Näyttöjen vaikutus silmien terveyteen

Elektronisten laitteiden käytön lisäännyttyä on alettu tehdä yhä enemmän tutkimuksia näyttöjen vaikutuksesta silmien terveyteen. Näkö on aisti, joka on hyvin altis ruudun vaikutuksille. Kerromme aiheesta lisää tässä artikkelissa.
Näyttöjen vaikutus silmien terveyteen

Viimeisin päivitys: 28 syyskuuta, 2020

Tiedätkö, mikä on näyttöjen vaikutus silmien terveyteen?

Lääketieteessä, tarkemmin ottaen silmätautiopin alalla, ilmaantuu jatkuvasti yhä uusia tutkimuksia koskien näyttöjen vaikutusta silmien terveyteen. Lääkärikäynnit johtuen elektronisten laitteiden käytön aiheuttamista silmävaivoista ovat suuresti lisääntyneet.

Tämä on synnyttänyt käsitteen näyttöpäätenäköhäiriö (CVS eli Computer Vision Syndrome). Tämä vaiva ilmenee silloin, kun näyttöpäätteille altistutaan yli kolme tuntia päivästä, kun näytön kirkkaus on yli suositellun rajan tai kun etäisyys silmien ja näytön välillä on riittämätön.

Kuten hyvin tiedetään, nykyelämä on jatkuvaa näyttöjen tuijottamista. Tapitamme muun muassa televisioiden, tablettien, kännyköiden ja tietokoneiden ruutuja jatkuvasti. Jotkut ovat jopa asentaneet näytöt kodinkoneisiinsa. Silmämme joutuvat kamppailemaan päivittäin tarkentaakseen katseen tavalla, jota näiden laitteiden tulkitseminen vaatii.

Usein silmämme joutuvat ponnistelemaan pääosin kännyköiden näyttöjen kanssa. Koska niitä pidetään niin lähellä päätä, rasitamme silmiemme binokulaarista näköä.

Kun tuijotamme ruutua keskittyneesti pidempään, silmäluomemme liikkuvat 30 % vähemmän kuin normaalisti. Tämä vähentää kyynelten tuottamaa kostutusta, eli silmämunien kosteus vähenee.

Jos kannat huolta siitä, mikä on näyttöjen vaikutus silmien terveyteen, jatka lukemista. Kerromme näyttöjen aiheuttamista silmäoireista ja myös suosituksista, jotka voit ottaa käyttöön. Voit torjua ongelmaa ihan yksinkertaisilla toimilla.

Näyttöjen vaikutus silmien terveyteen: oireet

Kun ymmärrämme, mikä on näyttöjen vaikutus silmien terveyteen, ymmärrämme logiikkaa oireiden takana. Siinä on kyse silmien väsymisen merkeistä, jotka ovat seurausta silmien liiallisesta rasittamisesta.

Yleisimmistä näyttöpäätenäköhäiriön oireista voidaan mainita seuraavat:

  • Sumentunut näkö tai kaksoiskuvat. Tämä tunnetaan lääketieteen termein diplopiana.
  • Hiekkainen tunne silmissä. Tämä johtaa silmän voimakkaaseen hankaamiseen.
  • Punoittavat silmät. Tämä on seurausta silmän ärsytyksestä ja tulehduksesta sekä sen jatkuvasta hankaamisesta.
  • Kipu silmien takana.
  • Päänsärky. Silmien väsymys voi aiheuttaa päänsärkyä. Päänsärky voi olla peräisin myös kännyköistä ja pään asennosta, kun käytämme niitä.
Näyttöjen tuijottaminen voi aiheuttaa päänsärkyä
Pitkään jatkunut altistus elektronisten laitteiden näytöille, kuten älypuhelimille, on yhteydessä silmien terveysongelmiin.

Mikä on näyttöjen vaikutus silmien terveyteen?

Näyttöjä tuijottaessamme peliin astuu joukko tiedostamattomia mekanismeja. Kehomme muokkaa tapaa, jolla se suorittaa tavanomaiset toimintonsa mukautuakseen elektronisiin laitteisiin.

Yksi perusvaikutus, joka näyttöjen tuijottelulla on silmien terveyteen, liittyy katseen tarkentamiseen. Levossa silmämme pystyvät tarkentamaan helposti pitkän matkan päässä oleviin esineisiin. Mutta kun niiden on tarkennettava johonkin lähellä olevaan, ne ottavat käyttöönsä kompensaatiomekanismit, jotka vaativat niiltä ponnistelua. Nämä mukautumistoimet johtavat silmien rasittumiseen.

