Ystävän menettäminen voi satuttaa yhtälailla kuin ero elinkumppanista

Ystävyysside voi olla jopa vahvempi kuin romanttisen rakkauden aikaansaama yhteys, ja joskus ystävän menettäminen aiheuttaakin tuskallisemman sydämen murtumisen kuin parisuhteen päättyminen.
Ystävän menettäminen voi satuttaa yhtälailla kuin ero elinkumppanista

Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2019

Elämäsi varrella tulet päästämään irti joistakin ystävistäsi, mutta tulet myös saamaan uusia. Sama pätee parisuhteisiin, eli tulee olemaan loppuja, mutta myös uusia alkuja, jotka ovat yhtä lailla mahtavia ja onnea tuovia. Tässä artikkelissa perehdymme tällä kertaa aiheeseen, kuinka ystävän menettäminen voi satuttaa yhtälailla kuin vaikkapa ero kumppanista.

Olet luultavasti jo tietoinen siitä, että ystävyyksiä on olemassa monia eri tyyppejä. Sydän voi olla läheisessä ja voimakkaassa yhteydessä toiseen ihmiseen, ja tämä voi olla niin merkittävää, että kyseisestä ihmisestä tulee päivittäisen elämäsi tärkeä tukipylväs.

Tämä voi olla totta erityisesti naisten kohdalla. Eräässä tutkimuksessa, jonka julkaisi Epidemiology and Community Health -lehti, todettiin seuraavaa: perheen sisäisillä suhteilla on suurempi merkitys miesten elämään ja terveyteen, kun taas naisten osalta ystävät voivat merkittävästi parantaa heidän fyysistä ja tunnetason hyvinvointiaan.

Siksi monen naisen kohdalla onkin niin, että jos ystävän menetys tapahtuu riidan tai jonkin muun ongelman vuoksi, seuraukset voivat olla samanlaisia kuin romanttisen suhteen päättyessä.

Seuraavassa katsomme ystävyyden merkitystä ja “eron” vaikutuksia hiukan tarkemmin – jatka siis lukemista, jos sinä kuulut niihin, joille todellinen ystävyys on elintärkeä asia!

Ystävyys on aarre ja päivittäisen elämän tukipylväs

Seuraava tieto saattaa huvittaa sinua: ystävyys ei ole ainoastaan ihmisten asia. Time-lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan myös simpansseilla, paviaaneilla, hevosilla, hyeenoilla, elefanteilla ja delfiineillä on nimittäin muutama “paras kaveri”.

Ystävyyden merkitys ihmisen tunne-elämälle on valtavan suuri. Tiedät myös varmasti sen, että kaikki ystävyydet eivät ole suinkaan samanlaisia, ja siten onkin todennäköistä, että todelliset ystävät voidaan laskea yhden käden sormilla.

Oletkin saattanut kokea ystävyyden monia erilaisia ulottuvuuksia, joista kerromme hiukan seuraavaksi.

Ystävä voi auttaa terveytesi ylläpitämisessä

University of Virginia -yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan on niin, että jos kahden ihmisen välinen ystävyys on aitoa ja vastavuoroista, kyseiset henkilöt saattavat alkaa kokea samanlaisia tunteita.

 • Empatian voima on niin suuri, että sitä voidaan jopa havaita lääketieteellisillä testeillä, kuten esimerkiksi MRI-tutkimuksessa.
 • Jos koet jonkun henkilön olevan vaarassa, ja ystäväsi on tietoinen tästä tilanteesta, hän reagoi samalla tavalla kuin sinäkin.
 • Ne aivojen alueet, jotka liittyvät pelkoon ja uhkaan, aktivoituvat samalla tavalla molemmissa ystävissä.
 • Ystävyys on päivittäisen vahvistamisen keino, ja se on kanava, jonka kautta saat helpotusta, neuvoja ja lohtua. Pystyt päästämään irti ongelmistasi, vähentämään stressiä ja jännittyneisyyttä. Voit rentoutua ja siten tehdä maailmastasi hiukan huolettomamman.
 • Jos pohdit todellisen ystävyyden monia hyötyjä, voit ymmärtää sen, kuinka valtava merkitys sillä voi olla, että jokin “tosiystävä” ei jostakin syystä enää ole elämässäsi.
Ystävä on tärkeä tuki, turva ja lohtu.

Ystävän menettäminen – ero parhaasta ystävästä

Jos joudut murtamaan sen vahvan siteen, joka sinulla läheiseen ystävääsi on, tai kääntymään hänestä poispäin, voi kyseessä olla monenlainen syy.

 • Äkilliset muutokset jommankumman osapuolen kiinnostuksenkohteissa, luottamuksen pettäminen, valehtelu, petos ja monet muut asiat ovat sellaisia, jotka voivat saada ihmisen päättämään tärkeän ystävyyden. Tätä eroa seuraavat vaikutukset koetaan kuitenkin molemman osapuolen kohdalla, vaikka vain toinen olisi päättänyt lopettaa ystävyyden.
 • Ystävän menettäminen pakottaa ihmisen käymään läpi samanlaisen kivuliaan kamppailun, joka tulee eteen romanttisen suhteen päättyessä.
 • Käyt tällöin läpi vihan ja kieltämisen jakson, etkä oikein ymmärrä, kuinka kävi niin kuin kävi.
 • Tämän jälkeen vuorossa on kyseenalaistamisen jakso, jolloin yrität löytää syyt suhteen päättymiseen.
 • Vähitellen siirryt sitten suremisen vaiheeseen, jonka jälkeen tulee hyväksyminen.

Monelle ihmiselle on lähes mahdotonta verrata ystävyyden päättymistä parisuhteen loppumiseen. Mutta toisaalta moni muu kokee kuitenkin sellaisen voimakkaan tunnetason siteen tärkeisiin ystäviinsä, jonka kuvasimme aikaisemmin, ja tämä tekee suhteen päättymisestä hyvin vaikeaa.

Ystävän menettäminen voi olla yhtä vaikea paikka kuin romanttisen suhteen päättyminen.

Ystävän menettäminen – mitä sitten tapahtuu?

Tiedät, että ystäviä tulee ja menee elämässäsi. He vievät sinusta osan mukanaan sekä auttavat sinua kasvamaan ihmisenä.

 • Jos menetät ystävän, joka on ollut hyvin erityisellä paikalla sydämessäsi, sinulla on avonainen haava, joka on olemassa pysyvästi.
 • Aina kun se vain on mahdollista, kannattaa pitää kiinni hyvistä muistoista, jotka olet luonut ystäväsi kanssa. Jos sen sijaan keskityt vain siihen, mikä sai aikaan repeytymisenne irti toisistanne, kaunasi tulee vain jatkumaan. Näin tulet olemaan entistä vastahakoisempi ryhtymään uusiin ystävyyssuhteisiin.
 • Elämä antaa sinulle monia oppitunteja, ja nämä opetukset täytyy oppia hyväksymään. Huolimatta siitä, mitä sinulle on tapahtunut, älä koskaan sulje sydäntäsi hellyyden tunteilta tai mahdollisuuksilta löytää uusia ja mahtavia ystäviä.

Muista tämä: ystävyys on paras lääke, jonka ihminen voi löytää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.