinnallesi. Jos hänellä ei ole muita ihmisiä ja hän soittaa sinulla keskellä yötä, itkee tai vaikuttaa surulliselta, hän saattaa pelätä tosissaan yksin jäämistä.

Ystävyyden tarjoamisen sijaan sinun kannattaa kehottaa häntä menemään ulos muiden kanssa, tapaamaan uusia ihmisiä, juttelemaan toisten kanssa juhlissa tai muussa tilaisuudessa ja osallistumaan ryhmäaktiviteetteihin.

5. Hauskanpito

Some figure

Ole erittäin tarkkana, sillä tämä on yksi riskialttiimmista motiiveista. Eksäsi on kertonut sinulle, että voitte olla ystäviä, mutta todellisuudessa häntä kiinnostavat vain tietyt “edut”, kuten satunnainen seksi kanssasi.

Tämä voi johtua useista eri tekijöistä yhtä aikaa: hän ei saata haluta olla yksin, hän ehkä pitää seurastasi, hän voi tuntea syyllisyyttä jne. Todellisuudessa hän kuitenkin vain leikkii sinulla ja tunteillasi, ja tämä voi aiheuttaa sinulle paljon kärsimystä.

Näissä tapauksissa olisi parasta lopettaa yhteydenpito kokonaan oman terveytesi tähden, eli lakata vastaamasta hänen viesteihinsä ja soittoihinsa sekä torjua hänen ehdotuksensa viettää aikaa yhdessä.

Älä alennu tällaiseen!

6. Oman edun tavoittelu

Some figure

Jos ex-kumppani haluaa kanssasi ystävyyttä, hän saattaa haluta hyötyä sinusta jotenkin: rahallisesti, saadakseen paikan jossakin yrityksessä, sosiaalisen aseman vuoksi, omaisuuden takia, lomakotisi tähden jne. Tämä riippuu siitä, mitä tarjottavaa sinulla on.

Tunnista ne tilanteet, joissa hän toimii oman etunsa mukaisesti tai muuttaa suunnitelmia. Jos hän ei hyväksy niitä tai soittaa sinulle vain tarvitessaan jotain, silloin hän on ystäväsi vain hyötyäkseen sinusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García-Sánchez, P. V., Guevara-Martínez, C., Rojas-Solís, J. L., Peña-Cárdenas, F., & González Cruz, V. G. (2017). APEGO Y CIBER-VIOLENCIA EN LA PAREJA DE ADOLESCENTES. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología.2(1), 541. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.879
  • Oliva, A. (2004). Estado actual de la teoría del apego. … de Psiquiatría y Psicología Del Niño y …. Retrieved from http://chitita.uta.cl/cursos/2012-1/0000636/recursos/r-9.pdf
  • Valle, L., & Moral, M. de la V. (2017). Dependencia emocional y estilo de apego adulto en las relaciones de noviazgo en jóvenes españoles. Revista Iberoamericana de Psicología y Salud9(1), 27. https://doi.org/10.23923/j.rips.2018.01.013
  • Rodríguez de Medina Quevedo, I. La dependencia emocional en las relaciones interpersonales. Reidocrea, 2: 143-148 (2013). [http://hdl.handle.net/10481/27754]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.