5 askelta anteeksiantoon ja elämässä etenemiseen

· helmikuu 14, 2017
Ei ole helppoa antaa anteeksi ja unohtaa. Tulet kuitenkin näin tehtyäsi olemaan onnellisempi, sillä et joudu kantamaan sitä taakkaa, jonka sinua satuttaneet ihmiset ovat aiheuttaneet.

Jotta voisit jatkaa elämääsi ja nauttia siitä täysillä, sinun täytyy opetella antamaan anteeksi niille, jotka ovat joskus vahingoittaneet sinua. Näin voit mennä omassa elämässäsi eteenpäin.

Anteeksianto ei ole mikään helppo asia. Kun pystyt aloittamaan sinua satuttaneiden asioiden laittamisen taaksesi, alat parantua. Tulet olemaan onnellinen siitä, että et enää kanna harteillasi niitä haavoja ja arpia, jotka sinua satuttaneet ihmiset aiheuttivat.

Siinä on jo tarpeeksi kestämistä, että jouduit sietämään kipua ensimmäisen kerran. Miksi haluaisit tämän kivun mukana kantamista ja antaa sille sellaisen merkityksen, jota sillä ei ole? Eikö siinä ole jo tarpeeksi, että olet käynyt läpi jonkin vaikean kokemuksen ja sietänyt sitä silloin, kun se tapahtui? Miksi siis enää jatkaisit kivun takaisin tuomista?

Aloita parantumisesi nyt, ja tee se täysillä. Tämä tulee kyllä vaatimaan sinulta urhoollisuutta, rakkautta ja ymmärrystä. Tällä kertaa kerrommekin viidestä askeleesta, jotka vaaditaan anteeksiantoon, unohtamiseen ja omassa elämässäsi eteenpäin liikkumiseen.

1. Tunnusta, että anteeksiannon puuttuminen vaikuttaa sinuun negatiivisesti

Sinun tulee ymmärtää, että se ihminen joka sinua satutti, vaikuttaa sinuun. Tunnusta se tosiasia, että jos päätät olla antamatta anteeksi kyseiselle ihmiselle, tämä johtuu siitä, että ansaitset sen. Anteeksiannolla ei tarvitse olla tekemistä sinua satuttaneen ihmisen kanssa, sillä sinä kohtelet itseäsi oikein tekemällä näin.

Pariskunta meren rannalla

Kivun kasvattaminen tulee ainoastaan saamaan sinut huonolle tulelle, ja se tekee sinut katkeraksi ja vihaiseksi. Sinun tulisi pyrkiä jollakin tavalla käsittelemään tunteesi niin, että anteeksiantosi voisi olla aito. 

Ennen kaikkea pysy kuitenkin rauhallisena, jotta voisit välttää vihaa, ja hallitse stressiäsi. Yritä ajatella jotakin rauhallista asiaa. Voit ajatella jotakin sellaista ihmistä, joka on sinulle läheinen ja jota rakastat, ja voit korvata kielteiset mielikuvat positiivisilla.

Älä kiellä tilannettasi, äläkä pyri välttämään sitä. Käsittele asia ja anna sille sen arvoinen tärkeys ilman sitä tunnetason taakkaa, jota olet mukanasi kantanut tähän asti.

2. Päätä, haluatko todella jatkaa elämääsi ilman anteeksiantoa

Tämä vaihe on hyvin tärkeä. Sinun tulisi ajatella asiaa hyvin tarkasti sekä visualisoida asian taakse jättäminen, ja sinun täytyy myös sitoutua asiaan.

Muista, että anteeksianto ei tarkoita unohtamista, sillä on olemassa sellaisia asioita, joita et yksinkertaisesti tule koskaan unohtamaan.

Lupaa itsellesi, että nämä asiat eivät tule häiritsemään elämääsi, ja että ne eivät tule estämään sinua elämästä nykyhetkessä ilman katkeruutta.

Anteeksiantosi ei ole sitä ihmistä varten, joka sinua satutti. Se on välttämätön asia, keino parantaa omaa elämääsi. Olet omien tekojesi omistaja, ja sinä olet vastuussa omista päätöksistäsi. Sinun ei tulisi antaa sinua satuttaneen ihmisen käyttää valtaansa sinuun.

Jos valitset tämän vähemmän kivuliaan tavan jatkaa elämääsi sekä kiipeät esteiden yli, tämä ei silti tarkoita sitä, että sinun tulisi mennä takaisin aikaisemman kaltaiseksi ihmiseksi sekä jatkaa kyseistä ihmissuhdetta tai oikeuttaa sitä, mitä toinen sinulle joskus teki.

