Haavani eivät parane

Kun olin pieni, satutin käteni ja lääkäri selitti minulle tapoja, joilla haavat paranevat. Jotkin haavat tarvitsevat parantuakseen tikkejä ja toiset taas eivät, mutta ne kaikki tarvitsevat hoitoa ja aikaa parantuakseen. Joskus haava voi jättää jälkeensä pienen arven, kun taas toiset haavat paranevat täydellisesti.

Henkinen haava muistuttaa fyysisiä haavoja. Se ei ole näkyvä, mutta voimme tuntea sen syvällä sisimmässämme. Se saa meidät kärsimään ja vain aika ja tahdonvoima voivat parantaa sen. Mutta samalla tavalla kuin fyysisetkin haavat, henkiset haavat voivat jättää arpia, jotka muistuttavat meitä tapahtuneesta ja siitä mitä tunsimme.

“Muistan asioita joita en haluaisi muistaa, ja en pysty unohtamaan asioita jotka haluaisin unohtaa.”

Opi unohtamaan negatiiviset asiat

Olemme kaikki kokeneet raskaita tilanteita, joita on todella vaikea unohtaa. Niitä ovat esimerkiksi vaikea lapsuus, suhteen päättyminen, läheisen kuolema tai tapahtuma työpaikalla, joka sai meidät pois tolaltamme. Nämä kaikki ovat tilanteita, jotka jättävät meihin jälkensä.

On monia eri kokemuksia, jotka aiheuttavat meille harmia tai muulla tapaa vaikuttavat meihin negatiivisesti, mutta vain me voimme hallita ja kontrolloida sitä tapaa, jolla se vaikuttaa elämäämme.

Naisen henkiset haavat

Ensimmäinen askel unohtamiseen on hyväksyntä. Ei ole tarvetta haudata muistoa kokonaan, koska vaikeiden asioiden muistaminen kuuluu ihmisyyteen, emmekä voi välttää sitä. Meidän tulisi kuitenkin yrittää hyväksyä tämä muisto, siirtää se muistojemme perukoille ja elää sen kanssa rauhassa.

Kyse ei ole täydellisestä unohtamisesta, vaan paremminkin siitä, että estämme kivuliaan muiston aiheuttaman kärsimyksen joka kerta kun se tulee mieleemme.

“Vaikka me unohtaisimmekin unohtaa, muisto unohtaa varmasti meidät.”

-Mario Benedetti-

Kun olemme ensin hyväksyneet, voimme antaa anteeksi. Kyseessä ei ole anteeksiantaminen muille ihmisille, vaan itsellemme. Voimme tehdä sen tietäen, että emme pysty muuttamaan menneisyyttä, mutta tulevaisuutta pystymme. On täysin meidän käsissämme elää tulevaisuus eri tavalla, ilman että annamme negatiivisten tunteidemme vaikuttaa siihen.

Jos opimme jättämään taaksemme asiat, jotka ovat satuttaneet meitä menneisyydessä, kykenemme myös helpommin ymmärtämään että tulee aikoja, jolloin meidän on otettava vastuuta. Tämä ei tarkoita sitä, että meidän tulisi tuntea syyllisyyttä, vaan että meidän pitäisi oppia tarkastelemaan tapahtuneita objektiivisesti ja myös oppimaan niistä. 

Hallitse omaa elämääsi

Henkiset haavat ovat joskus jopa kivuliaampia kuin fyysiset haavat ja ne myös kestävät paljon pidempään. Tulee kuitenkin aika, jolloin meidän tulee ottaa riski ja olla tarpeeksi rohkeita hallitsemaan omaa elämäämme, itseämme ja tunteitamme.

Oman elämänsä hallintaan ottaminen vaatii rohkeutta ja rehellisyyttä. Se tarkoittaa sitä, että sinun tulisi olla realistinen ja ymmärtää se, että jos jokin asia elämässäsi ei ole kohdallaan tai siten miten haluaisit sen olevan, vain sinä voit muuttaa sen. Et voi odottaa muiden ihmisten tai tilanteiden muuttuvan.

Asiat, jotka tapahtuvat jokapäiväisessä elämässäsi ovat riippuvaisia asenteestasi, siitä mitä teet ja jätät tekemättä, hymystäsi, onnellisuudestasi ja mielenlujuudestasi.

“Hyvien aikojen muistaminen on onnentunteen kokemista uudelleen.”

-Gabriela Mistral-

Anna ajan kulua

On totta, että aika parantaa haavat, tai ainakin se antaa meille erilaisia perspektiivejä asioihin. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse yhtä paljon aikaa siihen, että heidän kokemiensa kivuliaiden muistojen vaikutukset katoaisivat tai vähintäänkin lieventyisivät.

ajan mureneminen

Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja siitä johtuen me tarvitsemme eri pituisia aikoja käydä läpi kipua, joka liittyy vaikeisiin muistoihin tai tilanteisiin, jotka ovat satuttaneet meitä.

Ero kumppanista jota todella rakastit on vaikea unohtaa ja hyväksyä, mutta vähitellen ajan kanssa ymmärrät, että ehkä se oli jotakin, jonka oli tarkoitus tapahtua, jotta joku muu henkilö voisi astua elämääsi tai jotta voisit oppia nauttimaan yksinolosta.

Tämä tilanne on vain esimerkki, mutta sen avulla voimme nähdä, kuinka aika voi hitaasti parantaa haavojamme, kunnes eräänä päivänä ne ovat huomaamattamme kadonneet.