Ei käy myöskään kiistäminen, kuinka paljon keskittymistä näytöt vaativat. Silmämme pysyvät yleensä auki pidempiä aikoja ja räpyttelemme paljon harvemmin. Keskimäärin räpyttelemme 15-20 kertaa minuutissa, mutta pelkkä ruudun tuijottaminen voi laskea luvun kolmeen kertaan minuutissa.

Viimeiseksi, ja tähän paneudumme tarkemmin tässä artikkelissa, näytöt säteilevät huomattavan määrän sinistä valoa. Tämä sininen valo on valospektrin fragmentti, joka pystyy tunkeutumaan verkkokalvon läpi. Se pääsee makulaan ja heikentää sitä ajan myötä.

Sininen valo ja silmien terveys

Elektronisten laitteiden säteilemä sininen valo on sekä hyödyllistä että haitallista samaan aikaan. Sinisen valon ansiosta nämä laitteet kuluttavat vähemmän energiaa. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että tämä sama valo on vaarallista verkkokalvon terveydelle.

Myös aurinko säteilee sinistä valoa. Tämän tyyppinen valo onkin ollut tuttua silmillemme syntymästämme lähtien. Ongelma näyttöjen sinisessä valossa on se, että se on peräisin lähteestä, joka on paljon lähempänä silmiämme. Juuri tästä syystä se aiheuttaa haittaa.

Fysikaalisesta näkökulmasta katsottuna sininen valo on lyhytaaltoista ja suurienergistä valoa. Näistä valon ominaisuuksista johtuen silmämme joutuvat ponnistelemaan kovemmin tarkentaakseen.

Näyttöjen haitallinen vaikutus silmien terveyteen korostuu huonossa valaistuksessa
Mobiililaitteiden säteilemä valo on vaarallista verkkokalvomme terveydelle.

Suosituksia näyttöjen haittojen vähentämiseksi

Voimme soveltaa joitakin perustoimia päivittäin vähentääksemme näyttöjen vaikutusta silmiemme terveyteen:

  • Lepuuta silmiäsi. Jos teet näyttöpäätetyötä, lepuuta välillä silmiäsi. Pyri katsomaan muualle kuin näyttöön aina 20 minuutin välein 20 sekunnin ajan ja kohdista katseesi 6 metrin päässä olevaan esineeseen.
  • Pidä terve etäisyys elektronisiin laitteisiin. Näyttöjen tulisi olla vähintään 60 sentin päässä silmistämme. Isompien näyttöjen kuten televisioiden kohdalla etäisyyden tulisi olla ainakin 180 cm.
  • Räpyttele. Tiedämme jo räpyttelevämme paljon harvemmin näyttöjä tuijottaessa. Meidän onkin pyrittävä tietoisesti räpyttelemään käyttäessämme elektronisia laitteita. Räpyttely tuottaa kyyneleitä, jotka kostuttava silmää.
  • Varmista kunnollinen valaistus. Elektronisten laitteiden käyttäminen huonossa valaistuksessa on haitallista silmille. Silmämme joutuvat ponnistelemaan lujemmin, ja näyttöjen valon haitallinen vaikutus verkkokalvoon kasvaa.

Näytöistä luopuminen kokonaan ei ole ratkaisu; nykymaailmassa se olisi mahdotonta. Meidän tulisi kuitenkin ottaa käyttöön nämä suositukset vähentääksemme näyttöjen haitallista vaikutusta silmiemme terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Díaz, Alejandro Arias, Neisy Bernal Reyes, and Luis Eduardo Camacho
  • Rangel. “Efectos de los dispositivos electrónicos sobre el sistema visual.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.2 (2017): 103-106.
  • Prado Montes, Ana, et al. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral.” Medicina y Seguridad del Trabajo 63.249 (2017): 345-361.
  • CATTIAUX, L. (2019). LA LUZ. In El mensaje reencontrado. https://doi.org/10.2307/j.ctvt7x5xm.7
  • Ministerio de Trabajo, E. y S. S. (2011). La iluminacion en el ambiente laboral. Superintendencia de Riegos Del Trabajo.
  • Generalitat Valenciana. (2012). Fatiga Visual. Servicio de Prevencion de Riesgos Laborales.
  • Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral. (2017). Medicina y Seguridad Del Trabajo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.