Anteeksiannossa on kyse toisen ihmisen vallan poistamisesta, jotta hän ei enää satuttaisi sinua, sekä siitä, että jätät koko asian taaksesi.

3. Ilmaise se, mitä tunnet

Sinun on välttämätöntä päästää irti omista tuntemuksistasi sekä vapauttaa se, kuinka tunnet sitä ihmistä kohtaan, joka sinua satutti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi olla konfliktissa kyseisen ihmisen kanssa, sillä tämä tulee aiheuttamaan sinulle vieläkin suuremman ongelman. Muista, että kaikki se mitä teet, on omaa itseäsi varten.

Ennen kuin puhut sinua loukanneen ihmisen kanssa, ensimmäiseksi sinun tulisi selkeyttää omat ajatuksesi ja se, mitä tulet hänelle sanomaan.

Yritä olla pidättelemättä mitään millään tavalla, kunnes saat oloosi helpotusta. Selitä, miksi sinulla on niin huono olo, tai kirjoita ylös se, mitä sinulle on tapahtunut – kaikki se viha, katkeruus ja suru, jonka tunnet.

Sillä ei ole väliä, menetkö tässä ”liiallisuuksiin”. On tärkeää, että ilmaiset kaiken kipusi. Sinun ei tarvitse välttämättä lähettää kirjettä sille ihmiselle, joka sinua satutti. Kirje on sinua varten, jotta pääsisit eroon kivustasi – voit polttaa sen tai heittää sen roskikseen.

Älä vähättele itseäsi. On tärkeää, että olet tietoinen siitä faktasta, että ansaitset tulla kohdelluksi kunnioituksella. Tunnista ja ilmaise kaikki ne negatiiviset asiat, jotka tunnet kyseessä olevaa henkilöä kohtaan.

4. Hyväksy omat vikasi

Sisälläsi on erittäin kivuliaita tunteita, ja ne estävät sinua antamasta anteeksi niin aikaisessa vaiheessa kuin olisi hyväksi. Nämä tunteet ovat suru sekä tunne että olet tullut nöyryytetyksi, torjutuksi ja petetyksi. On tärkeää, että hyväksyt tämän ja yrität asettaa itsesi toisen ihmisen asemaan.

Ystävä itkee

Joskus me tuomitsemme liikaa emmekä ajattele sitä, mitä olisimme itse tehneet samassa tilanteessa. Ehkäpä voisi olla olemassa jokin sellainen asia, jota sinä et haluaisi tehdä, mutta se olisi kuitenkin tietyssä tilanteessa välttämätöntä.

Älä pidättele mitään, äläkä kyseenalaista mitään. Ajattele sellaisia tilanteita, joissa olet tuntenut samalla tavalla. Ajattele sitä, onko tapahtuneelle asialle antamasi painoarvo sen ansaitsema.

Sinun ei tarvitse kertoa toiselle arvojasi, mielipiteitäsi tai omaa tapaasi ajatella tai tuntea. Et yritä oikeuttaa mitään. Sinun tarvitsee ymmärtää, että ihmiset ovat parempia kuin ne virheet, joita he joskus tekevät.

5. Päästä irti tilanteesta

Aloita anteeksianto. Liiku eteenpäin, äläkä katso taaksesi. Sinun tulee ymmärtää, että anteeksianto ei tapahdu yhdessä päivässä. Se on prosessi, joka ihmisen täytyy sisäistää. Se aika, joka tämän prosessin läpikäyntiin tarvitaan, riippuu siitä, minkälainen olet.

Vain sinä itse voit tietää, kuinka paljon aikaa tarvitset eteenpäin liikkumiseen ja kaiken sen unohtamiseen, joka on tapahtunut. Älä pidä kiinni kivusta, vaan anna itsellesi aikaa anteeksiantoon.

Sinun tarvitsee vain kohdata kyseinen ihminen ja sanoa hänelle: ”Annan sinulle anteeksi”. Näin voit tuntea, että asiat ovat paremmin ja pystyt olemaan vapaa.

Muista, että anteeksianto on prosessi, joka sallii sinun mennä eteenpäin omassa elämässäsi ilman sitä, että mikään teko tai henkilö vaikuttaisi sinuun itseesi, tuleviin ihmissuhteisiisi ja nykyiseen elämääsi.